Începerea școlii are un farmec aparte, făcându-ne pe toți să devenim melancolici în amintirea vremurilor de demult. Însă acum este momentul să ne concentrăm pe nevoile celor mici, așa că nu putem evita o sesiune de cumpărături care va include haine, rechizite și un ghiozdan colorat. Pe măsură ce copilul crește, iar proiectele de la școală sunt mai complexe, este foarte posibil să adaugi pe lista de cumpărături și un laptop sau un calculator, o pereche de căști și chiar o imprimantă. 

Cu siguranță specificațiile produselor electronice sunt ceva ce sperie pe multă lume, având în vedere numărul mare de termeni de specialitate utilizați de producători și furnizori. Misiunea alegerii unui laptop sau calculator poate fi copleșitoare, dar suntem aici ca să te ajutăm. Poate ai aflat deja că unii părinți cumpără un hard disk iar alții optează pentru un SSD. Unii preferă laptopul, alții desktopul. Unii vor RAM de 8 GB, iar alții de 32 GB. Cum te poți decide ce trebuie să cumperi tu? Am pregătit un articol cu cele mai interesante informații pe care trebuie să le cunoști, astfel încât misiunea ta sa fie cât mai puțin complicată. 

Prima întrebare la care trebuie să răspunzi este dacă vrei un computer sau un laptop. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje, pe care va trebui să le evaluezi pe termen lung. Un laptop este comod din punct de vedere al portabilității, iar cel mic îl va putea lua la școală dacă va fi nevoie. În plus, el va putea lucra atât la biroul din camera lui, dar și din bucătărie sau de la bibliotecă. Laptopurile de ultimă generație oferă procesoare și hard disk-uri similare cu desktopurile, deci nu va fi nevoie să sacrifici calitatea pentru portabilitate. În acest fel, cel mic se va bucura și de jocurile noi lansate pe piață, fără ca performanțele laptopului să îl dezamăgească. 

Pe de altă parte, un desktop este mult mai puternic și este recomandat pentru proiecte mai complicate, ce necesită rularea simultană a mai multor aplicații. Desktopul este mai ușor de upgradat decât un laptop, inclusiv din punct de vedere al hard diskului. În acest fel, în loc să înlocuiești întreaga unitate, poți opta doar pentru componentele care sunt necesare, cum ar fi procesorul, hardul, RAM-ul, tastatura sau mouseul. 

Indiferent dacă vei opta pentru un laptop sau un desktop, alegerea unității de stocare este unul dintre criteriile importante. Există două tipuri de stocare: HDD și SSD, iar alegerea uneia dintre ele depinde de mulți factori, printre care cantitatea de date ce trebuie stocată, bugetul disponibil, viteza procesorului, etc. 

HDD

Este un disk fizic, ce se rotește în interior, având o durată de viață de aproximativ 3 ani. După această perioadă, el își va micșora performanțele, incetinind viteza laptopului sau calculatorului, indiferent de marca acestuia. HDD este considerat o tehnologie învechită, dar dar avantajul se referă la un efort financiar mai mic. Este disponibil în modele standard, cu dimensiuni între 7 și 15 mm.

SSD

Este un flashcard de mare capacitate, cu o durată de viață mult mai mare decât HDD. Este mult mai rezistent, oferind și o viteză de până la șase ori mai mare decât HDD. Costul pentru un SSD este mai mare, însă tehnologia pe care o oferă are multe avantaje, inclusiv utilizarea unei cantități reduse de energie. Asta înseamnă o durată de viață mai lungă a bateriei, în cazul în care vei alege un laptop. Deoarece nu au piese în mișcare, SSD-urile sunt cele mai subțiri opțiuni de stocare disponibile, având dimensiune standard de 7 mm. 

Ține cont de recomandările din acest articol atunci când vei alege laptopul sau calculatorul pentru copilul tău, iar achiziția va fi una inteligentă.