Tenul acneic se caracterizeaza prin faptul ca pielea secreta o cantitate prea mare de sebum. Unele persoane se confrunta cu acneea in copilarie sau in adolescenta, pe fond hormonal, dar mai pot exista si cazuri in care si adultii pot avea tenul cu tendinta acneica. Iata cum se ingrijeste corect acest tip de ten!

Ce este acneea?

Acneea reprezinta o afectiune la nivelul tenului, ce are la baza o secretie mare de sebum si blocarea porilor din cauza celulelor moarte care se afla la suprafata pielii si care se acumuleaza. Aceasta se manifesta sub forma aparitiei unor cosuri si/sau puncte negre, iar uneori poate cauza si iritatii sau inflamatii.

Desi este specifica in general tinerilor aflati la pubertate, si adultii pot fi afectati de acnee, fie pe fond genetic, fie pe cel hormonal, din cauza schimbarilor ce apar odata cu intrarea in diferite etape ale vietii. Uneori, si stilul de viata nesanatos poate duce la aparitia acneei.

Cum ingrijesti tenul acneic?

Ca in cazul oricarui tip de ten, si cel acneic necesita o rutina de ingrijire corespunzatoare. Aceasta se realizeaza in doua etape: una dimineata, iar cealalta, seara, inainte de culcare. 

Recomandari generale

Utilizeaza de fiecare data o discheta demachianta din bumbac pentru curatarea fetei, nu prosopul, deoarece este blanda cu tenul.

Evita folosirea sapunurilor atunci cand iti cureti fata, deoarece pot fi dure. Alege, in schimb, produse in forma lichida si care sa fie cat mai delicate cu tenul, in timp ce inlatura eficient excesul de sebum si ajuta la formarea stratului protector.

Pentru absobtia apei, in urma curatarii, nu aplica presiune sau frecare cu prosopul, ci tamponeaza usor – in acest mod, reduci pe cat posibil riscul de inflamare si iritare sau amplificarea acestora.

Rutina de ingrijire de dimineata

Ingrijirea tenului acneic in prima parte a zilei implica urmarea a trei pasi, dupa cum urmeaza:

  1. Daca ai tipul de ten gras cu tendinta acneica, foloseste un gel spumant sau lotiune cu efect astringent, iar daca il ai uscat cu tendinta acneica, aplica un toner, o lotiune sau un alt produs fluid – indiferent pentru ce optezi, trebuie sa fie fara alcool si hidratante. In cazul tenului matur, se recomanda un ser cu formula antibacteriana;
  2. Aplica inca de dimineata un strat de crema, gel sau lotiune ori, dupa caz, fond de ten, care sa contina factor de protectie solara. Se recomanda SPF 30 sau 50, mai ales pe timpul verii, dar ideal este pe tot parcursul anului;
  3. Utilizeaza o crema usoara cu efect colorant sau un machiaj lejer, care sa diminueze vizibil cosurile si zonele rosiatice. Acest pas te poate ajuta la uniformizarea tenului. Este indicat sa optezi pentru produse de genul cremelor CC sau pudrelor care au in compozitie acid salicilic, deoarece nu doar estompeaza, ci si ajuta la recuperarea tenului.

Rutina de ingrijire de seara

Aceasta se realizeaza tot in trei pasi simpli. Iata cum trebuie sa procedezi pentru a iti ingriji corect tenul seara:

  1. Utilizeaza un lapte demachiant sau un alt produs pentru demachiere, care sa fie adecvat tipului tau de ten. Acest proces este important si nu trebuie sa il sari, chiar daca nu ai purtat machiaj peste zi. Produsele de acest tip nu doar ca inlatura machiajul, dar au si rolul de a desfunda porii, de a indeparta microparticulele de praf sau de alti factori poluanti si contribuie la echilibrarea pH-ului pielii;
  2. Aplica o crema anti-acnee sau o masca ce contribuie la reducerea riscului de a dezvolta eruptii noi;
  3. Foloseste o crema de noapte creata anume pentru tipul tau de ten si care sa fie noncomedogenica.

 

Ai grija de tenul tau folosind produse specifice, care lupta impotriva acneei. In cazul in care te confrunti cu forme avansate, consulta un medic dermatolog, pentru a iti prescrie un tratament pliat pe caracteristicile pielii tale.