Cei care cunosc importanța unui spațiu aerisit și ordonat preferă acele stiluri de amenajare ce nu lasă loc dezordinii. Unul dintre aceste stiluri este și stilul minimalist, ce inspiră un stil de viață echilibrat prin evitarea aglomerării inutile a obiectelor în designul locuinței. În bucătărie, mai mult decât în restul încăperilor, e importantă organizarea, pentru ca atât spațiul de gătit, cât și zona de luat masa să fie practice și funcționale. 

Considerat nu doar un stil de amenajare, ci și un mod de viață, stilul minimalist este adesea abordat în amenajarea locuinței, mai cu seamă a bucătăriei, căci despre această încăpere îți vom vorbi astăzi. Află în cele ce urmează cum aplici principiul „less is more” al minimalismului în amenajarea bucătăriei tale, prin câteva idei inspirate! 

1. Alege o paletă neutră de culori 

Orice bucătărie minimalistă respectă principiul monocromiei. Sugestia noastră este să alegi culori neutre pentru piesele de mobilier, pe care să le combini cu albul imaculat al pereților. Tonurile de gri, bej, alb și negru sunt ideale pentru alegerea pieselor de mobilier, în timp ce culorile vibrante precum galbenul, roșul sau portocaliul pot fi utilizate izolat, în ideea creării unor zone de interes în interiorul bucătăriei. De asemenea, podeaua dintr-o bucătărie minimalistă va fi aleasă într-o nuanță cât mai apropiată de cea a lemnului natural, pentru a echilibra asprimea interiorului.

2. Mizează pe lumina naturală 

Pentru ca spațiul bucătăriei să fie unul cât mai aerisit, e ideal să profiți pe cât se poate de lumina naturală. De regulă, în interioarele occidentale, bucătăriile amenajate în stil minimalist sunt lipsite de perdele, tocmai în ideea de a nu obtura lumina naturală. Desigur, dacă dorești să decorezi ferestrele cu perdele și draperii, îți recomandăm alegerea unor materiale fluide, diafane, de regulă albe, pentru a permite pătrunderea unei cantități mari de lumină pe tot parcursul zilei. 

3. Optează pentru piese de mobilier în linii simple

Mobila pentru o bucătărie amenajată în stil minimalist are întotdeauna linii simple și clare. Și cum accentul în minimalism este pus pe simplitate și funcționalitate, excesul de mobilier nu este nicidecum permis. Astfel, mobila masiva va fi înlocuită cu una simplă, realizată din lemn, inox, sticlă mată sau transparentă. Pentru blaturile de bucătărie pot fi folosite materiale precum piatră sau compozit, în modele simple. Dacă bucătăria este amenajată în stil open space, asigură-te că vei alege mese de dining în stil minimalist, pentru a asigura continuitatea decorului. 

4. Integrează cât mai puține elemente de decor 

În interioarele minimaliste, elementelor de decor nu le este dată prea multă importanță, iar bucătăria nu face o excepție. Astfel, sunt preferate cât mai puține elemente de decor, așezate în colțuri are încăperii, fără riscul de a aglomera spațiul. O vază cu flori, un ceas de perete sau un tablou sunt de cele mai multe ori suficiente în amenajarea bucătăriei minimaliste. De asemenea, poți opta și pentru câteva ghivece cu plante verzi de apartament, perfecte pentru completarea amenajării într-un stil simplu și cochet. 

5. Achiziționează corpuri de iluminat eficiente 

În decorul minimalist, lumina artificială din bucătărie nu trebuie să fie nici una puternică și nici una rece, ci difuză, pentru a nu obosi ochii. Totodată, e important că lumina să nu fie emanată de o singură sursă, ci de mai multe. Poți opta atât pentru lustre, care să creeze o lumină ambientală plăcută, dar și pentru spoturi de perete sau aplice, eficiente pentru spațiul de gătit sau pentru a crea iluzia de spațiu în interiorul bucătăriei. 

Sperăm că aceste idei de amenajare să-ți fie de real ajutor în amenajarea bucătăriei tale minimaliste. În fond, principiul „less is more” poate fi integrat cu succes în amenajare, în așa fel încât să obții un spațiu simplu, elegant și funcțional. Insipiră-te din ideile menționate pentru o amenajare desprinsă din revistele de home deco!