Jack Pransky este cel ce m-a ghidat pe parcursul procesului de schimbare a felului în care gândesc. Locuiește în Statele Unite, în Florida. La 70 de ani s-a despărțit de partenera lui de viață și este hotarât să înceapă un nou capitol, cu gândul ”Cine știe ce îmi rezervă viitorul?”
Acum 40 de ani și-a început munca în sprijinul comunității, ajutând tinerii adolescenți și învățându-i ce să facă, pentru a putea preveni evenimente neplăcute ulterioare, în cadrul programelor de ajutor social.
De când a început să înțeleagă cum se creează experiența noastră de viață, cu ajutorul celor trei principii, a început să o împărtășească cu oameni de afaceri, profesori, alți facilitatori sau traineri, ajutându-i și pe ei să iși îmbunătățească calitatea vieții. A scris cărți (ultima tocmai a fost publicată si e disponibilă pe Amazon), ține seminarii, poartă discuții unu la unu, participă la conferințe și face cercetare… Mă întreb câteodată de unde are atâta energie? Știți ce mi-a răspuns? ”Nu mă gândesc la asta!”
Jack a avut amabilitatea să răspundă la o serie de întrebări, puse de unul dintre cei care vor participa la seminarul din 18 și 19 iulie, la București, cu privire la felul în care afectează înțelegerea celor trei principii relația cu noi înșine și cu cei din jur:
C: Jack, cum pot să știu că decizia pe care o iau într-un anumit moment vine de la vocea mea interioară și că este cea mai potrivită pentru mine?
J: Vocea interioară este vocea înțelepciunii. Ea ne vorbește tot timpul, însă pentru a o auzi trebuie să ascultăm foarte, foarte profund. Acest lucru se poate întâmpla doar când mintea noastră se limpezește de toate lucrurile pe care le ”știe”. Știm că o auzim când pur și simplu ne dăm seama că ceea ce am auzit este ”potrivit”. Fără urmă de îndoială. Dacă există o urmă de îndoială și ne întrebăm dacă este ”înțelepciunea” care ne vorbește sau nu, sigur nu este. Când vocea interioara ne vorbește, știm pur și simplu că aceea este cea mai bună decizie.
C: Cum pot să schimb o conversație lipsită de conținut purtată cu o persoană negativistă și foarte critică, într-una autentică?
J: Nimeni nu poate să schimbe pe nimeni. Singurul mod prin care o persoană poate să se schimbe este printr-o nouă perspectivă asupra lucrurilor. Putem însă să ne schimbăm noi în relația cu o persoană negativistă și critică. Înțelegem că acum o vedem într-un anumit fel la nivelul pe care îl avem de conștientizare, însă sunt nenumărate alte feluri în care putem să o vedem. Și atunci ne schimbăm noi în relația cu persoana respectivă. Și dacă parcurgând această schimbare, se întâmplă să nu mai avem discuții contradictorii cu persoana respectivă, este dificil pentru acea persoană să continue cearta pentru că nu mai are cu cine.
C: Eu sunt pozitvă în această relație, ascult cu inima descisă, încerc să nu iau lucrurile personal si am multă compasiune. Însă în situația în care sunt criticată tot timpul, gândurile și sentimentele mele devin triste.
J: Acesta este momentul în care ne dorim să auzim înțelepciunea. Ce ne determină să acceptăm să ramânem într-o relație care nu ne face bine? Ce ne spunem ca să acceptăm acest lucru? Faptul că alegem să rămânem în această relație ne aduce bunăstare sau ne deteriorează starea de bine? Pentru ce ne consumăm energia și de ce? Acestea ar putea fi câteva întrbări care să ajute la clarificarea situației.
C: După un timp într-o relație apare dezinteres și multe resentimente din partea partenerului. Cât de departe să mergem cu compasiunea și înțelegerea și când să ne oprim?
J: Relațiile se schimbă pentru că felul oamenilor de a gândi despre altă persoană se schimbă. Aceleași lucruri care păreau drăguțe și atrăgătoare, acum par enervante și de nesuportat. Toate acestea sunt gânduri. Când oamenii se ”dezdrăgostesc” este tot o schimbare a gândurilor. Nu știu de ce se întâmplă, însă schimbarea gândurilor produce o schimbare a sentimentelor.
Compasiunea este un sentiment frumos. Dacă cineva se află într-o relație abuzivă, poate să aibă compasiune pentru cealaltă persoană și totuși să nu fie dispus ca bunăstarea să îi fie afectată. Și asta este tot puterea gândurilor.
C: Ce înseamnă o realție sănătoasă, în relația cu partenerul, copiii, șeful?
J: O relație sănătoasă este o relație care îmbogățește viața cuiva și aduce valoare, în loc să o reducă. O relație sănătoasă încurajează bunăstarea ambilor parteneri. Când o relație afectează negativ bunăstarea, nu mai este o relație sănătoasă. Acest lucru este valabil pentru iubiți, prieteni, copii, șefi, oricine. O modificare a gândirii poate schimba oricând o relație nesănătoasă într-una sănătoasă. Dar niciodată cu prețul bunăstarii unuia dintre parteneri.
C: O nevoie mai veche, nesatisfăcută, îmi aduce în continuare emoții negative. Cum pot să îmi schimb perspectiva cu ajutorul celor trei principii?
J: Nevoia este și ea un rezultat al gândirii. Noi o creăm. După aceea comparăm cum stăm în raport cu nevoia și evaluăm dacă este împlinită sau nu. Comparația o facem tot cu gândirea. Deci noi creăm cu puterea gândirii ceea ce ne supără. Să recunoaștem cu adevărat acest lucru, poate să ne schimbe perspectiva.
C: Când partenerul nu dorește o relație autentică, intimă si de apropiere cum ne ajută înțelegerea celor trei principii? Cum știu dacă să continui sau să renunț?
J: Cât suntem dispuși să tolerăm ca starea noastră de bine să fie afectată negativ? Eu am avut nevoie de 2-3 luni de separare în cadrul unei relații dificile până am reușit să aud vocea înțelepciunii. Când am auzit-o am știut fără nici un dubiu că liniștea mea sufletească era mai importantă pentru mine decât să stau în cadrul căsniciei respective. Dar am stat în starea de ”nu știu ce să fac” până când mi-a fost clar în ce direcție vreau să o apuc. Și când mi-a fost clar nu am regretat decizia pe care am luat-o nici o secundă.
Numai tu poți să știi dacă ai făcut suficient. E vorba de sentimentul pe care îl ai. În adâncul inimii știi, trebuie să asculți cu atenție. Simt cât de greu îți este.
Câtă emoție… tristețe, speranță și dorință de a trăi reiese din acest dialog. Eu mă regăsesc în toate întrebările puse și răspunsurile lui Jack m-au pus pe gânduri. Mi-a luat ceva timp să termin articolul din cauza asta… Cred că toți ne regăsim un pic, până la urmă poate reprezenta o dscriere a vieții fiecăruia în orice moment.

Eveniment gratuit cu Oana Vaideanu și Jack Pransky – 16 iulie

Cum ar arăta fiecare zi, dacă experiențele pe care le trăim nu ar depinde de ce se întâmplă in jurul nostru? Dacă am înțelege de ce ne enervăm sau întristăm sau de ce alții se comportă cum se comportă?
Ce-ar fi dacă această înțelegere ne-ar schimba starea de spirit și relațiile cu cei din jur ar fi mai puțin tensionate și mai plăcute?
Evenimentul Relații din inimă va fi o discuție deschisă cu întrebări și răspunsuri. Veți avea și oportunitatea să cumpărați cărțile “Parenting from the heart” și “Somebody should have told us” în engleză și să fie semnate de către autor.
Data: 16 iulie de la 18:30-20:30
Inscrieri: ovaideanu@gmail.com
Crayon Club, Intrarea Mieilor 17-21, sector 2, Bucuresti
eveniment
 

Seminar Jack Pransky în România – 18 & 19 iulie

De la stres la relaxare este doar un pas. Poți să răspunzi la următoarele întrebări:
Când sunt cel mai creativ/ă?
Când am cea mai mare capacitate de muncă?
Când am încredere în mine?
Mi se întâmplă să iau lucrurile personal?
Ce este o dispoziție proastă?
Ar putea starea noastră de spirit să ne influențeze în fiecare moment fără să ne dăm seama? Ar putea fi oare calitatea deciziilor noastre dependentă de starea de spirit și noi să nu realizăm acest lucru?
Vă invit la o discutie alături de dl. Jack Pransky, despre cum se creează experiența noastră de viață, la serviciu, acasă, în sport, cu prietenii sau familia; în fiecare moment. Înțelegând acest lucru, nivelul de stres va scădea și vei avea dintr-o dată mai mult timp. Vei fi mai liniștit/ă și mai productiv/ă, cu totul nivelul de fericire din viața ta va crește!
Când? În 18 și 19 iulie. Toate detaliile aici: drjackpranskyinromania.com

Guest Author – Oana Vaideanu

oana vaideanuAm început să lucrez cu domnul Jack Pransky şi cele trei principii, la începutul anului 2014. Înţelegerea a cum se creează experienţa mea de viaţă m-a influenţat în plan personal cât şi profesional. Pentru că sunt mai caldă, Vlad îmi oferă mai multă căldură. Pentru că nu mai iau personal… “eşti cea mai rea mamă din lume!” … Şi înteleg de ce spune aşa, după cinci minute ne drăgălim din nou și mergem mai departe. Ascult… ascult până sunt sigură că am ascultat tot ce are copilul meu să îmi spună, fără să judec. Astfel toată dinamica dintre mine şi Vlad s-a schimbat. Şi nu numai între mine şi Vlad dar şi la serviciu şi cu soţul meu. Ne bucurăm mai mult de momentele trăite împreună.
Locuiesc de 10 ani in Bucureşti. Am experienţă mangerială de peste 10 ani, ca şi trainer şi facilitator de doi ani. Sunt trainer acreditat şi lucrez cu metodele învățate în cadrul seminariilor de comunicare nonviolenta (CNV) şi cele trei principii (3P). Mă găsiți pe oanavaideanu.com.
 
Sursa foto