În ciuda bunelor intenții sunt anumite fraze pe care adulții le folosesc des de față cu cei mici, dar care nu sunt tocmai ok, în sensul că rezultatele sunt altele față de cele la care ne așteptăm.

Te vei opri… altfel…

Să ameninți un copil nu este niciodată o soluție. În primul rând îi învățăm că prin forță și autoritate vor reuși să aibă rezultatele dorite. În al doilea rând te vei afla în situația în care va trebui să continui propoziția și să spui care este amenințarea până la capăt sau să dai înapoi, în ambele cazuri rezultatele nefiind cele dorite de la bun început.
LATER UPDATE – alternativa ar putea fi să le explicăm celor mici care este motivul nostru de îngrijorare, astfel ei vor înțelege care ne sunt fricile. De exemplu: în loc să spunem “nu-ți mai lovi fratele, atlfel…” putem încerca să le explicăm copiilor că violența nu este o alternativă, că suntem îngrijorați că se vor răni și că dacă doresc să lovească ceva pot lovi o pernă. Prin a oferi o alternativă validezi sentimentele copiilor și în același timp oferi limite activităților lui.

Dacă… atunci ai voie să…

Cei mici vor înțelege că e ok să facă curat în cameră (de exemplu) doar pentru a primi o oră în plus de desene animate sau să aibă noua jucărie la care visează. Odată ce acești “stimuli” nu mai există s-a dus și dorința celor mici de a face respectivul lucru.
LATER UPDATE – poți încerca să îi mulțumești sincer pentru ajutorul oferit, explicându-i că fără acest lucru nu ai fi reușit nici tu să termini de făcut curat în casă, de exemplu. Copiii sunt astfel motivați să continue să ajute în continuare, nu pentru a primi ceva la final, ci doar pentru a da o mână de ajutor.

Ești foarte deștept!

Asta spusă mai ales atunci când este vorba despre o notă bună luată la școală. Copiii vor înțelege că sunt deștepți DOAR pentru că au primit acea notă bună… ceea ce este mai mult decât greșit.
LATED UPDATE – desigur că vorbele bune sunt mereu minunate, dar ne putem concentra pe efortul depus de copii. Putem să le spunem că apreciem efortul depus de ei pentru a primi respectiva nota la școală. Astfel, ei vor înțelege că drumul către un anumit rezultat este de multe ori mult mai important decât rezultatul în sine.

Nu mai plânge

Nu e deloc ușor să-ți vezi copilul cu lacrimi în ochi, dar atunci când le spunem să nu mai plângă le spunem practic că ar trebui să-și ascundă sentimentele, nu? În plus, prea multe emoții și sentimente care nu au putut fi exteriorizate la timp duc la lacrimi și odată ce lacrimile se termină și cei mici se simt mai liberi.
LATER UPDATE – poți încerca să verbalizezi sentimentele pe care cei mici le au atunci când sunt supărați, ajutându-i astfel să conștientizeze ce îi supără asta nu înainte de a-i întreba care este motivul pentru care suferă. Cei mici vor învăța astfel să se exteriorizeze și să își dea seama de sentimentele pe care le au în anumite situații.

Nu e mare lucru

Ok, copilul este supărat pe un anumit lucru, care, cel mai probabil nu e ceva foarte important în esență, dar nu este important pentru noi, pentru cei mici este. Dacă vom spune că nu e mare lucru atunci practic susținem că ceea ce cred ei nu este la fel de important pentru noi precum ceea ce credem noi, nu?
LATER UPDATE – “Știu că tu doreai să faci asta, dar astăzi nu e un moment bun, vom încerca alta dată, știu că pentru tine să mergem în parc este foarte important” poate fi un răspuns ceva mai bun decât să le spunem celor mici că o plimbare în parc nu e mare lucru pentru ei… nu?
Citiți mai multe despre lucrurile pe care le spunem celor mici fără să ne dăm seama de efectele vorbelor noastre pe lifehacker.com.
Sursă foto: Caitlinator/ Flickr.com.