O figura legendara din istoria studiourilor Disney, unde a condus cea mai importanta companie din grup – Walt Disney Feature Animation – in perioada 1985 – 1999 si apoi intreg studioul, intre 1999 si 2001, acesta aduce in fata publicului bucurestean la Sala ArCuB (str. Batiste, nr. 14) sambata, 20 noiembrie, de la ora 15:00, mult-discutatul documentar Waking Sleeping Beauty (2009), regizat de Don Hahn (Frumoasa si bestia, Regele Leu, Toy Story), dedicat istoriei recente a Studiourilor, intr-o proiectie speciala cu intrare libera, prezentata de Festivalul International de Film de Animatie Anim’est si Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti – ArCuB. Schneider va prezenta pelicula si se va afla la dispozitia spectatorilor, la finalul proiectiei, pentru o sesiune de intrebari si raspunsuri.
La jumatatea anilor ’80, celebrele studiouri create de Walt Disney traversau o perioada extrem de dificila. Disensiunile dintre cele doua generatii de artisti care lucrau la acea vreme pentru Disney au generat o serie intreaga de esecuri de Box Office si aduceau cu ele previziuni sumbre si fataliste privind viitorul filmului de animatie.
Selectionat in competitiile prestigioaselor festivaluri de la Toronto si Telluride, premiat la Hamptons si castigator al trofeului „Truly Moving Picture” la Heartland, Waking Sleeping Beauty, este povestea adevarata a revenirii nemaivazute a studiourilor Disney, din pragul falimentului pana la impresionanta serie de hituri care a cuprins, printre altele, titluri precum Mica sirena, Frumoasa si bestia, Aladdin sau Regele Leu, care au marcat o perioada fara precedent in istoria Disney.
Regizorul Don Hahn si producatorul Peter Schneider aduc pe ecran o poveste care nu a mai fost spusa, cu o dubla perspectiva: de realizatori de film, dar si de eroi ai povestii. Don Hahn era unul dintre „tinerii furiosi” ai acelor ani, in vreme ce Schneider a condus grupul de animatori si s-a aflat in spatele revenirii studiourilor Disney, pe care avea sa le si conduca mai apoi. Folosindu-se de incomodele interviuri luate pentru film de renumitul jurnalist de film Patrick Pacheco, de secvente din filme, emisiuni de televiziune difuzate in perioada 1985-1995, dar, mai ales, de multe imagini home video, filmate in perioada respectiva pe coridoarele studiourilor, pe platou sau in birouri. Dinamic si inedit, filmul ofera o perspectiva socanta prin onestitate asupra disensiunilor dintre principalii actionari – Michael Eisner, Jeffrey Katzenberg si Roy Disney (nepotul lui Walt) – dar si asupra felului in care evoluau conflictele dintre animatori si relatia dintre conducere si angajati: batalii personale, depasiri de costuri si experimente esuate. Din mijlocul actiunii nu lipsesc nici animatorii care aveau sa devina autori recunoscuti dupa despartirea de Disney – precum  Don Bluth, John Lasseter sau Tim Burton.
Peter Schneider este o personalitate importanta in lumea teatrului si a filmului american. A fost primul presedinte al Walt Disney Feature Animation (Animatie Lungmetraj) pentru Compania Walt Disney si s-a aflat in spatele revenirii spectaculoase a departamentului si a nasterii unora dintre cele mai bine primite filme de animatie din istoria Disney – atat de catre public, cat si de critica. Printre acestea: Frumoasa si bestia / Beauty and the Beast (1991) – primul film de animatie nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film, dar si Regele leu / Lion King (1994), care avea sa devina, pana in 2003, filmul de animatie cu cele mai mari incasari.
Schneider se afla, de asemenea, in spatele acordului care a fondat parteneriatul de succes dintre Pixar si Disney (din care aveau sa rezulte, peste ani de zile, lungmetraje de succes precum Finding Nemo (2003), The Incredibiles (2004), Ratatouille (2007) Wall-E (2008), Up (2009), Toy Story 3 (2010).
In 2001, Peter Schneider a plecat de la Disney pentru a-si fonda propria companie de productie de teatru, alaturi de care a pus in scena varianta music-hall a Regelui Leu, intr-un spectacol castigator al Premiului Tony si extrem de apreciat pe Broadway. Este, de asemenea, un jucator de bridge de elita, primind din partea Federatiei Mondiale de Bridge titlul de World Life Master.
La Bucuresti, Peter Schneider va fi prezent atat in calitate de producator de film, cat si de regizor de teatru: Viata mea alaturi de barbati… si alte animale / My Life With Men… And Other Animals este un one-man show remarcabil al actritei italiene Maria Cassi si, totodata, unul dintre cele mai recente spectacole semnate de Schneider, avand premiera in iunie 2010, la Spoletto. Spectacolul poate fi urmarit vineri, 19, si sambata, 20 noiembrie, incepand cu ora 19:30, la Sala ArCuB.