nume de familie
Maria, Marian, Claudia, Virgil, Andrei, Andreea, Narcisa, Andrada, Iulian, Ionuț – și astea sunt doar câteva dintre numele care-mi vin acum în minte pentru cei mici. Dacă ar fi să ne extindem la “scală internațională” sunt convinsă că nu-mi vor ajunge 10 pagini A4 în care să le scriu doar pe cele care mi se pare mie că exprimă ceva, apăi să le scriu pe toate care-mi vin în minte în acest moment.
Iar atunci când întrebăm pe cineva: și… te-ai gândit ce nume va avea? nu ne trece prin cap nicio secundă numele de familie, ci prenumele. Dar de ce să fie așa? Dacă mămica este căsătorită cu tăticul și poartă cu mândrie numele acestuia de ce copilul nu ar putea purta două nume de familie?
Cred că toată lumea înțelege de ce soția preia numele tatălui atunci când devin o familie. E practic, dar mai presus de asta e romantic și așa ia “ființă familia X”, deși dacă stau să mă gândesc bine numele de familie al soțului cu el al soției pot da naștere unui nume nou, unic, care să aibă ceva din ambele, sau de ce nu soția poate rămâne cu numele ei. Cine spune că o familie presupune același nume?
Ce facem însă cu numele copilului? Îl păstrăm pe al tatălui? Dar dacă mămica și-a păstrat numele? O să le preia pe amândouă? Atunci va avea un nume foarte lung, iar de se alege și cu două prenume, atunci cu siguranță nu va avea loc pe multe dintre formularele de la instituțiile publice de la noi. Îl preia doar pe cel al mamei? Și tăticul nu se supără?
Voi ce nume de familie aveți după ce v-ați căsătorit? Dar cel mic ce nume va avea?
Sursă foto: madnzany/ Flickr.com.