Dacă învățăm copiii să se spele pe dinți și să folosească ața dentară în fiecare zi, putem spune că vom reuși sa facem pasi importanti in a preveni apariția cariilor, implementand astfel obiceiuri de igienă orală pe care le pot practica până la vârsta adultă.

Despre carii putem spune că sunt supărătoare și dureroase, mai ales la copii. Aproape fiecare adult a avut o carie la un moment da. În timp ce periajul și folosirea aței dentare sunt cele mai bune metode pentru a evita apariția unei carii dentare, există câțiva pași suplimentari pe care îi puteți lua în calcul.

În medicina dentară modernă există o altă protecție pe care noi, ca medici stomatologi, o folosim pentru a ajuta in lupta împotriva cariilor dentare: sigilarea dentară. În continuare, vom explica pe larg ce anume presupune acest tip de tratament profilactic, iar dumneavoastră veți decide dacă este o opțiune potrivită pentru copiii dumneavoastră.

Ce anume presupune mai exact procesul de sigilare dentară?

În zilele noastre sigilarea dentară a devenit o metodă foarte des practicată în clinicile de stomatologie cu scopul de a preveni cariile dentare. Ea este sigură, neinvazivă și nedureroasă, fiind recomandată chiar și pacienților adulți, dar în mod special celor mici, cu vârste cuprinse între 6-14 ani, sau după caz.

Acest sigilant este de fapt o rășină protectoare (compozit) care este aplicată pe suprafața ocluzală a dintelui, la nivelul reliefului ocluzal. Pelicula de rășină formează o barieră care va preveni pe viitor retenția alimentară la nivelul reliefului ocluzal (șanțurile retentive ale molarilor) primele locuri în care apare, de regulă, caria dentară. Ele ajută la prevenirea cariilor dentare prin faptul că pur și simplu crează o suprafață netedă, mai ușor de curățat. Metodele de sigilarea dinților au fost dezvoltate din anii 1960 și au fost utilizate pe scară largă de atunci.

Procesul de sigilarea dinților poate cuprinde sigilarea unuia sau a mai multor dinți într-o singură ședință.

În primul rând are loc o consultație inițială, unde medicul specialist va examina cu atenție dinții, gingiile şi va evalua care dintre aceștia sunt eligibili imediat pentru tratamentul de sigilare.

Însă dinții care prezintă caracteristici de procese carioase sau orice altă distrucție coronară, din păcate nu pot să fie supuşi sigilării, deoarece apare riscul de evoluție a cariei sub materialul de compozit aplicat.

În a doua fază, se va efectua un periaj profesional, cu atenție asupra dinților ce urmează a fi sigilați, cu scopul de a pregăti suprafața în vederea aplicării materialului compozit pe dinte. În următorul pas se vor condiționa suprafețele ocluzale cu o substanță denumită acid ortofosforic pentru a crea condiții de retenție a materialului sigilant.

Ultima etapă reprezintă in realizarea sigilarilor dentare presupune aplicarea materialului fluid de sigilare în porțiunile profunde (șanțuri, fosete) ale suprafețelor ocluzale, urmată de fotopolimerizarea cu lampa UV.

De ce ar trebui să sigilăm dinții copiilor?

Sigilările dentare la copii sunt recomandate de către medicii stomatologi pedodonți și de către Organizația Mondială a Sănătății, pentru că acest tip de tratament va reduce considerabil sau aproape total riscul apariției cariilor pe dinții pe care s-au aplicat aceste tratamente.

Probabilitatea apariției cariilor în rândul micilor pacienți este mai mare, deoarece au acces la alimente din comerț, care au un conținut ridicat de zahăr, factorul principal in favorizarea aparitiei cariei dentare. Iar pentru că în primii ani de erupție a dinților permanenți aceștia nu sunt mineralizați complet încă, nu pot oferi același nivel de protecție ca dinții ajunși la maturitate completă.

Când se înlocuiesc sigilările dentare? Care este prețul unei sigilări dentare?

Tratamentul cu sigilări dentare în ultimii ani a progresat tot mai mult, iar după anii 1960, datorită apariției materialelor compozite moderne, putem spune că rezistența acestora este foarte ridicată.

Materialul folosit este de culoare albă pentru a putea fi ușor de sesizat, atât de părinte acasă, dar și de medicul stomatolog pedodont la controalele periodice.

Sigilarea dentară poate să reziste fără probleme câțiva ani. Nefiind o cavitate în care s-a folosit freza, ci doar s-a folosit un adeziv pentru fixarea materialului, sigilarea uneori se poate desprinde la consumul excesiv de alimente ușor aderente precum caramelele, jeleurile, etc.

Deoarece este aplicată pe o suprafață unde forțele masticatorii sunt cele mai puternice, aceasta nu se înlocuiește propriu-zis, ci doar se completează atunci când este cazul.

Pentru ca sigilarea dentară să reziste cât mai mult timp este important să respectăm rutina zilnică de îngrijire a dinților si sa ne asiguram ca vizitam medicul stomatolog periodic, pentru verificarea stării orale de sănătate.

Costul unui astfel de tratament nu este ridicat, din contră, este considerat de către pacienți o metodă de prevenție accesibilă și utilă, mai ales în rândul copiilor. Prețul unei sigilări dentare este cuprins între 150-500 RON, în funcție de dintele pe care se realizează, de materialele folosite si de protocoalele de lucru ale fiecărei clinici stomatologice in parte.

Avantajele sigilării dentare

Pe scurt, iată avantajele sigilării dentare:

  • acestea reduc considerabil riscul de dezvolta carii, în condițiile în care sigilarea dentara este corect aplicata
  • rezistenta crescuta
  • în cazurile în care sigilarea cade, poate fi foarte ușor înlocuită
  • procesul de sigilare durează câteva minute
  • procesul de sigilare a dinților nu este dureros și nici invaziv.

Sfaturile noastre privind sigilarea dentară

Dacă dumneavoastră ca și pacient adult ați decis să optați pentru tratamentul cu sigilare dentară, vă recomandăm ca în urma sigilării să mențineți o igienă riguroasă, cu un periaj minuțios, la nivelul tuturor suprafețelor dentare de două ori pe zi, fără a se neglija nici metodele complementare de igienizare, precum ața dentară, dușul bucal și periajul lingual.

În privința copiilor, deoarece erupția primului molar permanent denumit și “molarul de 6 ani” are loc în cele mai dese cazuri mai devreme decât vârsta de 6 ani, molarul copilului este expus mult mai devreme la alimentele și lichidele cu potențial de a crea carii.

Dorim să avertizăm părinții că, nefiind o erupție dureroasă, copiii pot semnala mai târziu apariția unui dinte nou deoarece el erupe în spatele premolarilor de lapte, fără a înlocui niciun dinte temporar.

Vă îndemnăm să verificați periodic după vârsta de 5 ani cavitatea orala a copilului, în special în zona premolarilor, iar după erupția completă a molarului de 6 ani să programați o vizită la medicul stomatolog pedodont (pentru copii) pentru evaluare. Împreună veți stabili dacă doriți să optați pentru sigilarea dentară, deoarece după ce suprafața ocluzală a molarului începe să se coloreze sau să fie afectată de carii, acest tratament nu se mai poate efectua fără pregătirea prealabilă a dinților.