Descoperim des cărți noi și interesante, ale psihologilor, specialiștilor în educație, profesorilor sau părinților și ne bucurăm de operele lor. În același timp, odată ce părinții gustă cărți despre dezvoltare personală, copiii primesc basme noi, povești cu personaje abia schițate și morale în ton cu vremurile pe care le trăim. Și cu toate acestea ne este la fel de drag să ne întoarcem la vechile basme românești, la cărțile noastre din copilărie care conțin cuvinte ce nu pot fi scrise de nimeni mai bine.
Începutul lunii octombrie este destinat acestor tipuri de povești, pentru că de pe 1 și până pe 4 octombrie, Asociația pentru Promovarea Istoriei României organizează în școli proiectul „Lecția de basme”. Este vorba de fapt despre o sesiune de lecturi publice pentru toate vârstele, nu doar pentru copii, care cuprinde basme precum „Prâslea cel Voinic și merele de Aur”, „Făt-Frumos și fata lui Roș-Împărat” sau „Stan Bolovan”, citite și interpretate de tineri actori, care le fac să fie vii.
Lecturile durează 60 de minute și sunt interactive, pentru a aduce nu doar informații, ci și joacă.

„Lecția de basme” își propune încurajarea și orientarea copiilor spre lumea basmelor românești. Lecturile publice reprezintă un proces inițiatic în cunoașterea valorilor culturale și tradiționale românești, o formă de expresie culturală a simbolurilor naționale.

Evenimentul se va derula în parteneriat cu trei școli bucureștene: Școala gimnazială Regele Mihai I (01 oct, Ora 11:30), Școala gimnazială 117 (03 oct, Ora 11:00) și Scoala gimnaziala Ferdinand I (04 oct, Ora 11:30), la care sunt așteptați peste 300 de elevi din ciclul primar și gimnazial, cadre didactice și părinți.

Să sărbătorim și noi basmele prin lecturi asemănătoare acasă.