Sărbătoarea Crăciunului de anul acesta e mai importantă pentru mine, fiindcă băiețelul nostru are aproape 3 ani și va înțelege totul. Anul trecut era doar mirat și fascinat de brăduți și de beculețe, abia dacă putea zice ”băduț”. Cred că abia anul acesta va avea cu adevărat experiența Crăciunului. Și mă străduiesc să fie una frumoasă, plină de semnificație și fără excese.

Ca să fie frumoasă, vom decora împreună casa și bradul, vom merge să vedem beculețele și brăduții din oraș și vom asculta colinde. Ca să aibă semnificație, îi voi povesti ce anume sărbătorim: nu venirea lui Moș Crăciun, care e secundară din punctul meu de vedere, ci Nașterea Domnului Isus. Ca să evităm excesele (de zel), voi limita felurile de mâncare pe care le pregătesc (doar cozonacul cu maia nu mă-ndur să lipsească), treburile și comisioanele și vom încerca să nu exagerăm cu cadourile. Dar mai bine iau pe rând ideile de care pomeneam în titlu și decideți voi ce vă inspiră și ce nu.

http://www.kathilipp.com/2013/12/when-it-needs-to-be-a-simple-christmas/

1. Cadouri mai puține și mai prețuite

Nu doar pentru cei mici, ci și pentru noi. Știu foarte bine ce efort e să reziști tentațiilor  în perioada asta și să nu cumperi toate drăgălășeniile care par să te implore să le iei acasă, pentru tine sau cei dragi și mai ales pentru cei mici. Nu știu cum, dar marketingul agresiv parcă mă prinde nepregătită, deși știu bine ce mă așteaptă. Cam cum îi prind zăpezile pe cei responsabili de dezăpezire. 😉 Spiritul sărbătorilor, adus din ce în ce mai devreme prin magazine, ne face mai impresionabili și mai permisivi cu impulsurile. Iar cel de a cumpăra nu e de subestimat, mai ales când e îndreptat către jucării și lucrușoare adorabile pentru cei mici.

Dacă aveți nevoie de întăriri ca să faceți față, iată câteva articole care descriu pe larg efectele multitudinii de cadouri sau de jucării asupra copiilor: suprastimulare, pierderea concentrării la joc, creșterea așteptărilor pentru Crăciunul viitor, adicție pentru obiecte mereu noi și altele:

Prea multe jucării

Why Fewer Toys Will Benefit Your Kids

What Too Many Toys Can Do

When Toys Take Over

Știu că pare ciudat, de parcă aș vrea să le răpesc copiilor bucuria, dar efectele de care se scrie atâta nu sunt scornite. Dacă o jucărie produce plăcere, altele trei nu o vor tripla, cum ne-am aștepta, ci o vor eclipsa pe prima și niciuna nu va fi prețuită: ”Copiii au nevoie de timp pentru a deveni ei înșiși, prin joc și relaționare cu ceilalți. Dacă îi copleșim cu lucruri, alegeri și pseudo-alegeri [între mașinuța galbenă, cea roșie, cea albastră și cea verde, de exemplu n.t.], înainte de a fi pregătiți pentru ele, vor avea o singură reacție emoțională: ”Mai mult!” – Kim John Payne citat în Cum să alegi jucăriile și cărțile pentru copii.

Poate pentru noi, părinții de azi, trecuți prin era lui Moș Gerilă și a Crăciunurilor frugale, e greu de crezut că multe cadouri sub brad pot fi o problemă. Ne dorim pe bună dreptate să le dăruim copiilor noștri ceea ce noi n-am avut. Dar trebuie să fim atenți să nu cădem în extreme și să nu-i încurajăm pe copii să-și lege starea de bine de lucruri. Părinții americani, de pildă, se plâng de efectele tradiției de a pune muuulte cadouri sub brad: copiii fac liste nesfârșite de dorințe și visează doar cadouri toată luna decembrie, multe familii împrumută bani ca să-și cumpere lucruri multe și scumpe, iar rezultatul nu e deloc ce au sperat: sentimente de zădărnicie și gol, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Am găsit deja formulate, foarte aproape de ce aș fi scris eu însămi, ideile la care ader privind cadourile de Crăciun, într-un articol pe care vi-l recomand (The Helpful Guide to Simple Christmas Links): ”Respect dăruirea de cadouri ca limbaj de iubire și nu vreau să le răpesc membrilor familiei mele această bucurie simplă. Dar prefer calitatea în locul cantității, nevoile în locul dorințelor, experiențele în locul produselor și ofer liste de cadouri dorite oricând e posibil.”

2. Accent pe experiențe și timp petrecut împreună cu cei dragi

babysitting_coupon_rackcard-p245818255519345852bf9ga_400

http://coupontop.net/babysitting-coupon-template/

Ok, ok, mai puține cadouri, dar de care? Am câteva idei pentru voi.

Să începem cu adulții:

-organizați un schimb de cadouri anul acesta, în care vă grupați câte doi și vă cumpărați unul altuia câte un cadou, cu limită de bani prestabilită;

– organizați un Secret Santa: trageți la sorți fiecare o persoană căreia să-i cumpărați un cadou, opțional cu buget prestabilit de comun acord, supriza e o bucurie în plus;

-faceți câte o mică donație în numele celor dragi, sunt atâtea locuri și persoane care au nevoie de bănuți;

– în loc să cumpărați cadouri individuale, dăruiți un cadou care să fie împărtășit de întreaga familie, cum ar fi un joc de societate de la boardgames.ro;

– alegeți cadouri care nu se vor pierde într-un sertar: un voucher la un restaurant, un voucher de baby-sitting (pentru părinți), un coșuleț cu bunătăți făcute în casă, o floare în ghiveci, bilete la un concert sau la teatru, un masaj la un spa, lecții de muzică sau de gătit sau preferata mea – o carte de bucate scrisă de mână, cu toate bunătățile care se fac la voi în familie (puteți include și poze sau desene). Acestea și multe alte idei găsiți în articolele: The Ultimate Clutter-Free Gift Guide și A Non-Consumer Christmas: Simple Gifts for Kids and Grown-Ups.

Sau renunțați la cadouri și invitați-i la o ieșire în grup la un târg de Crăciun sau în Orășelul Copiilor, de la care veți rămâne cu multe amintiri și fotografii frumoase. Ca și copiilor, oamenilor mari le place să se simtă apreciați și luați în seamă, deci nu subestimați valoarea timpului petrecut împreună, a lucrurilor făcute împreună și a darurilor simple, făcute de mână. Toate transmit iubirea, atenția și grija voastră pentru cei apropiați.

WANTNEEDWEARREAD

http://simplekids.net/want-need-wear-read-philosophy/

3. Jucării mai simple și mai versatile pentru cei mici

Am găsit în mai multe articole această idee de simplificare a listei de cadouri: Ceva ce-și doresc. Ceva de care au nevoie. Ceva de îmbrăcat. Ceva de citit. Pentru cei obișnuiți cu multe cadouri poate fi o schimbare binevenită.

Noi, fiind la început cu băiețelul nostru, nu avem efectele Crăciunurilor trecute cu daruri prea multe de contracarat. De aceea, nu văd sensul în a face din îmbrăcăminte și obiecte necesare oricum cadouri de Crăciun. Nu doar pentru că el e băiat și nu prea îi pasă cum se îmbracă (cât timp are cel puțin una dintre haine de culoare albastră 😉 ) sau pentru că nu așteptăm o ocazie anume ca să-i cumpărăm ceva ce considerăm că i-ar fi necesar. Ci pentru că nu-mi place ideea de a adăuga lucruri împachetate doar de dragul cadourilor. De dulciuri nici nu mai pomenesc. Nici de Crăciun nu facem excepție de la regula: fără zahăr, cacao, coloranți. De fapt, fără dulciuri din comerț.

Și nici nu cred că-l vom încuraja vreodată să-și facă liste de lucruri dorite și să aștepte Crăciunul ca să le primească. Mi-e teamă că va echivala sărbătoarea cu așteptarea cadourilor, ceea ce nu mi se pare benefic pentru el. Noi oricum știm ce și-ar dori (de pildă acum e pasionat de scule și vrea o bormașină), e efectul secundar al traiului alături de un copil, mai ales dacă îl încurajezi să vorbească despre el însuși… și vorbește mult! 🙂

Deci pentru mine rămân două: Ceva ce-și dorește și ceva de citit.

O carte e mereu o idee bună, dacă o alegi cu atenție: povestea să fie clară și inspirată, cu semnificație și sugestii pozitive, iar ilustrațiile să fie atractive, dar nu țipătoare. Veți recunoaște talentul ilustratorului și al autorului acolo unde le veți vedea, cu siguranță. Nu strică să citiți măcar o parte din poveste, ca să nu aveți surprize acasă (cuvinte și idei pe care nu le-ați vrea în mintea copilului sau pe care n-ați putea să i le explicați pe înțelesul lui). Dar chiar și cărțile pot copleși un copil.

Noi, de pildă, încercăm să i le dăm pe rând, chiar dacă profităm de reduceri și cumpărăm mai multe odată. De obicei, aștept să-i treacă dragul de o anumită carte, perioadă în care o citim zilnic, uneori și de câteva ori pe zi. M-aș simți vinovată dacă aș interveni în atașamentul lui pentru o poveste sau un personaj pentru a-i oferi o alternativă când el e mulțumit cu ce are. Uneori nici nu apuc să-i dau o carte nouă fiindcă i se reaprinde pasiunea pentru una pe care o are deja. Atunci amân cartea cea nouă până e cazul. Suntem în plină pasiune pentru Veverițele și optimismul, așa că nu cred că va găsi o altă carte sub brad.

Cărțile or fi ele drăguțe, dar cu toții știm că-s doar garnitura pentru jucării, mai ales când vine vorba de cadourile de Crăciun. Și cum alegem jucăriile? Un mic ghid găsiți în articolul Cum să alegi jucăriile și cărțile pentru copii, dacă vreți să citiți mai multe. Aici vă voi da doar câteva recomandări: evitați jucăriile colorate țipător, pe cele cu lumini și efecte sonore și pe cele cu funcții prestabilite, dar și jucăriile care doar se vor adăuga unei colecții de altele asemenea (a douăzecea mașinuță, de exemplu). Alegeți jucării mai puține, dar mai trainice, simple și prin asta versatile, măcar parțial din materiale naturale. Nu că aș fi anti-plastic, doar avem și noi Lego, dar piața e saturată de plasticării la limita bunului gust.

Copiii se joacă mai mult timp și mai concentrat cu jucării care nu-i copleșesc cu funcțiile lor, ci se lasă investite cu imaginație și se pretează la reinterpretare. Iată câteva articole interesante, din care vă puteți inspira:

– 10 Toys Every Child Should Own

Toys That Encourage Creative Play

25 Great Toys For Kids Who Don’t Play With Toys

– pentru copii mai mari: Our Plans For A Simple Christmas + 25 Non-Toy Gift Ideas

– pentru cei descurcăreți și pricepuți la meșteșuguri, dar nu numai: 50 Handmade Toys For Kidshttp://www.pinterest.com/sonoga/diy-kid-s-toys-projects-ideas/http://www.buzzfeed.com/twopoodles/toys-you-can-make-yourself.

Ca să scutiți din timp, puteți comanda online jucării drăguțe. Mie îmi plac tare mult cele din lemn făcute de joujou.ro, păpușile Dariei, jucăriile aduse de bebeloi.ro. Și astea sunt doar câteva exemple.

Dar cum rămâne cu bunicii, mătușile și toate rudele care vor să le facă daruri celor mici? Nu-i ușor să le explici de ce ai vrea să limitezi numărul cadourilor sau de ce ai prefera ca darurile să nu aibă baterii :). Dacă îi știți deschiși, le puteți arăta din articolele citate și în postarea de față, ca să înceapă să înțeleagă efectele reale ale surplusului de jucării. Le puteți da o listă de lucruri pe care le considerați bune de cadou. Le puteți propune să pună o parte din bani deoparte, poate chiar într-un cont pe numele copilului, și să cumpere un cadou simbolic. Sau să-i economisească pentru a-i duce pe copii într-o excursie. Le puteți pomeni de spectacole la care ar putea merge cu nepoții lor sau de activități (minigolf, patinoar etc.).

La noi soluția a fost lista de jucării dorite. Și pentru că va primi vreo 4-5 daruri de la rude și nași, am renunțat noi, părinții, să mai adăugăm unul, fiindcă ni se par mai mult decât suficiente. Și nu ne simțim vinovați, fiindcă vom compensa prin ieșiri și timp petrecut împreună.

Dar dacă propunerile voastre  întâmpină rezistență serioasă, eu aș zice să cedați. Pacea în familie e mai prețioasă decât cadourile urâte, multe sau fără rost, pe care oricum le puteți face să dispară după ce le trece atracția pentru copil.

4. Darul cel mai de preț pentru copii: atenția părinților

Multitudinea cadourilor de sub brad nu-i va mulțumi pe copii așa cum îi mulțumește timpul petrecut împreună cu părinții lor. Iar ideal ar fi ca aceștia să fie relaxați, deschiși la comunicare și hârjoneală și plini de voie bună. Știu că e foarte ușor să o iei razna cu organizarea sărbătorilor, să-ți umpli agenda de comisioane (mai ales ca tătic) sau să stai o veșnicie în bucătărie (mai ales ca mămică) și să nu mai ai timp pentru joacă sau citit de povești. Vor fi bunătăți pe masă și o mulțime de cadouri sub bradul decorat cu cele mai noi podoabe, dar cine se va bucura de ele, dacă toți suntem nervoși și obosiți?

Așa că vă împărtășesc și vouă o mantra găsită pe blogul lui Janet Lansbury: Fă mai puțin. Bucură-te mai mult. Am până și varianta lungă, dacă aveți nevoie de mai mult imbold pentru a vă simplifica pregătirile pentru Crăciun, și anume o scrisoare deschisă pentru mamele cu copii mici – To the Mamas Of Littles During The Holidays: ”Aceasta nu e perioada în care să faci tu însăți toate lucrurile, unele lucruri sau cele mai multe lucruri. E perioada în care tu să faci UN singur lucru. Îți spun asta nu ca să te demoralizez, ci ca să-ți arăt că vei anihila nervii și vina pentru când îți ieși din minți dacă vei alege UN singur lucru pentru dimineață.  UN singur lucru pentru după-masă. (…) [Cei mici] nu-și vor aminti filmul The Elf on The Shelf sau vizita înfricoșătoare în care au stat în poala Moșului, de pe lista ta de Lucruri Distractive de Făcut. Nup. Își vor aminti o versiune caldă, încețoșată și puțin pufoasă a Mamei. Își vor aminti că tu erai ACOLO.

Așa că, fără vinovăție, simplificați-vă viața, cu încredere că vă faceți un bine și vouă, și copiilor. Tăiați de pe listă ce nu e neapărat necesar. Lăsați pe listă lucruri și activități la care vă gândiți cu plăcere. Iată să ceva idei concrete de economisit timp, bani și nervi:

A Less Expensive, More Meaningful Christmas

Easy Tips for Simplifying Your Christmas (cu retete de bunătăți și ponturi pentru gătit)

Christmas Calm: Ten Tips for a Stress-Free Holiday Season

5. Implicarea activă îi bucură pe copii și unește familia

Copiilor de orice vârstă le place să fie implicați în ce se pregătește pentru sărbătorirea Crăciunului, explică Janet Lansbury: ”[Chiar și] Copiilor de-o șchioapă le place să facă lucruri ei înșiși, iar când ne încetinim ritmul și facem din participarea lor activă o prioritate, sărbătorile le pot aparține și lor. Asta înseamnă să găsim lucruri pe care și ei le pot face sau cel puțin le pot încerca. Înseamnă să renunțăm la rezultate și idei preconcepute, lăsând ornamentele să fie aranjate într-o linie de un metru la baza bradului, nesupărându-ne când bunica află de papucii ei din cadou înainte (pentru că ne-a ajutat copilul să îi împachetăm), realizând că unele lucruri despre care am crezut că vor conta, de fapt nu contează. Și nici nu vă deranjați să rugați un copil sub zece ani să nu arunce cu beteală.” – A Jolly Toddler Holliday – 3 Ways To Enrich The Experience.

Eu cred că există și o soluție de mijloc. Poate nu sunteți fani ai mâncărurilor cumpărate și vă doriți o casă și un brad împodobite (și) cu decorațiuni făcute de mână. La fel și eu. Dar nici nu vreau să le las să mă copleșească. Așa că m-am gândit că am putea:

– să chemăm întăriri: bunicii și rudele cu care nu ne vedem așa de des îmi pot ține locul la joacă câte puțin, cât timp eu pregătesc cozonacii sau mai știu eu ce;

– să-i cer ajutor piciului la gătit: să curețe legume și să pună mirodenii pe friptură, să frământe aluat de prăjiturele și să presare pe ele semințe etc.;

8149527979_eba5dd867e_o

http://www.thingsforboys.com/2012/11/play-felt-christmas-tree-no-sewing.html

– să fac din decorațiuni mici proiecte creative pentru amândoi. În timp ce eu le fac pe cele pe care le am în minte, el să aibă la dispoziție materiale cu care să experimenteze liber, fără presiune din partea mea, rețete de urmat sau așteptări legate de rezultat:

– să-i pregătesc activități de care să se bucure pe cont propriu în timp ce eu mai trag o fugă la bucătărie:

 

– să pregătim împreună daruri personalizate pentru cei dragi:

6. A primi e o bucurie, a dărui e și mai și

Generozitatea este o valoare la care noi, părinții, ținem mult. Poate și fiindcă empatia, cea care dă naștere generozității, se dezvoltă treptat la copii, iar noi am vrea să o sprijinim cum trebuie. Sărbătorile de iarnă sunt o ocazie perfectă să îi ajutați pe copii să și dăruiască, nu doar să primească. Iată câteva idei:

– organizați un schimb de cadouri sau un Secret Santa, în loc să cumpărați câte un cadou pentru fiecare dintre prietenii copilului. Pentru a simplifica și economisi, vă puteți încuraja copilul să aleaga o jucărie pe care nu o mai folosește sau să confecționeze el însuși ceva de dăruit (o punguță cu biscuiței de casă ornați, o decorațiune, o ramă împodobită, un desen etc.)

– alegeți să donați jucăriile, cărțile, hăinuțele și încălțămintea de care nu mai are nevoie cel mic. Le puteți duce direct la o casă de copii sau le puteți trimite (pe cele in stare foarte bună) prin cei de la Shoebox.ro.

Vă doresc un Crăciun cu adevărat fericit, în care să vă simțiți relaxați și animați de valorile la care țineți, și nu ocupați, stresați și obosiți, fără vlagă și chef de joacă. Vă doresc un Crăciun așa cum vi-l imaginați!

***

Dacă aveți alte idei în spiritul articolului (poate chiar evenimente caritabile pe care ați vrea să le popularizați) sau doar o urare pentru ceilalți cititori ai blogului, vă pun la dispoziție, ca-ntotdeauna, rubrica de comentarii.