Copilul învaţă despre proprietăţile obiectelor şi substantelor şi astfel îşi dezvoltă dexteritatea şi ajung să descrie în cuvinte experienţele senzoriale.
Exemplul pe care l-a avut în faţa ochilor a fost când nepoţica mea de 5 ani a avenit la mine acasă şi aveam o vază plină cu biluţe gelatinoase, biluţe care au fascinat-o atât de mult încât a luat câteva acasă. Fetiţei i-a plăcut foarte mult senzaţia pe care o avea când băga mâna în vaza cu biluţe şi faptul că se chinuia mult să le spargă.
Există tot felul de astfel de activităţi pe care părintii le pot face pentru copiii lor, astfel încât ei să-şi dea seama de diferenţa dintre usor şi greu, mic şi mare sau ud şi uscat.

Care este mirosul?

Ajută-ţi copilul să identifice arome, dându-i să miroasă lucruri obişnuite ca boabe de cafea, petale de trandafiri, scortişoară sau mărar. Faceţi împreună o reţetă, lasă-l să miroasă condimentele şi încurajează-l să spună cu ce mirosuri pe care le recunoaşte, seamănă noile mirosuri.

Comoara din gheaţă

Pune câteva jucării în apă şi bagă-le în congelator, iar apoi lasă-ti copiii să sape în gheaţă cu o lingură şi să ajungă la jucării. Această activitate merge perfect vară, iar copilul învaţă despre stările de agregare ale apei.

Mărgele gelatinoase

Aceste tip de “mărgele” le-am descoperit în vazele mamei. Starea lor de bază este una solidă, dar atunci când pui apă devin după câteva ore, mai mari, moi, gelatinoase şi alunecoase. Am testat deja efectul pe nepoata mea, s-a jucat minute bune cu ele, doar să aveţi grijă să vă supravegheaţi copiii să nu le bage în gură, căci tentaţia este mare.

Joaca cu plastilina

Când un pachet de plastilină intră în discuţie şi în mâinile unui copil, simţul tactil este folosit la maxim. De la frământarea plastilinei, la punerea în forme sau realizarea diferitelor bile, joaca cu plastilina este foarte ofertantă, din punct de vedere tactil. În plus, ea are şi tot felul de mirosuri şi astfel împuşti doi iepuri dintr-o lovitură.

Desenăm şi scriem în orez

Pune niste orez într-o tavă şi fă împreună cu micuţul tău exerciţii de scriere a cuvintelor cu ajutorul degetelor. Pentru copii mai mici recomandate sunt desenarea formelor de bază.
Citiți mai multe despre asta pe parentables.howstuffworks.com.
Sursă foto: tinkerlab.com.