Pentru că România face parte din Uniunea Europeană, toți cetățenii sunt obligați să respecte normele legislației în ceea ce privește siguranța copiilor în autoturism. Astfel, până la vârsta de 12 ani, copiii trebuie să fie transportați doar pe bancheta din spate a mașinii, într-un scaun special.

Siguranța și confortul copiilor sunt pe primul loc, așa că în calitate de părinte, trebuie să alegi cele mai potrivite scaune auto pentru micuți. Totodată, scaunele auto pentru copii se aleg în funcție de vârstă, greutate și înălțime, la care se adaugă și compatibilitatea acestor accesorii cu modelul de mașină în care urmează să le instalezi. Vrei să știi care sunt tipurile de scaune auto pentru copii și cum le alegi pe cele potrivite? Ține cont de următoarele informații utile!

Scaune auto în funcție de grupă

Achiziționarea unui scaun auto pentru copii reprezintă o decizie importantă, pentru că este vorba despre siguranța celor mici. Este esențial să te informezi cu privire la modelele de scaune auto de pe piață și să cumperi doar din surse sigure, evitând modelele second hand.

Scaunul auto îți este de folos din prima zi de viață a copiilor și până la vârsta de 12 ani, așa că este extrem de util în timpul deplasărilor cu mașina. Dacă vrei să cumperi un scaun auto pentru copii, trebuie să știi că modelele se clasifică și în funcție de grupa cărora le sunt destinate. Astfel:

  • Scaunele auto pentru grupa 0 se pot folosi pentru bebelușii de la 0 la 9 luni, care nu depășesc 10 kg.
  • Scaunele auto pentru grupa 0 reprezintă grupa 0 extinsă, potrivită pentru bebelușii de 0-12 luni sau 0-13 kg.
  • Ai nevoie de scaune auto pentru copiii între 6 luni și 3-4 ani? Poți alege scaune auto pentru grupa 1. Acestea sunt destinate micuților care au o greutate cuprinsă între 9 și 18 kg.
  • De regulă, scaunele auto pentru Grupa 2 se adresează prichindeilor între 3 și 8 ani, care nu depășesc 25 de kg.
  • Totodată, vei găsi pe piață și scaune auto pentru Grupa 3, recomandate pentru copiii între 6 și 12 ani, care nu depășesc 36 de kg.

Înălțătoarele auto cu și fără spătar

Există și varianta înălțătoarelor cu spătar, acele scaune auto destinate copiilor cu vârsta de peste 4 ani sau pentru cei cu o înălțime mai mare de 105 cm. Rolul înălțătoarelor cu spătar este acela de ajustare a poziției centurii, în raport cu corpul copilului. În cazul unui impact lateral, acest tip de înălțător îi protejează pe copii și le oferă confort.

Înălțătoarele fără spătar pot fi folosite pentru copiii cu o greutate mai mare de 22 de kg, care nu depășesc 36 de kg. Astfel, înălțătoarele auto fără spătar pot fi folosite până la vârsta de 12 ani, atunci când copiii nu mai au nevoie de un scaun special pentru deplasarea cu mașina.

Înălțătoarele auto sunt utile și sigure! Fără ele, centura le poate provoca răni celor mici, atunci când mașina este implicată într-un accident de circulație. Nu uita că micuții vor folosi înălțătoarele auto doar atunci când li se potrivește centura de siguranță pentru adulți. Nu știi când trebuie să renunți la înălțătorul auto? Verifică dacă micuții stau perfect pe bancheta din spate a mașinii, cu genunchii îndoiți comod și cu spatele sprijinit de spătar. Centura de siguranță trebuie să le treacă peste umăr, între brațe și gât.

Front facing vs rear facing

Referitor la modul de amplasare a scaunelor auto pentru copii, există așezarea scaunului cu fața către direcția de mers – front facing sau cu spatele către sensul de mers – rear facing. În cazul poziționării scaunului auto cu fața către direcția de mers, impactul este mai mare atunci când există un accident rutier. De aceea, aceste efecte negative sunt reduse considerabil dacă scaunul auto pentru copii se poziționează cu spatele către sensul de mers.

Sistemul rear facing este mai sigur decât front facing, mai ales pentru copiii sub 3 ani. Nu omite faptul că oasele celor mici sunt fragile și în prina dezvoltare, așa că trebuie protejați în timpul deplasării cu mașina. Atunci când poziționezi scaunul auto cu spatele către direcția de mers, îi protejezi pe cei mici împotriva rănilor grave, deoarece gâtul, capul și coloana vor fi aliniate perfecte iar forța unui impact se diminuează.

Protejează micuții atunci când călătoriți cu mașina și alege scaunele auto care li se potrivesc!