Astăzi am bucuria să vă invit la o lectură deosebită – o carte pentru copii scrisă duios și inspirat de Mihaela Coșescu, precum și superb ilustrată de Ana Stinghe.

Sunt atâtea de spus despre această carte și despre cele două care i-au dat viață, că nici nu știu cu ce să încep. Așa că pornesc de la reacția lui Pavel (4 ani și o lună), care după câteva lecturi deja știe bucăți bune pe de rost și are o mulțime de întrebări despre girafe și frățiori sau surioare, deși încă e singur la părinți. A prins drag de cartea aceasta imediat, de cum i-a văzut coperta.

Iar eu am prins drag de povestea celor două girafe surori, Gigi și Vivi, care reușesc să se apropie și să devină prietene nedespărțite, deși începutul nu a fost ușor: lui Gigi i-a fost greu să nu mai fie în centrul atenției și să împartă afecțiunea celor din jur cu bebelușa Vivi, care mai era și roz bombon cu picățele. Iar Vivi s-a simțit copleșită de atâta atenție și de sentimentul de a fi diferită de sora ei și de celelalte girafe. Cartea pune în scenă începutul tumultuos al relației dintre frați, plin de sentimente greu de numit, exprimat, recunoscut și acceptat: invidie, gelozie, înstrăinare, izolare… și rezolvă totul prin empatie, iubire necondiționată și acceptare a diferențelor.

De aceea, cred că mai ales copiilor ce sunt frați sau surori mai mari le va fi ușor și util să se regăsească în pielea lui Gigi, iar celor mici le va plăcea să vadă cum reușește Vivi, printr-un gest foarte curajos, să se apropie de sora ei. În mod clar, le va plăcea cartea chiar și mai mult decât lui Pavel al meu, căci în ea vor găsi sentimentele proprii, pe care cred că le vor gestiona un pic mai ușor după lectură.

Pentru părinți, ”Te iubesc, orice culoare ai avea!” este un excelent punct de pornire în delicata misiune de a recunoaște, înțelege și accepta sentimentele mai puțin roz ce se nasc în mod firesc între frați în viața de zi cu zi, în care de la joc și ghidușii până la certuri e câteodată doar un pas.

Mă opresc aici și vă las să descoperiți singuri povestea înduioșătoare a familiei de girafe, precum și sugestiile foarte utile pentru apropiere și acceptare în familiile noastre, pe care le găsiți la final.

Despre autoare aflați că a copilărit cât a putut de mult, a cântat într-un grup fantastic de copii, a râs și s-a bucurat. Până a ajuns să fie prinsă o perioadă într-o lume prea serioasă a adulților. Acolo a descoperit înțelepciunea, munca, dar și orgolii, etichete, comparații, competiție mai multă decât cooperare. La un moment dat a fost aleasă de niște copii minunați să le fie mamă. Și cum copiii ei aveau multă poftă de joacă și de povești, Mihaela a redevenit Mimi cea din copilărie și a început să râdă cu poftă, să plângă în hohote, să observe lumea și viața din jurul ei, să inventeze jocuri și povești pentru minte și suflet.

Mi se pare minunat și admirabil că și-a suflecat mânecile și a împărtășit această poveste plină de miez și gingășie și cu noi, ceilalți părinți și copii. E nevoie de astfel de cărți în viețile noastre, iar asta am simțit de la prima lectură. Sunt prea puține cărți terapeutice (le-aș zice), care să abordeze cu talent și înțelegere autentică subiectele ”spinoase” ale copilăriei, pe care doar noi adulții o idealizăm în perspectivă și pe care copiii o trăiesc foarte nuanțat, cu bune și cu mai puțin bune. E important să recunoaștem aceste părți mai puțin bune și să le fim alături copiilor în a le depăși și a le transforma în ocazii de învățare și apropiere. Exact asta veți găsi în ”Te iubesc, orice culoare ai avea!”.

Despre imaginile care dau viață poveștii știam că sunt rodul imaginației și mâinilor Anei Stinghe, care are 13 ani, un frate mai mic și doi părinți care i-au oferit dragoste necondiționată, respect, empatie, joacă și i-au sprijinit drumul pe calea artei. Îi place să picteze elemente din natură și zâne din lumile sale imaginare. Ana crede în puterea poveștilor de a construi lumea, de a vindeca și de a transmite emoții. Pictându-le pe Gigi, pe Vivi și pe părinții lor, Ana a trăit rând pe rând emoțiile fiecărui personaj, le-a auzit nevoile neîmplinite și le-a trăit fericirea de a fi împreună și de a-și exprima dragostea unii față de ceilalți. Ana e fericită că în prima sa carte ilustrată are posibilitatea să transmită un mesaj de iubire necondiționată copiilor, părinților și bunicilor.

Mi-am dat seama în timp ce întorceam paginile cărții cât sunt de impresionată de talentul și migala cu care a lucrat. Chiar m-am certat un pic pe mine însămi când mi-am dat seama că eram un pic uimită, de parcă n-aș fi știut că lucrurile acestea nu țin cont de vârstă. Poate fiindcă vedem rar obiecte, cărți, creații de tot felul ale copiilor luate în serios în lumea adulților. Din păcate, cred că tinerii și copiii au prea puține ocazii să-și pună mintea și talentul la contribuție în viața reală și de prea multe ori creațiile lor sunt bune doar de clasat într-un portofoliu sau, și mai rău, de evaluat și notat. Așa că mă bucur pentru Ana că și-a văzut desenele într-o carte adevărată și pentru noi că i le putem savura alături de cei mici. Este un imbold să fim atenți cu adevărat la potențialul creativ al copiilor noștri și să-l luăm în serios. Ar fi frumos să fie mai multe cărți ilustrate și, de ce nu, scrise de copii pentru copii.

Pot să spun sincer că ”Te iubesc, orice culoare ai avea!” este un binevenit adaos la biblioteca oricărui copil și, mai ales, a celor care așteaptă sau și-au întâmpinat deja frățiorul sau surioara. O puteți cumpăra de aici și vă asigur că este o carte de dimensiuni mari, are coperta cartonată, este atent tipărită și zdravăn cusută, aspecte ce, deși țin de exteriorul cărții, nu sunt nici de neglijat.

Lectură plăcută!