Cu siguranță îți amintești cu drag de unele lecturi din copilărie sau de mai târziu, din perioada adolescenței, de orele de la școală în care citeai pe sub bancă sau de serile în care te ascundeai cu cartea și lanterna sub plapumă, să nu descopere părinții că iar te culci foarte târziu. Poate că îți aduci aminte cu drag și de unii autori pe care i-ai studiat la școală sau despre care ai auzit, pentru prima dată, la orele de limba și literatura română. 

Cum fiecare vârstă are propria „cheie de interpretare” a cărților citite, ce ai spune dacă ți-am propune să redescoperi unii dintre autorii pe care îi îndrăgeai sau despre care ai auzit la vremea aceea? S-ar putea ca, în urma unor lecturi proaspete, să ai o nouă viziune asupra celor citite și să descoperi unele lucruri pe care nu le-ai văzut în perioada respectivă. 

Dacă propunerea noastră îți surâde, îți prezentăm în continuare câțiva dintre scriitori români pe care merită să-i recitești la vârsta adultă!

Ion Luca Caragiale

Când vine vorba de scriitori români care surprind diverse aspecte ale vieții sociale într-o manieră ironică, savuroasă și plină de umor, Ion Luca Caragiale ocupă, fără doar și poate, un loc de cinste. Cunoscut mai ales pentru piese de teatru precum O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, dar și pentru nuvele precum În vreme de război, Ion Luca Caragiale se remarcă nu doar prin modul în care conturează diverse aspecte, inclusiv politice, ale vieții, ci și prin felul în care creează portretele unor personaje ce reprezintă tipologii umane ce au rămas cunoscute până în zilele noastre în literatura română.

Camil Petrescu

Apreciat pentru romane precum Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război și Patul lui Procust, dar și pentru piese de teatru ca Jocul ielelor, Camil Petrescu este cel care a introdus romanul modern în literatura română. Scrierile sale se remarcă mai ales prin pasajele psihologice, introspective, naratorul analizând în profunzime trăirile interioare ale personajelor atent construite. Printre temele și motivele recurente ale operei camilpetresciene se numără condiția intelectualului și setea de absolut. 

Mircea Eliade 

Maitreyi, Nuntă în cer, Romanul adolescentului miop, Domnișoara Christina, La țigănci – iată doar câteva dintre scrierile cele mai cunoscute, fie ele romane sau nuvele, ale autorului, filosofului și istoricului al religiilor Mircea Eliade, scrieri pe care, poate, le-ai parcurs și tu la un moment dat. Iar dacă nu ai făcut-o până acum, noi te încurajăm să îl descoperi pe Eliade, un scriitor apreciat pe plan internațional, care se remarcă, printre altele, prin modul în care îmbină elementele autobiografice și ficțiunea în operele sale.

Ionel Teodoreanu 

Atmosfera copilăriei de altădată, parfum de nostalgie și personaje pe care îți va fi foarte greu să nu le îndrăgești sau pe care să nu te bucuri să le reîntâlnești – cam acestea ar fi primele cuvinte care ne vin în minte atunci când ne gândim la opera lui Ionel Teodoreanu, scriitor cunoscut și apreciat în special pentru trilogia La Medeleni. Alte volume ale aceluiași autor pe care le-ai putea (re)citi sunt Lorelei, Turnul Milenei, Bal mascat

Alături de Ion Luca Caragiale, Camil Petrescu, Mircea Eliade și Ionel Teodoreanu, îți sugerăm să (re)citești și opere scrise de Cella Serghi, Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Mihail Drumeș, Grigore Băjenaru, Octavian Paler, Mihail Sebastian. 

Nu uita că, dăruindu-ți prilejul de a te reîntâlni cu unele dintre volumele pe care le-ai îndrăgit cândva, sunt șanse foarte mari să ai o nouă perspectivă asupra celor citite, să simți personajele altfel și chiar să înțelegi lucrurile într-un mod mai profund. Până la urmă, fiecare lectură are propria cheie de interpretare, de înțelegere a textului.