copilaria noastra vs. copilaria lor
Jocuri în care trebuiau implicați zeci de copii, jocuri în aer liber după care veneam acasă julită din cap până’n picioare, ani buni petrecuți la țară la bunici, iar weekend-urile și vacanțele la oraș la bloc la ai mei. Cam așa se poate “traduce” în mare copilăria mea.
Copilăria noastră versus copilăria kinderilor de astăzi? De multe ori sunt ferm convinsă că cei mici știu mult mai multe decât știm noi. Și, da, sună de parcă aș avea 150 de ani și spun nepoților “Ehee, pe vremea mea…” dar de multe ori chiar așa simt. Dacă am nevoie de ultimele știri sau de o anumită melodie ce se gâsește mai greu, știu la cine să apelez – la cea mai mică persoană din jurul meu . Fie că este vorba de nepoata de 10 ani sau sora prietenei mele care nu are mai mult de 13 ani.
Amintiri din copilărie
Cea mai mare bucurie a grupului de copii ce erau prietenii mei când eram mică era venirea verii. Nu pentru vacanțe de lux la un hotel de 5 stele, nici măcar pentru o săptămână la mare, ci pentru simplul fapt că la final de vară, precupeții din piață veneau cu muuulți pepeni. Un adevărat act de curaj era să te duci să… (scriu asta roșind un pic) să furi un pepe roșu :). Cu cât nimereai unul mai mare, cu atât câștigai “respectul” celorlalți din gașcă. Într-o vară a venit și rândul meu să “demonstrez cât de curajoasă sunt” și… am venit cu un pepene imens și frumos. Bine… nimeni nu a aflat până în zilele noastre că eu le cerusem bani alor mei înainte să ies în acea zi din casă, iar “hoțul” din mine s-a transformat imediat în o fetiță de 10 ani care a venit cu ceva mărunt să cumpere un pepene cât mai frumos 🙂
amintiri din copilarie
“Pe vremea mea” nu auzeam la TV despre violența în școli și tot “pe vremea mea” nu știam ce înseamnă calculator sau jocuri electronice. Și chiar dacă unii pici de azi spun că cele mai frumoase momente sunt atunci când termină un joc pe PC, pot să îi asigur că jocurile de acum mai bine de zece ani erau cu mult mai interactive decât cele de acum. Motivul? Simplu: ieșeam cu orele din casă, alergam, prindeam tot felul de insecte pentru un presupus insectar, mai scurt – tot ce făceam era în aer liber! Stăteam afară atât de mult, încât bunicii sau părinții ajungeau să se roage efectiv de mine să mai intru în casă.
Prima dată când am descoperit jocurile copiilor din zilele noastre a fost atunci când am văzut cum se joacă și ce înseamnă un Monopoly. Am fost fascinată pentru câteva ore de arta jocului, după care am decis să mai ies la o gură de aer cu ceilalți pici din zonă.
… vs. copilăria lor
“Am industrializat copilăria?” Știu, sună rece și poate un pic ciudat, numai că mă gândesc la faptul că, în curând, picii noștri se vor juca cu nave spațiale 🙂 Dacă noi eram fericiți cu trei frunze uscate și o bucată de hârtie colorată cu niște lipici, lucruri cu care ne făceam de lucru o zi întreagă, copiii de astăzi sunt fericiți dacă primesc de Crăciun ca și cadou un computer cu mulți RAM și procesor cât mai nou.
Acum vă întreb și pe voi – Care sunt jocurile de care v-ați bucurat voi în copilărie și pe care copiii de azi le-au uitat?
Surse foto: mikebaird/ Flickr.com și ariellie calderonie/ Flickr.com.