Ma gandeam sa va propun azi o carte altfel…o carte foarte frumoasa, despre credintele populare, despre cultura taraneasca (adica de la sat), despre superstitii, legende, fapturi imaginare, personaje de basm.
Prima data mi-a atras atentia titlul…cartea se numeste: Ingeri, zmei si joimarite. Mitologie populara pe intelesul copiilor si a fost adusa la viata de un colectiv minunat (Carmen Mihalache, Ana Pascu, Cosmin Manolache, Ciprian Voicila).
Citeam, chiar nu demult despre cat de important este basmul in viata copilului : “Basmul, ca si jocul, permite fascinatia fantasticului in conditiile deplinei sigurante contra contaminarii cu realul. Capacitatea copilului de a se lasa fascinat de basm exprima cat ii este de necesar. Ochii mari, atentia concentrata, sistarea oricarei alte preocupari, reducerea functiilor vitale arata disponibilitatea copilului de a se transporta in lumea basmului (similara cu cea a visului si a jocului). Basmele asa cum sunt ele, sintetizeaza fantasmele reale si general umane. Sunt fantasme cu care se lupta copiii in dezvoltarea lor: frica difuza imposibil de numit (fiinte fantastice), teama de a fi mancat, inghitit, de a fi parasit in locuri neumblate, de a fi ranit, neinteles, neiubit, de a fi altfel… Pentru toate acestea basmul aduce solutii, sperante care-i permit copilului sa faca fata realitatii personale: nazdravania, vesnicia, eroismul, invierea, refacerea.”
Ce ziceti? Daca intr-adevar este atat de important basmul si cu toate personajele lui, daca credeti ca toate datinile, superstitiile, diversele fapturi care apar in povestile batranilor din satele romanesti nu sunt chiar intamplatoare, atunci inseamna ca merita sa cititi aceasta carte, cel putin pentru faptul ca explica atat de frumos toate acestea si poate va fi mai usor sa le explicam si noi, la randul nostru, copiilor dornici de astfel de povesti.

Cartea cuprinde descrierea fapturilor fantastice, pe anumite categorii:
1. Fapturile din ceruri: Ingeri, Sfinti, Soare, Luna, Stele, Luceafar
2. Fapturile timpului si ale vremii: zilele saptamanii (cu Sfanta Vineri, Sfanta Duminica etc), lunile anului (cu Baba-Dochia, Caii lui Santoader etc).
3. Fapturile vazduhului (Vantul, Ielele, Halele, Varcolacii, Zburatorul etc)
4. Fapturile pamantului (Capcaunii, Uriasii, Blajinii, Sarpele-casei, Ursitoarele, Spiridusul, Stima-banilor etc)
5. Fapturile padurii (Muma-Padurii, Brehnele etc)
6. Fapturile apelor (Stima-Apei, Sorbul etc)
7. Fapturile din basme (Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana, Zmeul, Statu-Palma-Barba-Cot etc)
8. Plantele periculoase (Iarba-fiarelor, Matraguna etc)
9. Animale sfinte, necurate sau nazdravane (cainele, pisica, vaca, boul, capra, magarul, ursu, cocosul, ciocarlia etc).
Ce mi-a placut mie foarte mult: descrierea zilelor saptamanii, glosarul de la sfarsitul cartii, in care se explica multi termeni arhaici, regionali si nu numai dar mai ales ilustratiile, care se pare ca au pornit de la desenele realizate de copiii care au frecventat “Atelierul de creativitate” de la MTR.

Dumnezeu a randuit ca zilele sa fie sfinte si ca oamenii sa le respecte. Cele mai iubite sunt Sfanta Duminica, Sfanta Luni, Sfanta Miercuri si Sfanta Vineri. Toate sfintele se roaga mult si se multumesc cu un colt de prescura si cu un pahar cu vin. Ele locuiesc pe lumea cealalta, in singuratate, prin paduri adanci sau pustiuri, in casute cat niste chilii, iar alaturi au cate o bisericuta cu hramul numelui lor. Acolo fac rugaciuni pentru a le fi iertate oamenilor pacatele.
Sfanta Miercuri, numita si Purtatoarea-Apelor, Furca-Pamantului sau Ziua-Maicii-Domnului, ii ajuta mai ales pe cei care postesc de ziua ei. Li se arata in vis bolnavilor si ii invata cum sa se vindece, ii apara pe calatori. (…) Mai cu pedepse, mai cu daruri, oamenii au invatat randuiala zilelor si sa faca orice lucru la timpul lui. Luni, inceputul saptamanii, este o zi buna pentru inceperea activitatilor de durata: torstul, tesutul si croitul hainelor, zidirea unei case, plecarea la drum lung. Ziua de luni este buna si pentru descantatul oamenilor si animalelor bolnave. Se spune ca nu e bine sa imprumuti, sa vinzi ceva sau sa mergi in petit in aceasta zi, caci cum iti merge lunea, iti merge toata saptamana. Nu-i voie sa dai din casa foc si sare, de teama sa nu ia uliul puii. Nici mortii nu se inmormanteaza lunea. Cine voia sanatate sau sa-i mearga bine postea lunea…


Cartea este plina de povesti, de credinte si superstitii.. poate intr-un fel ne explicam si noi, adulti fiind, de ce bunica sau mamaia de la tara zice si face cateun lucru, care pentru noi este cel putin bizar. Cred ca este foarte interesanta si pentru cineva care vrea sa afle mai multe despre folclorul romanesc, despre cele transmise din mosi-stramosi si care, cred eu, nu sunt deloc intamplatoare. Poate noi le privim cu neincredere, cu scepticism sau poate cu bucurie…dar adevarul este ca ele exista in credintele bunicilor si stra-bunicilor nostri si cred ca este important ca si copiii nostri sa cunoasca din ceea ce se gaseste si in ei, prin mostenirea de roman.
Voi ce parere aveti?
Cartea Ingeri, zmei si joimarite o puteti cumpara de pe okian.ro, costa doar 13.50 lei
credit Foto