În România, ideea de homeschooling este cu totul alta față de ceea ce descoperim în alte state și chiar dacă deocamdată părinții nu au de ales între educația clasică și homeschooling după o anumită vârstă (dacă sunt situații speciale, medicale, situația se schimbă) suntem convinși că în viitorul apropiat lucrurile se vor schimba și că părinții vor putea alege varianta cea mai bună pentru educația celor mici.
Până atunci însă, câteva motive care susțin educație de acasă:

  • Din păcate, de multe ori, școlile de stat sau cele private nu inspiră copiii la libertate, creativitate sau gândire critică. De cele mai multe ori toți copiii trebuie să fie la un anumit nivel al educației și asta înseamnă că cei care învață mai repede sunt ținuți pe loc de ceilalți și cei care învață mai greu fac eforturi mult prea mari să fie la același nivel, în plus copiii sunt învățați să memoreze și nu să înțeleagă cu adevărat materia.
  • Chiar și cei mai bine intenționați profesori se află la un moment dat ocupați până peste cap cu task-uri administrative, teste ce trebuie să fie date sau clase foarte aglomerate. Homeschooling-ul elimită toate aceste probleme, oferind libertatea copiilor de a se focusa pe ceea ce îi interesează cu adevărat, indiferent de cât de repede sau nu învață și înțeleg conceptele cu pricina.
  • Pentru un părinte care are semne de întrebare cu privire la obigativitatea unui vaccin, homeshcooling-ul este varianta perfectă, care nu îi obligă să vaccineze copiii la o anumită vârstă.
  • Educația de acasă permite libertatea alegerii unei metode neconvenționale, fie că este vorba despre Waldorf, Montessori sau orice altă metodă, filme documentare, educația prin joc și joacă și nu numai.

Citiți mai multe despre homeshooling pe southweb.org.
Voi ce părere aveți despre homeschooling?
Sursă foto: kelly/ Flickr.com.