Acum câțiva ani, când piața jucăriilor și nu numai se limita la doar câteva produse din fiecare nu putam vorbi despre diversitatea jucăriilor, ca de altfel nu puteam vorbi despre diversitate deloc, căci era clar că dacă voiam ceva diferit trebuia să-l facem singuri în casă, așa cum puteam. Acum însă auzim peste tot despre faptul că putem alege orice vrem, căci găsim de toate. Și totuși… oare este așa?
Dați click pe play înainte să citiți în continuare:

Și cam la fel se întâmplă și cu jucăriile roz și cele albastre și cum ele sunt musai destinate fetițelor sau băieților. Replici precum “Nu ai voie cu păpușa, este pentru fetițe, ele se joacă cu ea” auzi cu toții în jurul nostru și din păcate ele conduc, mai devreme sau mai târziu, la stereotipuri, greu de schimbat, transmise de cele mai multe ori din generație în generație. Concluzia tristă? Aptitudinile copiilor nu sunt valorificate atunci când trebuie, pentru că “fetele nu joacă fotbal, doar băieții” și apar diferențe între sexe încă de mici (nu-mi spuneți că nu ați auzit de “băieții nu au voie să plângă!”).
Ba da: băieții au voie să plângă, să se ducă la cursuri de balet, fetele au voie să se joace fotbal și să aibă camioane mari albastre în loc de păpuși! Copiii au voie să fie liberi, așa cum ar trebui să fie și piața de jucării, liberă, de unde să avem de ales orice în funcție de preferințele copiilor și ale părinților, desigur.
Sursă foto: rubel roy/ Flickr.com.