Cine are nevoie de nani?
Dacă ai un copil până în 6 ani chiar nu îţi mai trebuie cineva să-ţi spună despre cât de important este un somnic la amiază. Este de-a dreptul crucial pentru bunăstarea întregii familii. Timpul de nani este o oază în zilele pline de muncă de părinte – îţi oferă timp să mai strângi de pe urma furtunii care tocmai a trecut, să dai un telefon în linişte, să citeşti o părticică de literatură fără poze sau doar să gândeşti. (şi nu menţionăm că ne gâmdim că reuşim să trecem peste încă o zi doar cu ajutorul bunului somnic)
Dacă pentru părinţi aceste momente în care micuţul doarme par vitale pentru sănătatea proprie, acestea sunt chiar mai importante pentru dezvoltarea personajelor principale- cei mici. Un copilaş odihnit în compania părinţilor destul de odihniţi pot profita din plin de momentele de curiozitate, de învăţare şi de provocările ce li se înfăţişează zi de zi. Somnul din plin îi păstrează pe cei mici sănătoşi şi le permite să îşi dezvolte corpul şi mintea.
Problema este că, deşi suntem cu toţii de acord de binefacerile somnului, acele câteva dulci ore de nani adânc pot fi frustrant de evazive. Programul de nani se modifică la fel de des ca şi programul zilnic al activităţilor de familie, somnul fiecărui micuţ diferă, deşi nu foarte vizibil. Cu toate acestea, efortul de a oferi copiilor noştri somnicul de care au nevoie îşi primeşte răsplata.
Şi pentru că ştim că părinţilor mai ocupaţi le prinde mereu bine un pic de ajutor în a ţine timpul pentru somn în program, vă oferim un ghid al modului de organizare a somnului de după-amiază folositor pentru majoritatea celor mici.
(Notă: am trasat aceste caracterstici folosindu-ne de propria experienţă de părinţi şi de informaţii din cartea pediatrului Marc Weissbluth Healthy Sleep Habbits, Happy Child. Somnul este un subiect complex şi delicat, aşa că recomandăm puternic această carte, dar sperăm în acelaşi timp că va fi folositor acest mic rezumat părinţilor care, la rândul lor, sunt privaţi de somn şi cu mare nevoie de o introducere sau reîmprospătare a informaţiilor.)
Micuţul până în trei luni
În aceste zile timpurii, bebeluşii obosesc destul de tare după doar o oră jumate-două de stat cu ochii deschişi. Aşa că după o perioadă aşa scurtă de gângureli şi de privit către acei ochi frumoşi, vine timpul să-ţi alini copilaşul la culcare. Leagănă-l, epuizează-l, staţi în pat împreună, o suzetă.. motto-ul e: orice funcţionează!
Trei până la şase luni
Ajunşi la aproape trei luni, majoritatea bebeluşilor dezvoltă un nani consistent de dimineaţă care începe după vreo două ore de la momentul de trezire. După primul somnic păstrează regula cu o oră jumate- două de activitate după care încă puţină odihnă. Încearcă să-l pregăteşti de somn înainte să fie foarte obosit – este mai uşor!
În cursul acestor trei luni, Weissbluth îi încurajează pe părinţi să încerce somnicul „nemişcat”. Dacă bebeluşul obişnuia să tragă un pui de somn pentru început în leagăn sau în căruţ, încercaţi să-l adormiţi undeva unde nu e mişcare şi unde e linişte, iar calitatea somnului va fi pe măsură. Poate fi simplu prin mişcări mai lente ale leagănului şi apoi oprirea lui câteva minute până bebeluşul adoarme, sau aşezaţi-l pe un par după ce l-aţi legănat în braţe până a fost cuprins de moleşeală. Eventual, puteţi încerca să îl aşezaţi pe cel mic treaz, după ce l-aţi legănat puţin ca să-l învăţaţi să adoarmă singurel. S-ar putea să vă loviţi de încercări şi eşecuri multe şi să depuneţi mult efort, dar nu abandonaţi! Rutina şi locul vor ajuta foarte mult, iar rezultatele vă vor bucura.
Citeste recomandarile si pentru restul varstelor aici: Who needs a nap? a developmental guide
Sursa foto: allspice1 / Flickr.com