prieten imaginar
Eu recunosc că atunci când eram mică (de pe la vreo 4 la 7 ani) Ciprian îmi era cel mai bun prieten. Și Ciprian nu exista decât în imaginația mea, lucru de care eu cred că eram conștientă… și nu prea.
Cum eu locuiam la acea vreme la bunici îmi era tare greu să-mi conving bunicii că eu chiar nu sunt singură și am cel mai bun prieten aproape, mai ales când bunica se încăpățâna să-l calce în picioare pentru că nu-l vedea și să nu-i pună și lui Ciprian un tacâm la masă. Ciprian a dispărut cu timpul, nu-mi dau seama exact în ce moment, dar știu că îmi era la acea vreme mult mai ușor să-mi exprim sentimentele prin gândurile și dorințele lui Ciprian și să explic ceea ce vreau fără să mă gândesc la ce vor crede părinții / bunicii / prietenii reali / colegii de la grădiniță. Era micul nostru secret și funcționa de fiecare dată.
Chiar e un lucru rău ca un copil să aibă un prieten imaginar? Evident, nu unul care să “îi fie aproape până la 20 de ani”, dar atunci când vorbim despre un copil de doar câțiva ani care a născocit un prieten invizibil pentru alții e clar că e o mică problemă de comunicare ce se poate rezolva în timp, odată ce va învăța cum să-și exprime sentimentele singur, dar pentru asta are nevoie ca părinții să-i fie aproape și să reușească să suplinească nevoia unui prieten imaginar prin prezența lor.
Și dacă lăsăm la o parte partea psihologică, eu chiar cred că cei mici cu prieteni imaginari au o imaginație bogată! Doar nu degeaba le zice “prieteni imaginari”, nu? 😀
Ai voștri au prieteni imaginari? Cum îi cheamă?
Sursă foto: h.koppdelaney/ Flickr.com.