Curățenia nu este totul. Nu vă fie frică să le spuneți alor voștri să întindă acuarelele direct cu degetele sau să se joace cu plastilină încercând mai întâi cum arată creta direct pe piele. E clar că cei mici care vor fi atenți la curățenie și ordine vor avea dificultăți mai târziu să iasă din cotidian și să-și dezvolte creativitatea din ce în ce mai mult.
Lăsați-i să experimenteze și să vadă care sunt limitele lor. De ce nu ar fi corect să scoată toate cărțile din bibliotecă sau de ce nu i-am lăsa să picteze toată curtea ori o bucată de perete din camera lor? Sunt lucruri care se pot rezolva atât de ușor de către noi, adulții, și care le oferă atât de multă bucurie și de satisfacție celor mici.
Productivitatea nu este totul, ci joaca și procesul. Să luăm de exemplu momentul în care îi lăudăm pe cei mici că au făcut un desen foarte frumos. Ei vor dori să mai audă aceste laude așadar vor începe să realizeze din ce în ce mai multe desene… dacă le vom spune că apreciem câtă muncă au depus pentru a-l desena atunci ei nu vor desena pe un top de hârtie, dar vor fi atenți la munca depusă pe fiecare linie trasă.
Să le dăm posibilitatea să fie diferiți, inventivi. Dacă într-o zi vor să se îmbrace cu două pulovere lăsați-i să facă asta, nu deranjează pe nimeni. E ok ca cel mic să iasă din mulțime, să nu facă fix la fel precum grupul, ci să fie diferit.
Citiți mai multe despre cum le putem susține și dezvolta creativitatea copiilor pe ahaparenting.com.
Sursă foto: mrsdkrebs/ Flickr.com.