Mai intai de toate…de ce e atat de important jocul?

Jocul abordeaza dificultati pe care le au copiii

George, tatal lui Tudor (3 ani) si al lui Andrei (7 ani) are un joc prin care atinge doua teme importante care ii fascineaza pe copii: dezastrul si salvarea din pericol.

Jocul “Din fericire – din nefericire” este un adevarat hit in familia noastra. Baietelul meu Andrei de 3 ani a fost instantaneu fascinat de acest joc pe care l-a jucat cateva zile cu mine. Partea mea preferata a fost:
din nefericire nu avea cine sa ma ia de la gradi, dar din fericire a mers buni sa ma ia, dar din nefericire nu avea chei sa intre in casa, dar din fericire s-a intalnit cu mami…

Prin ras si conectarea cu taticul sau, Andrei a putut sa elibereze din teama ca nu il ia cineva de la gradinita la timp..

Jocul are rolul de apropiere

Un joc cald povestit de o mamica a doi baietei este cutia cu imbratisari.
“Mai exact un set de cartonase pe care sunt trecute tot felul de metode de a-ti imbratisa copilul. Il poti juca in orice moment al zilei, iar mai frumos este ca imaginatia depaseste cu mult numarul cartonaselor. Exemple de imbratisari:

  • o imbratisare scurta
  • o imbratisare luuuuunga
  • o imbratisare cu un pupic
  • o imbratisare in care fiecare canta
  • o imbratisare in care mai intai te lovesti cu soldurile
  • o imbratisare sarita
  • o imbratisare dansand
  • o imbratisare urmata de o prajitura
  • o imbratisare sandwich in care copilul e prins la mijloc intre parinti
  • o imbratisare cu ochii inchisi in care te cauti
  • o imbratisare in care mai intai iti freci burticile unul de altul
  • o imbratisare in care copilul sta incolacit in jurul tau
  • o imbratisare stransa tare, tare

…si lista continua la nesfarsit. Am avut o luna cred in care dimineata, cand se trezea, si seara, inainte de culcare, numai asta faceam. Iar rasetele si bucuria atingerilor si chiar joaca de a te preface suparat si de a nu-l lasa pe celalalt sa te imbratiseze sunt de nepretuit”.

Jocul poate rezolva situatii frustrante, cum ar fi mersul la culcare

Mamica lui Mihaita de 2 ani si 5 luni se joaca cu el inainte de culcare, pentru a transforma un moment al zilei care poate fi greu intr-un moment cald si de apropiere.
“Jocul se numeste “Mergem sa cautam somnicul”!
Si il cautam in bluza cu care este imbracat, il pup si il folmotocesc, si nu-l gasim si trebuie sa o scoatem sa il cautam mai bine, si il cautam in hainute si iar il pupacesc si gasim burtica si apoi supriz! somicul fuge in bluzita de pijama si noi il prindem si o punem repede pe noi fiindca altfel o ia bluzita la fuga. Si apoi fuge somnicul sub pat si mami il cauta si il pune pe covor jos si se culca langa somnic. Dar vine Mihaita si ii spune ba nu…. somnicul nu e acolo… somnicul e in pat. Si atunci mami se aseaza cu el in pat si stau linistiti acolo ca sa nu fuga somnicul iar.

Jocul are rolul de dezvaluire

Eram ingrijorata ca fetita mea R. de 7 ani nu voia sa manance mai nimica. Ii era foame, dar ori de cate ori venea la masa, manca o lingura si apoi se ridica si pleca.
Intr-o zi m-am hotarat sa ma joc cu tema asta. M-am dus in camera, am luat o ghetuta (ce aveam la indemana) si am zis: “Vaaai de mine, iar trebuie sa mananc si nu am chef deloc!” Fetita mea, R. a venit instantaneu sa priveasca. Apoi au venit alte cizmulite care o intrebau pe ghetuta noastra de ce nu vrea sa manance nimica. Dintr-o data R. a zis: “Pai, hai sa aducem o macara ca sa marunteasca spaghetele si asa o sa poata manca!”
Am ramas inmarmurita: ori de cate ori o intrebam pe R. de ce nu mananca nu a stiut sau nu a putut sa imi zica de ce. Un joc simplu ne-a deslusit amandurora cauza si de atunci am inceput sa ii fac mancarurile mai pasate (fiindca ii cresteau niste dintisori noi!)

Daca vreti sa povestim mai multe despre joaca, despre cum sa ne apropiem si mai tare de copiii nostri, hai la cursul de Joc si Emotii (Playful Parenting) unde o sa povestim despre toate aceste feluri de joc simplu, de apropiere, joc terapeutic si despre emotii mai usoare sau mai grele ale noastre si ale copiilor.
Orarul cursurilor in Bucuresti in perioada urmatoare este il gasiti in articolul nostru de ieri.

Otilia scrie pe blogul Joc si Emotii este trainer de Playful Parenting, mama lui Yuri (6 ani), Anna (4 ani) si Kim (2 ani) si ofera consultatii pentru parintii care intampina dificultati in relatia cu copiii lor.

Sursa foto: fotografiidefamilie.com.