Pictura pe sticlă este deseori asociată cu vitraliile și picturile bisericești, însă aceasta poate să însemne mult mai mult. Oricine dorește să își exprime creativitatea sau să își exerseze talentul la pictură o poate face pe orice material, sticla fiind unul dintre cele mai interesante și mai ofertante.

Având în vedere că sticla este un material transparent, ea permite folosirea de șabloane sau modele cu ușurință, rezultând adevărate opere de artă, chiar și atunci când ești începător în domeniul picturii.

Dacă vrei să încerci sau ai un prichindel pe care vrei să-l încurajezi să picteze, iată tot ce trebuie să știi!

1. Sticla necesită o minimă pregătire

Indiferent de culorile pe care le folosești, sticla are nevoie să fie pregătită înainte de a fi pictată. Chiar și cu ajutorul unor culori de cea mai bună calitate, dacă sticla prezintă impurități sau nu este curățată corespunzător, pictura finală nu va arăta bine.

Astfel, primul pas este să cureți sticla cu un material moale care să nu îi zgârie suprafața. Apoi, degreseaz-o cu vată și un produs blând, special pentru sticlă, care nu lasă urme. Când faci acest lucru, folosește o pereche de mănuși din latex, pentru ca grăsimile naturale ale pielii să nu lase urme pe suprafața ce urmează a fi pictată.

Când sticla este curată și uscată, poți începe să-ți exprimi creativitatea folosind culorile preferate.

2. Nu toate culorile se pretează picturii pe sticlă

Când vine vorba despre culori, acestea trebuie să fie alese cu atenție, căci nu toate produsele sunt potrivite pentru pictura pe sticlă.

Cele mai bune dintre ele sunt cele decorative pe bază de apă, culorile acrilice (doar cele speciale pentru sticlă!) sau markere și culori pentru contur speciale pentru sticlă. Poți comanda online culori pentru sticlă de pe pictorshop.ro, asigurându-te astfel că formulele se vor potrivi perfect.

Spre deosebire de culorile pentru alte materiale, cele pentru sticlă trebuie să aibă o rezistență și o aderență crescute și să rămână uscate pe material fără să se crape sau să se întindă.

3. Nu dilua vopseaua cu apă, ci folosește o substanță specială

Multe persoane au tendința de a dilua culorile cu apă, pentru a le subția textura sau pentru a le estompa intensitatea.

Cu toate acestea, când pictezi pe sticlă, este recomandat să diluezi produsele doar cu agenți speciali pe care îi găsești în magazinele de specialitate.

4. Culorile pot fi combinate pe sticlă, pentru obținerea unor nuanțe inedite

Sticla este o suprafață inedită, fiindcă este materialul ideal pentru a amesteca mai multe nuanțe.

Poți obține rezultate fantastice și tonuri speciale, amestecând culorile fie pe o paletă, fie direct pe sticlă, în funcție de modelul picturii tale. Poți folosi și tehnica scufundării, pentru un efect marmorat.

5. Dacă pictezi veselă, alege culorile cu atenție

Cei mai mulți folosesc bucăți netede și plate din sticlă pentru pictură, în diferite forme. Totuși, dacă vrei să treci la următorul nivel și să decorezi căni, farfurii, boluri sau alte obiecte de veselă din sticlă, trebuie să ții cont de faptul că nu toate culorile sunt sigure pentru acest lucru.

Multe dintre produse nu sunt destinate uzului de acest fel, iar intrarea buzelor în contact cu vopseaua ar putea fi periculoasă. Așadar, înainte să începi un proiect, asigură-te că ai cumpărat culori potrivite.

6. Experimentează mai multe culori

Chiar dacă ai cumpărat un anumit brand sau un anumit tip de vopsea pentru sticlă, nu înceta să experimentezi. Fiecare pictor, pasionat sau expert are propriile preferințe, descoperite prin încercări și erori.

Ai la dispoziție culori opace sau cu transparență medie, mate sau metalice, iridiscente sau cu efect glossy. Fiecare dintre ele aduce un plus de farmec lucrărilor, așa că încearcă-le pe toate și descoperă-ți favoritele!