De fapt in ultima saptamana au fost 3 nopti de cosmar…adica cu trezit des – nu mai stiu de cate ori..am pierdut sirul pe la 3 noaptea – trezit cu plansete, plansete in somn, asa din senin. Calmat doar prin alaptat… Si dupa calmat, cand credeam ca adoarme incepe foiala. Se arcuieste, se intinde, se ghemuieste…si astea cu ochii inchisi, in somn. Daca o las in pace se trezeste ceea ce nu vreau. Asa ca incep sa o legan, sa ma plimb prin camera cateva minute cu ea. Si intr-un final adoarme bustean. Adica nu se mai foieste. Vreo 2 ore in cel mai bun caz 🙁 Nu pateam asa noaptea nici cand avea colici.

Nu cred ca sa fie din cauza ca doarme singurica(separation anxiety) …nu se aplica, ne-am intors in dormitor cu ea. Bine, ca eu aproape ca nici nu plecasem…

Nu cred ca sa fie de foame (mananca destul de mult seara si inainte de culcare). Pe de alta parte,  daca acum cateva saptamani cerea de mancare cam dupa 6-7 ore de somn continuu, acum s-a redus intervalul la 4-5 ore. Chiar sa fie de foame? Peste tot citesc ca deja ar fi trebuit de mult timp sa doarma toata noaptea (bine, acum daca donsoara se culca la 8 seara n-am pretentia sa rabde de foame pana la 7 dimineata :-P)… dar oricum, in loc sa se distanteze mesele ele se indesesc?

Sa fie oare ca deprinde abilitati noi si vrea sa le exerseze? Asta pare sa se mai intample (nu in zilele cu plansete…) ci in cele in care se trezeste pe la 1 noaptea sau 3 noaptea si nu mai vrea sa adoarma la loc…si face tot felul de lucruri…se rostogoleste – de pe fata pe spate pe fata pe spate…pana cand nu mai are unde si apoi o ia de la capat. Sau cand vrea sa inainteze si desi pare ca are ochii inchisi, zici ca ar dormi, dar ea se tot framanta in somn (ca si treaza) si tot incearca sa simuleze un mers de-a busilea…hmm…nu-i ajunge ziua …

Sa fie oare de la dintisori? La plansete ma refer…Dar nu sunt tot timpul, adica nu in toate noptile. Da, parca isi freaca jucariile mai abitir de gingii decat o facea pana acum. Da, parca baloseste mai mult ca de obicei (a avut vreo doua saptamani de reducere a cantitatii de bale 🙂 ). Dar gingia nu e inflamata…Oare asta sa fie cauza plansetelor din senin?

Unde as putea sa gasesc solutii (a la no crying out) sa o pot face pe little miss sa doarma cat mai mult noaptea si …de fapt sa invete sa adoarma singura. Asta pare sa fie si motivul pentru care nu doarme bine in cursul zilei si doar are somnuri fragmentate (de 30-40minute/repriza). Tot citeam despre diverse metode (americanesti) (unele mai blande, altele mai putin blade…dar tot cam la fel) de a lasa copilul sa planga in patut pana cand adoarme singur . Nu vreau asa ceva. Nu pot sa fac asa ceva…Dar cum sa fac? Pana la urma invata si singura sa adoarma, nu? Dar asta cand? Oare o sa rezist in ritmul asta, si ziua si noaptea? Ma tot framant, ma tot chinui. Somnul bun este sanatos pentru toata lumea… Cum sa fac?