bebelus in fata calculatorului
Că e bine, că e rău, noi nu știm, dar statisticile m-au lăsat fără cuvinte. După cum spuneam mai sus, aproape 80% dintre picii cu vârsta de până în 5 ani sunt online. Bine, acum nu cred că își imaginează nimeni că cei mici intră pe mail și trimit solicitări de angajare sau cine caută cine știe ce informație de care nu ar trebui să afle la vârsta lor, dar noi, “pe vremea noastră” nici nu descoperiserăm computerul. Abia de știam de Abecedar și de cărți la vârsta aceea, iar copiii noștri învață acum să numele, să scrie sau să citească online, într-o manieră interactivă de care noi nu am avut parte nici pe departe.
Același studiu spune și că mai toți copiii stau cel puțin trei ore în fața televizorului în fiecare zi! Sper că un astfel de raport în România să nu arate date asemănătoare, pentru că trei ore zilnic în fața ecranului televizorului mie una mi se pare exagerat de mult!
De cealaltă parte, aproape toți. adică 90% dintre copiii care au participat la studiu și care au între 5 și 9 ani, spun că cel puțin o oră pe zi și-o petrec cu o carte în față. Atunci când zic “carte” nu mă refer nici la eBook nici la un fișier PDF, ci la cărțile pe care le avem cu toții în bibliotecă și de care spunem toți că au un rol extreme de important în dezvoltarea copiilor.
Care este părerea voastră: online-ul este benefic la o vârstă atât de mică? Ori totul are o măsură și niște limite și orice este benefic atâta timp cât se încadrează în anumiți parametri? Mergem după premisa “Pentru o viață reală consumați online-ul cu moderație”? Atenție mare, UrbanKid.ro nu se pune! 😀
Sursă foto: lrargerich/ Flickr.com.