Un terariu este un recipient (de regulă din sticlă, dar poate fi şi din plastic) în care se pune pământ, plante, pietricele şi eventual mici figurine. Ca recipient am observat că se folosesc acele acvarii rotunde, dar şi borcanele mai mari. Recipientul – terariul poate fi lăsat deschis sau poate fi închis cu un capac. Pentru cei care fac pentru prima dată unul, e bine să înceapă cu varianta deschisă.
De ce ai nevoie pentru a face un terariu

  • Un recipient din sticlă (acvariu, borcan, vază)
  • Pământ
  • Plante
  • Muşchi (opțional)
  • Pietricele
  • Mici figurine

Cele mai multe dintre plantele de casă se potrivesc cu terariul, cu observaţia că trebuie folosite unele care nu cresc foarte mari. Cinci plante sunt suficiente, dar daca aveţi un acvariu măricel puteţi pune chiar șapte. În alegerea plantelor pentru terariu trebuie luată în seam[ şi nevoie de apă şi lumină, e bine ca plantele să nu fie prea pretenţioase.
După ce se spală recipientul, se pune un strat de pietricele la bază, pietricele care ajută la drenarea apei. Urmează un strat de muschi, care are rolul de a nu lăsa pământul să se infiltreze printre pietre.
Se pune un strat gros de pământ şi se planteaza plantele, după care se adaugă figurinele (animale din plastic, accesorii de grădină).
Pe lângă faptul că proiectul presupune o strânsă colaborare între copil şi părinte, copilul învaţă şi alte lucruri cu această ocazie. În primul rând ar fi ideea de responsabilitate, că trebuie să aibă grijă de terariu, iar apoi copilul va avea parte de o lecţie live de biologie şi va observa ciclul de viaţă al plantelor, dar şi cum interactioneaza diferite plante, atunci când sunt puse în acelaşi recipient.
Cum vi se pare ideea?
Sursă foto: makeandtakes.com.