Sarcina și nașterea au adus o multitudine de schimbări în viața ta, iar uneori creșterea greutății corporale este una dintre ele. Ești îngrijorată cu privire la greutatea ta după naștere și ai auzit că alăptatul te poate ajuta în acest sens? Citește în continuare și află cum îți poate influența alăptatul greutatea corporală.

Ce se întâmplă cu consumul de energie în timpul alăptatului?

Alăptatul aduce multiple beneficii atât pentru tine (de exemplu scăderea riscului de a dezvolta cancer mamar), cât și pentru copil (de exemplu transferul de anticorpi și susținerea imunității). Atunci când alăptezi, organismul tău cheltuie o cantitate mai mare de energie decât în mod normal pentru producerea și secreția laptelui. Din acest motiv se recomandă suplimentarea dietei cu 300-500 kcal/zi pentru a face față cheltuielilor energetice suplimentare impuse de alăptat.

În cazul în care nu respecți suplimentarea energetică recomandată, este posibil să observi o scădere în greutate deoarece consumul energetic va depăși aportul, iar organismul va începe să folosească rezervele proprii de energie.

Ce spun studiile?

Neville și colaboratorii au realizat o analiză a studiilor care au evaluat efectele alăptatului asupra greutății corporale. Autorii au concluzionat că alăptatul le poate ajuta pe unele femei să piardă în greutate, însă efectul nu poate fi generalizat asupra tuturor femeilor care alăptează. Astfel, autorii susțin că nu există suficiente dovezi care să susțină legătura dintre alăptatul la sân și scăderea în greutate și sunt necesare mai multe date pentru demonstrarea relației de cauzalitate. După naștere există o multitudine de factori care au influență asupra greutății corporale, fiind astfel dificil de diferențiat ponderea fiecăruia dintrea aceștia.

Alăptatul ar trebui încurajat și promovat datorită beneficiilor sale pentru mamă și pentru copil, nu ca o modalitate de compensare a greutății excesive câștigate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, mămicile care își doresc să scadă în greutate sau să facă schimbări ale aspectului fizic au la dispoziție diferite metode care variază de la creșterea nivelului de activitate fizică și consultarea unui dietetician până la procedee precum mărirea sânilor prin injectare de grăsime proprie.

Ce ar trebui să mănânci atunci când alăptezi?

Inclusiv în timpul alăptatului este important să optezi pentru o dietă cât mai echilibrată, bogată în alimente nutritive. Încearcă să consumi o varietate cât mai mare de cereale integrale, fructe și legume și ai grijă să te hidratezi corespunzător. Evită pe cât posibil băuturile îndulcite și alimentele procesate, iar dacă ai nevoie de suport suplimentar în alcătuirea dietei în timpul alăptatului, poți apela cu încredere la un dietetician autorizat.

În concluzie, alăptatul este responsabil de creșterea consumului energetic și în anumite circumstanțe poate conduce la scăderea greutății corporale. Dacă alăptezi, încearcă să adopți o dietă echilibrată și respectă recomandările de suplimentare a aportului energetic pentru a te asigura că organismul tău face față corespunzător noii etape din viața ta.

Surse informative

Neville, C E, et al. “The Relationship between Breastfeeding and Postpartum Weight Change—a Systematic Review and Critical Evaluation.” International Journal of Obesity, vol. 38, no. 4, 2013, pp. 577–590., doi:10.1038/ijo.2013.132. 

LaFleur, Elizabeth. “Why Are Breast-Feeding and Weight Loss Connected?” Mayo Clinic, 25 Feb. 2022, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/breastfeeding-and-weight-loss/faq-20094993. 

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/