Când vine vorba despre meniurile speciale, cum este cel de nuntă, mirii știu că nu există cale de mijloc. Astfel, nu există compromisuri cu privire la calitatea meniului, dacă vrei ca invitații tăi să fie cât mai mulțumiți de bucatele alese. Sunt cupluri care preferă meniurile cât mai moderne, cu piese unice, al căror plating să confere senzația de wow, dar la fel de bine sunt și persoane care își doresc ca la evenimentul special să se servească bucate tradiționale, care să includă vestitele sărmăluțe în foi de varză sau de vie, cu mămăliguță.

Înainte de a lua decizia finală cu privire la meniu, trebuie să vă gândiți la faptul că invitații vor veni la nuntă să se distreze, dar nici nu vor să plece flămânzi, având în farfurie bucate care nu le cunosc sau în combinații care nu se potrivesc preferințelor lor culinare.

Ce trebuie să conțină meniul de nuntă?

Un meniu clasic, tradițional, spre exemplu, trebuie să includă patru feluri de mâncare, printre care:

  • Gustare rece sau aperitiv;
  • Pește;
  • Sarmale;
  • Friptură;
  • Tort.

Alegerea meniului de nuntă potrivit 

Alegerea unui meniu de nuntă, care să satisfacă toate exigențele invitaților, este o alegere extrem de importantă, de aceea este indicată degustarea prealabilă. Oamenii prezenți la eveniment vor fi atenți la savoarea preparatelor, varietatea lor, cantitatea, dar și felul în care preparatele sunt așezate în farfurie.

Cu cât calitatea meniului este mai ridicată, cu atât se va crea o atmosferă potrivită dansului și voii bune. Este greu să conturezi un meniu care să satisfacă toate gusturile, dar nu imposibil. Este foarte important să ții cont ca preparatele pentru care ai optat să nu fie prea exotice sau prea condimentate, iar combinațiile dulce-sărat să fie evitate.

Degustarea

Cel mai important criteriu în alegerea meniului de nuntă este degustarea, care poate avea loc la semnarea contractului sau cu 2-3 luni înainte de eveniment, cum se întâmplă la restaurant Riviere din Timișoara. Degustarea este ocazia perfectă ca mirii să-și spună părerea cu privire la preparate, să înlocuiască ce nu le este pe plac și să caute soluții. 

Cel mai adesea, contractul pentru evenimente include degustarea, la care participă mirii, alături de alaiul de nuntași: nași, părinți, socri sau prieteni apropiați, pentru a lua cât mai multe păreri obiective cu privire la preparate. 

Aperitivul

Acest fel se servește înainte de dansul mirilor sau imediat după acesta (în funcție de preferințe), și este extrem de important, deoarece creează un prim impact asupra invitaților. De aceea, aperitivul trebuie să fie echilibrat din punct de vedere al gustului și al varietății pieselor. Astfel, ingredientele de bază nu trebuie să se repete prea mult, ci să includă preparate pe bază de carne, pește sau legume de sezon.

În cazul în care bugetul de nuntă este strâmtorat, preparatele tradiționale pot fi reinterpretate, astfel încât să surprindă într-un mod cât mai plăcut invitații: aspicul de pui poate fi înlocuit cu aspic din pește, feliile de cașcaval pot fi înlocuite cu mozzarella etc. 

Peștele

Cele mai des întâlnite sortimente de pește în cazul meniurilor de nuntă sunt păstrăvul și șalăul, dar în ultimii ani se observă prezența și sortimentelor mai scumpe, cum sunt dorada și bibanul de mare.

Indiferent de tipul de pește pentru care optezi, este important să alegi fileul, care nu are oase, astfel încât invitații să nu se chinuie să îl mănânce. Peștele merge de minune cu legume sote sau orez cu ierburi aromatice, dar o variantă tot mai întâlnită este și piureul de legume, în special broccoli.

Sarmalele

Nu există nunți fără sarmale, deci evenimentul tău nu trebuie să facă excepție. Poți opta pentru sarmalele din carne slabă, cum este cea de curcan, învelite în foi de varză sau de viță de vie, cu mămăligă într-o formă specială și o bucată crocantă de bacon.

Friptura

Indiferent de tipul de meniu ales, este important ca acesta să includă două tipuri de carne, iar garnitura să nu semene cu ceea ce s-a servit înainte. La friptură sunt recomandate garniturile din risotto, cartofi la cuptor cu rozmarin și salată de crudități. 

Meniurile speciale și cele pentru copii

Este foarte important să acorzi atenție și meniurilor speciale, create pentru persoanele cu intoleranțe sau alergii, invitați vegetarieni sau persoane ale căror religie nu le permite să consume carne de vită sau de porc. 

La fel de importante sunt și meniurile special create pentru copii. De regulă, acestea sunt la jumătatea porției unui adult și se recomandă să se ofere preparate mai puțin sofisticate, precum șnițele, chifteluțe, cartofi, legume sticks sau salate.

Tortul de nuntă

După un meniu îndestulat și multă voie bună, cel mai așteptat moment al nunții este tortul. Acesta trebuie ales în funcție de preferințele mirilor, dar să respecte, cumva, și anotimpul în care are loc evenimentul. Cele mai solicitate sunt torturile cu ciocolată și frișcă, urmate îndeaproape de cele cu fructe de pădure. 

Servirea

Nunta este un eveniment elegant, deci servirea trebuie să fie pe măsură. Astfel, este indicat să ai un chelner la două mese, care să aibă grijă că invitații au băutură în pahare, iar preparatele ajung calde la mese.