Ma intreb daca “Travel with children” (TwC) este mai degraba o carte sau un ghid?
Eu l-as cataloga mai degraba ca fiind un ghid, unul chiar foarte util parintilor ce-si petrec vacantele impreuna cu copiii lor, indiferent de varsta acestora.
O sa incep cu finalul, adica cu impresia generala pe care mi-a lasat-o TwC: MERITA cumparat si citit inainte de a pleca intr-o vacanta cu copilul/copiii! Dar sa o iau mai usor si sa iti povestesc ce poti afla citind TwC.
Mai intai dai peste niste Top 10-uri ale celor mai faine plaje, orase, aventuri outdoor, zone de campat din punct de vedere al calatoritului cu copii. M-am bucurat sa descoper ca noi, Dobrestii am vazut deja cateva locatii inainte de a o avea pe Nadia. Asa ca negresit o vom duce si pe ea acolo 🙂 Aceste topuri sunt utile in cazul in care esti in pana de idei cand in familie se discuta “Unde mergem vara/iarna asta?”.
Travel with Children - Lonely Planet
Bunnn…Ai ales o locatie. Acum vine partea cea mai importanta a calatoriei, PREGATIREA.
TwC iti puncteaza foarte bine lucrurile pe care trebuie sa le faci inainte de a pleca cu copiii in vacanta. Asa ca vei afla cam ce lucruri se pot intampla daca pleci la drum cu un bebelus, un copil care merge dea busilea, un copil care merge singur, un prescolar sau un copil mai mare si de ce nu, un adolescent. Vezi in ce categorie te incadrezi si citesti.
Primul capitol din TwC – “Before you go” iti povesteste ce inseamna:

  • vize, pasapoarte, asigurari si tot ce tine de transportul cu avionul, trenul, masina, barca sau feribot, autobuzul;
  • siguranta pe timpul calatoriei si sanatatea membrilor familiei;
  • bani si costuri implicate;
  • bagajul necesar calatoriei;
  • a calatori impreuna cu alte persoane (bunici, prieteni cu copii sau fara);
  • educarea copiilor, daca vacanta se dsfasoara pe perioada cursurilor sau e de mai lunga durata;
  • vacanta cu copii ce au nevoie de ingrijiri speciale;
  • pastrarea unui jurnal de calatorie, precum si stocarea si prelucrarea fotografiilor;
  • alegerea locatiei in functie de criterii precum varsta copiilor, activitatile preferate de copii si parinti etc;
  • alegerea hotelurilor, pensiunilor, locurilor de campat, apartamentelor sau vilelor;
  • calatoritul pe cont propriu sau in regim organizat, eventual de o agentie;

Ce de-al doilea capitol, “On the road” iti atrage atentia asupra lucrurilor ce merita facute/vazute atunci cand esti in vacanta cu copii. Asa ca esti sfatuit sa nu uiti sa incerci mancarurile traditionale, sa participi la diverse evenimente si festivaluri specifice zonei vizitate sau sa descoperi oamenii si cultura locului. Totodata, sunt prezentate si aspecte organizatorice de care ar trebui sa tii cont, cum ar fi toaletele, menajul sau drumul de intoarcere acasa din locul ales.
Nici parintii singuri care calatoresc impreuna cu copiii lor nu sunt uitati. Ei pot afla o gramada de lucruri pe care le pot face intr-o vacanta.
Capitolul trei “Types of holidays” se adreseaza tuturor gusturilor parintilor cu copii, din punct de vedere al locatiilor de vacanta. Asa ca in acest capitol vei citi despre ce poti face impreuna cu copii sau la ce sa te astepti daca alegi o vacanta plina de adrenalina si aventura, daca preferi natura si zonele de campare a cortului sau a rulotei, daca te tenteaza mai degraba o vacanta linistita intr-un resort sau daca alegi sa calatoresti luni bune la rand sau chiar sa traiesti calatorind 🙂

Capitolul patru “Destinations” este cel mai amplu capitol al TwC si dupa cum este si intitulat prezinta in detaliu o serie de locatii de pe majoritatea continentelor. Se pare ca in Antarctica nu a ajuns nimeni cu copchilu’ ca sa ne dea povete despre ce ar fi bine sau nu sa facem 😉
Pentru fiecare continent exista cate un Top 5 al “Things to do“. Va dau si cateva exemple: “Consult the oracle in Delphi, Greece“, “Stay in a jungle lodge in Belize“, “Lounge on a beach in Zanzibar” – and enjoy Queen’s music (my personal wish :)) sau “Meet baby turtles in Sri Lanka“.
Avand in vedere ca TwC este orientat catre vacantele parintilor cu copii, ultimul capitol “Travel games” iti da hint-uri despre ce jocuri poti alege pe timpul calatoriei, indiferent ca te afli intr-un mijloc de transport, intr-un muzeu sau intr-un parc.
Echipa de parinti calatori-autori ai TwC au facut o treaba foarte buna punand cap la cap toate detaliile unei vacante cu copiii si ii felicit pentru rezultatul final!
In Romania TwC este deocamdata disponibil doar in limba engleza, dar este destul de usor de parcurs. Gasiti Travel with Children la pretul de 77,99 lei la Okian.
Dobrestii cu siguranta vor folosi TwC in calatoriile deja planificate anul asta si cu siguranta si in anii viitori. Incerca-l si tu, merita 100%!
Surse poze: Flickr / emerille & Hamed Saber