Desfășurate într-un cadru organizat, sub atenta supraveghere a unui antrenor acreditat, sporturile de contact pot fi practicate chiar de la o vârstă fragedă. 

Chiar dacă aceste discipline sportive sunt asociate instinctiv cu un nivel foarte ridicat de violență, la nivel de amatori, lucrurile se prezintă într-o manieră cu totul diferită, mai ales în cadrul antrenamentelor specifice. De aceea, au și devenit atât de populare în prezent. 

Practicând o disciplină sportiva de contact, precum boxul sau karatele, copiii se pot bucura de o mulțime de beneficii, utile în dezvoltarea lor, cu zero impact asupra integrității fizice, dacă acest lucru nu se dorește. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea: 

1. Stimulează musculatura întregului corp

Antrenamentele specifice sporturile de contact sunt extrem de dinamice, de aceea, toate grupele de mușchi pot fi solicitate în timpul reprizelor de pregătire, chiar și în cazul unui nivel de dificultate mediu. Acest lucru este benefic pentru o dezvoltare armonioasă a corpului. 

Mai mult decât atât, disciplinele sportive din această categorie asigură obținerea unei condiții fizice de invidiat, dar și a unui nivel de forță considerabil. Aceste calități fizice îi pot fi utile celui mic în cadrul altor activități, desfășurate în afara sălii de antrenamente. 

2. Susțin dinamica sistemului cardiovascular 

Exercițiile practicate alături de antrenor și colegii săi de antrenament determină un ritm mai dinamic al fluxului sanguin prin vene si artere. Astfel, prin întreaga structură a acestui sistem complex va circula sânge mult mai bine oxigenat, către mușchi și organele vitale. 

Totodată, buna funcționare a acestui sistem vital pentru organism reduce considerabil riscul de producere a unor afecțiuni cardiace, dar este benefică și pentru sănătatea pulmonară, procesul de ardere a depunerilor de grăsime, sau pentru valoarea ratei metabolice. 

3. Îi învață pe copii tehnici de autoapărare 

Practicarea unui sport de contact precum boxul, MMA-ul sau karatele, îl pregătesc pe cel mic pentru scenariul neplăcut în care ar putea fi agresat. O astfel de pregătire minimizează șansele ca integritatea să fizica să fie afectată, în cazul unui posibil atac neprovocat.

Este, însă, important ca orice copil practicant al unui astfel de sport să înțeleagă că acest set de aptitudini trebuie utilizat doar în condiții de autoapărare. Tehnicile unui sport de contact nu trebuie să reprezinte un instrument prin care un copil poate amenința siguranța colegilor. 

4. Facilitează o mai bună coordonare ochi-membre

Antrenamentele pentru atingerea preciziei în lovituri de brate și picioare contribuie la formarea unei coordonări foarte bune ochi-membre. Această calitate fizică poate fi utilă în nenumărate contexte din viața de zi cu zi.

Datorită unei foarte bune coordonări de acest tip, copilul poate căpăta și o postură mult mai bună, dar și un echilibru excelent pe suprafețe cu niveluri de înclinație diferite. În ring, îi va fi mult mai ușor să execute lovituri la distanțe variate față de sol, fără a-și pierde stabilitatea. 

5. Contribuie la reducerea nivelului de anxietate

Ca orice altă disciplină sportivă practicată cu regularitate, un sport de contact reprezintă un instrument ideal de relaționare și îl învață pe cel mic să fie mai disciplinat, mai atent la detalii și mult mai implicat în activitățile pe care le desfășoară. 

Astfel, nivelurile de anxietate (mai ales în cazul celei de tip social) se pot reduce considerabil. Tot la nivel mental, efortul fizic ridicat, depus în timpul sesiunilor de pregătire specifice, eliberează în corp endorfine, astfel că tonusul mental se va îmbunătăți. 

Iată cât de variate sunt aceste beneficii pentru mine și corp! Purtând un echipament de box complet, sau orice alt tip de antrenament pentru sportul de contact practicat în sală, cel mic va căpăta nu doar cunoștințe tehnice esențiale, ci și mai multă încredere în forțele proprii, devenind în timp mai disciplinat și dornic să se perfecționeze.