Organizarea spaţiului de depozitare a jucăriilor reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale meseriei de părinte. De felul cum gestionează copiii locul de joacă depind atât liniştea celor mari, cât şi aspectul general al casei. Din fericire, există soluţii de aranjare şi depozitare a jucăriilor potrivite pentru orice tip de amenajare. Totul este ca atât părinţii, cât mai ales copiii, să deprindă tehnicile organizării eficiente şi să aibă instrumentele potrivite la îndemână.

Deprinderea ordinii

Obişnuirea copiilor cu gestul de a strânge jucăriile după fiecare utilizare le va fi de un real folos în viaţă. Indiferent cât de dezorganizat se joacă şi câtă dezordine este în cameră în timpul acţiunii, implicarea copiilor în acţiunea de a strânge şi a pune jucăriile la loc le oferă prilejul unei satisfacţii instant. Chiar şi un bebeluş observă diferenţa dintre un covor plin cu jucării împrăştiate şi o cameră curată. Iar atunci când sunt parte a procesului de aranjare, satisfacţia este garantată. Pe măsură ce cresc, se vor obişnui ca după ce termină joaca să pună obiectele la locul lor.

Foloseşte rafturile

Din fericire, ideile de mobilier pentru copii cu organizatoare şi spaţii de depozitare sunt prezente în orice magazin de profil. Totul este să alegi varianta potrivită vârstei copiilor tăi. Începi de la bază către vârf, şi pe măsură ce cresc mai adaugi câte un raft. Nici măcar nu trebuie să meargă în picioare copilul atunci când are acces la jucării din lemn în raftul de jos, pe care le poate lua singur oricând doreşte, cu condiţia să le pună la loc. Disciplina aceasta le va fi de folos mai departe, în educaţie, carieră şi viaţa de familie. Cu timpul, jucăriile vor fi înlocuite de cărţi şi obiecte de papetărie, însă ordinea va rămâne.

Alege mobilier cu spaţii de depozitare

Când ai copii există riscul ca toţi pereţii să fie tapetaţi cu cutii de jucării. Prezenţa acestora la vedere poate deveni la un moment dat sufocantă. Din acest motiv, soluţiile de mobilier cu spaţii de depozitare ascunse sunt cu adevărat salvatoare. Canapelele, mesele şi scaunele cu spaţii de depozitare incluse ajută la aerisirea spaţiului din cameră atunci când jucăriile nu sunt folosite.

Covoare de joacă

Numai cine nu a călcat pe o piesă de lego în camera copiilor nu cunoaşte gradul de rezistenţă al corpului său la durere. Dincolo de glumă, seturile de construcţii se împrăştie în întreaga cameră dacă nu sunt controlate. Utilizarea unui covor de joacă ce se transformă în sac de depozitare este cea mai bună invenţie din acest punct de vedere. Alege dimensiuni pe măsura vârstei copiilor tăi şi învaţă-i să construiască în perimetrul covorului. La final, covorul se strânge cu ajutorul unui şnur de jur împrejur şi se transformă în sac de depozitare. Operaţiunea este simplă, camera rămâne curată şi părinţii liniştiţi.

Categorii de jucării

Foloseşte rafturile, cutiile şi orice alt spaţiu de depozitare organizate după anumite categorii. Grupează-le pe zone sau culori, astfel încât copilul să ştie unde sunt jocurile, maşinile, pluşurile, seturile de construcţii, de desenat, de baie sau orice altceva. Această metodă îl va ajuta să păstreze mai bine jucăriile, dar şi să le găsească atunci când are nevoie de un obiect anume. Deprinderea îi va fi de folos ulterior, când camera de joacă se va transforma în cameră de studiu, iar jucăriile vor lăsa locul cărţilor.

Disciplina organizării jucăriilor este cel mai important lucru pentru a avea un spaţiu de joacă ordonat. Limitează numărul de obiecte cu care se pot juca în acelaşi timp, astfel încât dacă doresc să ia o jucărie nouă, mai întâi să pună la loc una la care au renunţat.