cum alegi o gradinita
Iar încep un text cu “pe vremea mea”… la mine a fost tare simplu când ai mei m-au dat la grădiniță. Primii ani din viață i-am petrecut la țară cu ai mei bunici și în localitate erau doar două, trei grădinițe, evident că niciuna dintre ele nu era particulară. Cum toată lumea vorbea de o singură grădiniță, aceea a fost și alegerea făcută de părinți. Unde mai pui că mătuși’mea mi-a fost educatoare, așa că era oarecum clar pentru toți din familie de ce am nimerit la o anumită clasă, în bancă fiind cu verișoara mea. 😀
Odată cu trecerea anilor însă lucrurile se complică din ce în ce mai mult, iar apariția grădinițelor particulare a ridicat standardele cu mult, iar mulți prieteni stau pe gânduri, nefiind convinși care ar fi cea mai bună grădi pentru ăl mic.
Cred că primul lucru pe care nu ar trebui să se afle pe lista cu beneficii și dezavantajele unei anumite grădinițe este cât de nouă sau, după caz, cât de veche este. O clădire nouă și jucării neatinse de nimeni nu înseamnă musai că acea grădiniță este perfectă, ba din contră aș zice, poate că educatorii nu au experiența necesară pentru a face față unor situații neașteptate.
Care ar fi însă cele mai importante întrebări pe care să ți le pui sau să i le pui directoarei înainte să-ți lași piticul acolo?

  • Care este programul zilnic?
  • Cât de des și prin ce metode comunică educatoarele ori educatorii cu părinții?
  • E ok din punctul de vedere al cadrelor didactice ca părinții să ceară și alte întâlniri față de cele prestabilite de directori?
  • Care este vechimea din respectiva grădiniță a fiecărui profesor? (profesorii fericiți nu își schimbă locul de muncă des)
  • Cum soluționează profesorii un conflict între doi copii? Poți oferi chiar o situație exactă, dacă ți se răspunde sec cu “Depinde de fiecare situație în parte”
  • Părinții pot deveni voluntari pentru anumite activități? Câți părinți au fost implicați până acum în astfel de proiecte?
  • Ce înseamnă gustări pentru copii? Poate primești și câteva exemple.
  • Dacă un virus, precum cel de gripă sau oricare altul, circulă prin școală părinții sunt atenționați?
  • Există și alte costuri? (cel care se va numi mai târziu “fondul școlii” ori “fondul clasei” poate să ia altă formă la grădiniță)
  • E considerat ok ca părinții să participe din când în când la lecții?

Și dacă după toate aceste întrebări încă e ok discuția cu directoarea sau directorul grădiniței, în sensul că încă mai primiți zâmbete, vă mai puteți inspira și de la OurMommyHood.com care mai are câteva puncte importante de scos în evidență. 🙂
Și pentru că eu am făcut deja ditai’ lista vă întreb acum pe voi – care au fost primele voastre întrebări pentru conducerea unei grădinițe și când aveți de gând ori când i-ați dat pe copii la grădi?
Sursă foto: woodleywonderworks/ Flickr.com.