Sănătatea coloanei ar trebui să fie una dintre cele mai importante preocupări ale noastre.  Statul mult în picioare sau sedentarismul au ca efect durerile de spate. Acestea se numără printre cele mai frecvente afecțiuni pentru care pacienții se prezintă la doctor. 

Dacă ai avut dureri de spate și te preocupă sănătatea coloanei tale, nu ești singur. Multe persoane se confruntă cu aceleași probleme, indiferent de vârstă. Chiar și copiii de școală pot avea dureri de spate.

Durerile de spate pot avea multe forme, de la o jenă înfundată, la dureri acute bruște. Pot apărea din diverse cauze, cum ar fi o lovitură, un accident sau forțarea coloanei prin ridicarea unei greutăți mari. Alte probleme se pot dezvolta de-a lungul anilor, datorită lipsei de activitate fizică și a înaintării în vârstă. 

O sănătate precară a coloanei se traduce în afecțiuni foarte frecvente, cu simptome unice. O coloană blocată, care nu îți permite niciun fel de mobilitate sau dureri crunte, permanente, care te țin mobilizat în pat, reprezintă semne ale unor probleme neurologice, mai ales dacă sunt însoțite de amorțeală sau furnicături. Durerile pot să apară și să dispară, să fie constante, să se înrăutățească atunci când faci exerciții fizice sau când stai pe scaun. 

Toate aceste probleme sunt frustrante și neplăcute dar, veste bună ese majoritatea episoadelor de dureri de spate pot fi rezolvate cu îngrijire minimă dar constantă, în doar câteva săptămâni. 

Printre factorii de risc pentru sănătatea coloanei se numără:

  • Întinderile musculare / entorse

Sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate, în special în partea inferioară. O întindere are legătură cu un mușchi sau un tendon (un țesut fibros care leagă mușchiul de os), în timp ce entorsele au legătură cu ligamentele (două țesuturi fibroase care leagă două oase împreună). 

  • Ridicarea de greutăți mari

Spatele nu trebuie supus unor eforturi extreme, cum ar fi ridicarea de greutăți mari. Întotdeauna, poziția corectă de ridicare a unui obiect presupune aplecarea pe vine, apucarea obiectului și ridicarea în poziție verticală cu ajutorul mușchilor picioarelor. 

  • Postura incorectă

O poziție incorectă, atât în timpul mersului cât și la birou, poate solicita mușchii spatelui să susțină corpul într-o poziție incorectă, iar asta va duce la dureri constante de spate. Alege un scaun ergonomic pentru birou și nu uita să te ridici periodic și să faci câteva mișcări de stretching. Cel puțin din oră în oră, spatele are nevoie să se dezmorțească, iar câțiva pași sau câteva genoflexiuni pot face minuni.

Pantofii trebuie să fie unii comozi, chiar dacă au toc. Atunci când stai în poziție verticală, coloana trebuie să fie aliniată, altfel, durerile de spate vor apărea în cel mai scurt timp. Durerile în zona cervicală sunt printre cele mai frecvente cauzate de postura incorectă. 

  • Creșterea în greutate

Toată greutatea corpului este susținută de mușchii spatelui, în poziție verticală. Cu cât greutatea este mai mare, cu atât presiunea la care este supus spatele este mai puternică. Chiar și 5 kg în plus, afectează sănătatea coloanei. Dacă ai probleme cu greutatea, apelează la un nutriționist cât mai repede, pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Dacă ți-ai forțat spatele ridicând o greutate prea mare, te poți bucura de beneficiile masajului în mod regulat, iar durerile se vor atenua în scurt timp.

  • Fumatul

Restricționează accesul oxigenului la nivel celular și afectează fluxul de sânge din organism. Consecința acestor procese este degenerarea mai rapidă a celulelor iar asta se simte inclusiv la nivelul coloanei. 

  • Osteoporoza

Este o slăbire a oaselor care le poate face mai predispuse la fracturi, inclusiv fracturi de compresie a vertebrei. Durerile specifice se agravează atunci când te afli în mișcare și se ușurează atunci când ești în repaus ori stai întins în poziție orizontală.