Părinții care recurg la asta nu o fac pentru că nu-și iubesc copiii, ba din contră, vor să îi facă să înțeleagă ce consideră ei că este bine și ce nu și vor să vadă rezultate în comportamentul celor mici, să fie “disciplinați” spun ei. Studiile arată că așa și este: rezultate există, dar pe termen foarte scurt, iar motivul este simplu de descoperit: copiii se tem și se opresc din ceea ce fac, dar mai târziu adulții își dau seama că cei mici au învățat că agresivitatea poate fi soluția la problemele lor, așa că se iscă alte și alte probleme pe lista “de rezolvat”. Cu alte cuvinte, o palmă poate are efect în următoarele 2 minute, dar din minutul 3 copiii au învățat că pot lovi pentru a primi ceea ce doresc și din minutul 4 li se face frică de părinți.
Eu recunosc că mi-am luat câteva palme de la ai mei când eram mică când năzbâtiile pe care le făceam nu puteau fi înțelese de ei. Acest lucru nu s-a schimbat prea mult cu schimbarea generațiilor, părinții încă sunt de părere că amenințarea cu bătaia sau o palmă la fund rezolvă o anumită problemă sau cel puțin o rezolvă pe moment.
Schimbarea mentalității și oferirea de soluții precum comunicarea eficientă sunt două lucruri care se realizează greu, în timp, cu explicații și nu în ultimul rând prin exemplul dat de altă părinți.
Așadar, cum schimbăm mentalități vechi, dar înrădăcinate în noi?

  • Prin răbdare,
  • Oferirea de soluții,
  • Rezolvarea de probleme,
  • Explicații în locul țipetelor.

Și dacă încă nu sunteți convinși, am citit pe codenamemama.com despre cum cei doi copii ai săi s-au lovit, iar în acel moment mămica și-a dat seama că rezolvarea problemelor prin violență este un lucru pe care cei mici l-au învățat de la ea. Iată ce i-a spus băiatului de 15 ani:

When you were little and you would misbehave, I would hit you to make you listen to me. I didn’t teach you why or how, I taught you that you had to listen to me because I’m bigger and stronger, and I hit harder. Therefore you learned that to make others comply and solve disputes, you have to hit them harder.

Sursă foto: Tommy Klumker/ Flickr.com.