Îngrijirea unghiilor este foarte importantă pentru menținerea sănătății acestora. Privește-ți unghiile și analizează-le pentru câteva secunde! Au un aspect sănătos sau unul neobișnuit? Au o textură normală sau prezintă striații? Sunt rezistente și tari sau mai degrabă subțiri și friabile? Aspectul nesănătos al unghiilor nu este cauzat neapărat de o îngrijire precară. Acesta poate fi cauzat și de o alimentație nesănătoasă sau deficitară. Spre exemplu, anemia feriprivă (prin deficit de fier) este o cauză frecventă a unghiilor cu formă ciudată și striații. Pe de altă parte, la nivelul unghiilor se pot dezvolta și unele infecții, cum ar fi micoze, atunci când nu sunt îngrijite corespunzător. Iată ce trebuie și ce nu trebuie să faci, pentru a avea unghii sănătoase.

Ce să faci

Mănâncă sănătos

Obișnuiești să mănânci nesănătos, să restricționezi grupe de alimente sau să sari peste unele mese? Dacă vrei să ai unghii sănătoase, începe prin a-ți schimba alimentația. Mănâncă variat și include în dietă alimente din toate grupele alimentare. Consumă zilnic surse de proteine și fier (carne, ouă, pește, leguminoase boabe, oleaginoase, lactate) și de Omega-3 (pește gras, ulei de semințe de in, nuci). Consumă multe fructe, legume proaspete și cereale integrale, pentru un aport optim de vitamine și minerale. Dacă ai o dietă vegană, discută cu medicul în legătură cu suplimentarea unor nutrienți.

Păstrează-ți unghiile uscate

Bacteriile și ciupercile preferă mediul umed și cald. Prin urmare, este important să îți usuci bine unghiile după ce te speli pe mâini. Poartă tot timpul mănuși, atunci când speli vase sau cureți alte suprafețe cu apă și detergenți. Mănușile de menaj îți protejează unghiile și de chimicalele din detergenți.

Taie-ți unghiile în mod corect

Taie-ți unghiile drept, pentru a evita creșterea unghiilor în carne (incarnate). Rotunjește foarte puțin colțurile, astfel încât să nu se agațe de haine. Încearcă să îți tai unghiile după duș, pentru că atunci unghiile sunt mai moi.

Folosește lac de unghii întăritor dacă e nevoie

Dacă unghiile tale sunt prea subțiri sau se rup prea ușor, poți încerca lacul întăritor pentru unghii. Acesta este un tratament pentru unghiile friabile. Astfel, eviți ruperea unghiilor și rănile la acest nivel.

Folosește o bază și un top coat

Aplicarea unei baze înainte de a aplica ojă previne apariția petelor la nivelul unghiilor. Un top coat se aplică după aplicarea ojei și prelungește rezistența acesteia. Astfel, nu e nevoie să îți faci foarte des manichiura și să agresezi unghia.

Folosește soluție de curățare fără acetonă

Acetona este prea dură pentru unghie, iar în timp poate afecta structura acesteia. Optează pentru o soluție de curățare fără acetonă, dacă obișnuiești să folosești lac de unghii.

Hidratează-ți unghiile și cuticulele

Folosește un ulei pentru cuticule sau un ulei extravirgin, cum ar fi cel de avocado sau de migdale. Acestea ajută la întărirea unghiilor și cuticulelor, menținând sănătatea acestora.

Ia suplimente pentru unghii

Dacă în urma unor măsuri corecte de îngrijire, unghiile tale sunt în continuare friabile, poți apela la suplimente pentru sănătatea unghiilor. Există o varietate de suplimente cu nutrienți care îmbunătățesc structura unghiei, cum ar fi biotina, colagenul, Omega-3, zinc, calciu, vitamina C și A.

Mergi la medic în cazul unei infecții la nivelul unghiei

Dacă apar semnele unei infecții la nivelul unghiei (pungi de puroi, zone galbene sau maronii), mergi la medic pentru un tratament corespunzător.

Dezinfectează-ți periodic instrumentele de îngrijire

Curăță-ți instrumentele de îngrijire a unghiilor (foarfecă, unghieră, pilă etc.), folosind alcool izopropilic 70%. Astfel, eviți infecțiile la nivelul unghiilor.

Alege o manichiuristă de încredere

Dacă obișnuiești să mergi la manichiuristă, alege un tehnician care lucrează în condiții optime de igienă. Asigură-te că aceasta sterilizează instrumentarul cu care lucrează. Există multe boli care se pot transmite prin instrumentar de manichiură, de la micoze, până la SIDA.

Ce să NU faci

Evită tăierea cuticulelor

Tăierea cuticulelor produce răni și lasă cale liberă agenților patogeni să pătrundă la nivelul unghiilor. Cuticula are rol de barieră împotriva acestora.

Nu îți roade unghiile sau pielea din jurul acestora

Roaderea unghiilor afectează structura acestora și produce un aspect inestetic. Roaderea pielii din jur duce la producerea rănilor, ceea ce favorizează infecțiile.

Nu folosi lac de unghii obișnuit

Folosește lac de unghii non-toxic în locul celui obișnuit. Lacul de unghii obișnuit conține chimicale, cum ar fi formaldehida, parabeni, care afectează unghia.

Nu împărți instrumentele de îngrijire cu alte persoane

Unghiera, foarfeca și celelalte instrumente care penetrează pielea pot transmite infecții (inclusiv virusul HIV). Nu împărți aceste instrumente cu alte persoane.

Nu îți pili unghiile în ambele direcții sau pe suprafața unghiei

Pilirea unghiilor în ambele direcții duce la afectarea unghiei în timp. Prin urmare, pilește-ți unghiile într-o singură direcție. De asemenea, nu pili suprafața unghiei, pentru a nu le subția.

Așadar, îngrijirea corectă a unghiilor și alimentația au o importanță deosebită pentru menținerea sănătății unghiilor.