Se discuta tot mai des despre introducerea de jocuri educative in procesul educational, deoarece s-a constatat ca prichindeii invata mult mai usor. Cat de mult ar contribui aceasta idee la educatia celor mici? Destul de mult, spun expertii.
Exista o tentinta permanenta de a imbunatati sistemul educational, pentru a-l face cat mai eficient. Aceasta preocupare exista mai ales in tarile dezvoltate, care incearca sa transforme ideea de scoala in ceva placut pentru copii. In ultimii ani s-a descoperit astfel ca introducerea de jocuri educative in procesul de invatamant ii stimuleaza mult mai mult pe cei mici. De asemenea, nivelul de implicare a fost mult mai mare in clasele in care s-au folosit jocuri educative in comparatie cu cele mai care au utilizat metodele traditionale. Dar cum influenteaza acestea creierul copilului?
Jocurile pot creste implicarea
Elevii sunt indemnati sa invete sub forma de joaca, o activitate mult mai placuta decat memorarea clasica. Profesorii folosesc drept recompensa tot felul de insigne pentru cei care castiga. Apare astfel provocarea de a castiga in incercarea de a fi cel mai bun si astfel nivelul implicarii creste semnificativ. Deodata, copiii devin foarte intersati.
Piata jocurilor educative este in plina expansiune, ceea ce aduce dupa sine si riscul de a aparea produse slabe calitativ. De aceea este recomandat sa folositi in principal doar producatorii de jocuri educative cunoscuti. Cele mai indicate sunt cele la care au lucrat educatori sau companii specializate
Jocurile ating partea de placere din creier
Jocul reprezinta de cand lumea o activitate placuta atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Motivul pentru care ideea de joc este asociata intotdeauna cu ceva relaxant este ca jocurile stimuleaza partea de placere din creier. Jocurile pot reprezenta un stimul pentru eliberarea dopaminei, care este un neurotransmitator ce controleaza ideea de recompensa si placere. Prin introducerea de jocuri educative in procesul de invatamant, copiii vor ajunge astfel sa perceapa exercitiile si lectiile ca pe ceva placut. Din nou, este indicat sa fiti atenti la tipul de jocuri educative pe care le folositi. Printre altele, un joc educativ usor de rezolvat nu va contribui prea mult la dezvoltarea nivelului de cunostinte. Unul prea greu l-ar face pe cel mic sa renunte inainte de a gasi o solutie pentru rezolvarea problemei.
Dopamina ajuta la imbunatatirea invatarii
Pe langa sentimentul de placere pe care-l produce, dopamine poate creste capacitatea de invatare. Dopamina este eliberata atunci cand o persoana invata o abilitate noua sau obtine o bucata interesanta de informatie. Aceasta are rolul de a muta informatiile din memoria pe termen scurt in cea pe termen lung. Acest lucru ar putea fi cel mai important beneficiu al introducerii de jocuri educative in scoli. Copiii vor gasi mult mai repede solutii pentru o problema, deoarece creierul va apela si la cunostintele dobandite in trecut.
Descopera la Noriel o multime de jocuri si jucarii. Alaturi de ele, cel mic sau cea mica va descoperi lumea si va invata sa aiba rabdare, sa isi puna mintea la contributie si sa piarda sau sa castige gratios. Iar la transport de minimum 150 de lei, transportul este gratuit oriunde in tara.