Diferențele dintre femei și bărbați continuă să domine multe dintre formele media. La prima vedere am zice că volumele destinate copiilor nu ar avea nicio importanță, însă dacă stăm să ne gândim mai bine vom vedea că tocmai acestea au cea mai mare importanță, întrucât basmele și poveștile despre familii sunt printre primele informații pe care un copil le are despre cum funcționează o familie, excepție făcând desigur familia din care cei mici fac parte.
Un studiu publicat recent a comparat portretele mămicilor cu cele ale tăticilor din mai bine de 300 de cărți selectate din oferta H.W. Wilson Company, publicate în Statele Unite ale Americii între anii 1902 și 2000.
Mai exact, rolul mamelor este în majoritatea cărților de a oferi suport moral, de a ajuta copiii prin susținere emoțională și de a găsi, iar tatăl este văzut mai ales ca prieten și ca cel care oferă un model pentru comportamentul celor mici. Cu alte cuvinte, deși vorbim despre o perioadă lungă de timp de aproximativ 100 de ani, în cărțile destinate copiilor nu s-a observat o schimbare, o evoluție către egalitatea dintre mamă și tată.
Concluziile nu sunt tocmai unele de “blamat” însă, chiar dacă este oricum foarte complicat să alegeți o carte pentru cei mici, cred că este important să vedeți și în ce rol sunt părinții în respectiva carte aleasă pentru că de aceste imagini depinde într-o anumită măsură percepția pe care o vor avea copiii despre familie.
Sursă foto: CJ Sorg/ Flickr.com.