Joacă, joacă, dar ce ar fi dacă ar fi una educativă, care să-i facă pe copii să mai înveţe şi ceva pe deasupra. Şi pentru că este vară vă propun să ne jucam cu soluţie de făcut balonaşe şi gheaţă, dar nu orice fel de gheaţă, ci una carbonică, ambele le puteti găsi în comerţ.
Să vă povestesc întâi puţin despre gheaţa carbonică pe care o poţi întâlni şi sub denumirea de gheaţă uscată şi asta pentru că în urma topirii nu se transformă în apa ci într-un gaz de dioxid de carbon. Gheaţa carbonica se obţine prin solidificarea CO2-ului (dioxidului de carbon) nu este toxică, fiind 100% alimentară.
Experimentul l-am găsit în acest filmuleţ de pe youtube şi recomandat este să fie făcut împreună cu un adult:

De ce ai nevoie pentru experiment

  • Mănuşi de piele sau un prosop
  • Gheaţă carbonică
  • Soluţie pentru balonaşe
  • Un recipient (tavă sau wok)

Foloseşte mănuşi sau un prosop pentru a manevra gheaţa carbonică, pentru că în primul rând este foarte rece şi în alt doilea rând provoacă arsuri asemănătoare cu cele cauzate de soare.
Se pune gheaţa în recipient şi se lasă pentru 15 minute pentru a se forma stratul de dioxid de carbon. Cere-i copilului să sufle nişte balonaşe deasupra gheţii carbonice. Veţi observa ca balonaşele plutesc pe stratul de dioxid de carbon precum un halon cu heliu, iar acest lucru se întâmplă pentru că gheaţa carbonică atunci când se topeşte eliberează CO2, gaz care este mai greu decât aerul şi de aceea stă în recipientul în care se află gheaţa. Pe de altă parte, balonaşele sunt umplute cu aer, care este mai uşor decât dioxidul de carbon, de unde şi efectul de plutire.
Ce ziceţi, încercaţi şi voi acest experiment?
Sursă foto: Wikimedia.org.