Pentru copil, camera acestuia are mai multe întrebuințări decât un simplu dormitor. Aceasta este, în același timp, sufragerie și loc de joacă. De asemenea, spațiul trebuie să se dezvolte odată cu el și să-i reflecte personalitatea pe tot parcursul vieții. Renovarea este mai mult decât necesara când vrei să îi oferi copilului tău un sanctuar în care se poate simți cu adevărat confortabil și inspirat. Iată câteva sfaturi pentru acest proiect: 

1. Construiește-i o zonă pentru citit și relaxare

O cameră cu aspect demodat și plictisitor nu va fi niciodată pe gustul copilului, așa că trebuie să găsești mereu noi modalități de a moderniza spațiul său personal. În zona geamului poți construi un loc pentru citit și relaxare, de tipul unei prelungiri a pervazului. 

Cunoscut și sub numele de nook, acesta poate avea forma unei bănci de lemn, sub care poți instala o zonă de depozitare, cu dulapuri sau sertare. Folosește plăci de lemn rezistente și asigură-te că ai toate uneltele necesare pentru construcția băncuței. Folosește o mașină de șlefuit pentru a pregăti materialul, în special înainte de a aplica un strat de vopsea. Nu uita că cei mici sunt fani ai culorilor vii și poți transforma banca în atracția principală din cameră. 

2. Pune accent pe iluminat 

Atât lumina naturală, cât și cea artificială influențează puternic atmosfera din camera copilului. Dacă aceasta dispune de un geam mare, generos, copilul va putea să își facă temele în condiții optime, să citească și să se joace chiar în bătaia soarelui. Însă nu uita de importanța iluminatului care își intră în drepturi după apus.  

Înlocuirea corpurilor de iluminat poate deveni parte din proiectul de renovare, deoarece acestea sunt adevărate accesorii care pot moderniza spațiul. Folosește mai multe tipuri, în funcție de rolul acestora. Lămpi pentru birou, lampadare pentru zona de citit, aplice lângă pat și lustre pentru tavan.  

Becurile alese pentru camera copilului trebuie să emane o lumină caldă. Dacă cel mic merge deja la școală, include un bec fluorescent doar pentru lampa de la birou.

3. Schimbă pardoseala 

Un proiect mai amplu de renovare pentru camera copilului îl reprezintă înlocuirea pardoselii. De exemplu, dacă parchetul din această cameră este foarte vechi sau mocheta nu mai este la fel de practică, poți face o schimbare mult așteptată. Alege parchet laminat și ia în considerare instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală.  

Parchetul este mult mai ușor de întreținut decât mocheta, de exemplu, în special dacă ai un copil mai mic. Accidentele și petele se pot întâmpla oricând, iar mocheta trebuie curățată rapid pentru a nu rămâne urme permanente. 

4. Adaugă soluții de depozitare 

Camera copilului are nevoie de mai mult spațiu de depozitare în permanență. Fie că este vorba de jucării, în primii ani de viață, sau haine și diverse accesorii mai târziu, vei fi nevoit să aduci îmbunătățiri la acest capitol o dată la câțiva ani. Instalează noi dulapuri, corpuri cu sertar, dar și etajere sau polițe.  

Etajerele ajută la depozitarea cărților și a jucăriilor de dimensiuni mai mici. De asemenea, au un important impact asupra designului camerei și pot crea senzația de înălțime. Dacă nu vrei să aglomerezi camera cu noi dulapuri sau alte corpuri similare, poți opta pentru acestea sau să construiești o întreagă bibliotecă pentru copil.

5. Include elemente de decor 

Pentru a-i oferi celui mic senzația că locuiește într-o cameră diferită, poți chiar să adaugi mici detalii, sub formă de elemente de decor. Printre acestea se numără înrămarea operelor de artă create de acesta sau fotografiile sale preferate. 

În acest fel vei crea un mic display care îl reprezintă, alături de celelalte lucruri pe care își dorește să le expună.  

Renovarea camerei copilului îți va oferi satisfacție mai ales atunci când vei observa bucuria celui mic. Nu uita să îi ceri părerea și chiar să îl implici în proiect, dacă este destul de mare și entuziasmat.