In Romania, pe perioada celor doi ani de functionare a componentei Helpline dezvoltata in cadrul proiectului Sigur.info, au fost primite peste 620 de apeluri si sesizari atat din partea copiilor, cat si a adultilor. Printre problemele semnalate se identifica: hartuirea si abuzul pe Internet (209), furtul de date personale (142), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (20).
Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul pe Internet sub toate formele sale – agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arata ca in Romania exista cea mai mare incidenta a hartuirilor din intreaga Europa. Studiul EU Kids Online II releva ca 41% dintre copiii romani intervievati au declarat ca au fost hartuiti in vreun fel, atat in lumea reala cat si prin intermediul noilor tehnologii, iar 13% declara ca au fost hartuiti online. Aceasta, impreuna cu constatarile cercetarii legate de o vizibilitate crescuta a profilelor pe retelelor sociale, duc la o rata crescuta a cazurilor in care datele personale sunt sustrase de pe retelele sociale, postate pe diverse alte site-uri in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor in cauza.
Pentu a preintampina aceste situatii de risc, Organizatia Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului Sigur.Info, avand suport financiar din partea Comisiei Europene, organizeaza, in perioada 17-23 iulie 2011, a doua editie a Dezbaterii Europene dedicata Sigurantei pe Internet. Dezbaterea Europeana Sigur.Info 2011 reuneste 40 de copii si tineri, cu varste cuprinse intre 15-19 ani, din zece tari, in cadrul unicului eveniment european dedicat colaborarii copiilor pentru un Internet mai sigur. Tarile participante sunt: Germania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Estonia, Irlanda, Marea Britanie si Romania
Pentru a asigura un mediu online securizant copiilor, se impune o educatie corespunzatoare a acestora si o informare riguroasa privind potentialele situatii de risc cu care se pot confrunta atunci cand utilizeaza Internetul.  Una dintre cele mai importante componente ale programului Sigur.info este reprezentata de activitatile de informare si constientizare sustinute de tinerii voluntari in scolile si liceele din tara. Din septembrie 2010 pana in prezent, au fost informati peste 33.000 de utilizatori de Internet, atat copii si adolescenti, cat si adulti, din 12 orase mari, in cadrul sesiunilor de informare si al campaniilor stradale. Pentru atingerea acestor rezultate au fost implicati peste 370 de voluntari pregatiti in prealabil de experti Salvati Copiii.” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv, Salvati Copiii Romania
Printre subiectele ce vor fi dezbatute de catre participanti se numara: securitatea datelor personale pe Internet, dependenta de calculator si Internet, pericolele reale din lumea virtuala, principiul participarii reale a copiilor in elaborarea de strategii privind utilizarea responsabila a noilor tehnologii de comunicare online. Evenimentul se bucura si de participarea si sprijinul oferit de Insafe.
La eveniment vor participa ca speakeri: Stefan Tanase – Senior Security Researcher (Kaspersky Lab), Bogdan Manolea – Director Executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet si Stefana Dobre – Consilier Psiholog (Salvati Copiii Romania)
 
Pentru detalii suplimentare, va rugam contactati:
Ovidiu Majina, Coordonator national, Salvati Copiii Romania
Irina Nicolai, Coordonator Promovare, Salvati Copiii Romania
Tel.: 021 311 75 96; 0744 300 476
E-mail: ovidiu.majina@salvaticopiii.ro
irina.nicolai@salvaticopiii.ro
 
Dezbaterea Europeana Sigur.info este organizata in Moeciu.
Sursa foto: ivanwalsh.com/Flickr.com.