Indemnizatia pentru cresterea copilului este un beneficiu social care li se adreseaza persoanelor care au in grija copii cu varsta de pana la 2 ani, respectiv copii mai mici de 3 ani, in cazul celor cu handicap. In continuare, detalii despre cum se solicita si acorda indemnizatia de crestere a copilului. 

Cine beneficiaza de concediu si indemnizatie de crestere a copilului?

Atat concediul, cat si indemnizatia de crestere a copilului, li se acorda parintilor naturali, parintilor adoptivi, tutorilor legali sau persoanelor care au copii in plasament. Aceste persoane trebuie sa locuiasca impreuna cu copiii si sa aiba resedinta in Romania. 

Asistentii maternali profesionisti nu fac parte din aceste categorii mentionate mai sus. 

Atat concediul, cat si indemnizatia de crestere a copilului se acorda de catre Statul Roman pe o perioada de 2 ani dupa nasterea celui mic. In cazul in care discutam despre un copil cu handicap – lucru certificat printr-un dosar medical complet – concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pana cand acesta implineste varsta de 3 ani. 

In unele situatii, acest concediu se poate prelungi pana cand copilul cu handicap implineste varsta de 7 ani.

Care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de indemnizatie?

Conform legislatiei in vigoare, exista cateva conditii care trebuie indeplinite simultan pentru a putea beneficia de concediul de ingrijire a copilului si de indemnizatie. 

Persoana care solicita indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa locuiasca impreuna cu copilul si sa se ocupe de ingrijirea acestuia. De asemenea, domiciliul sau resedinta oficiala trebuie sa fie in Romania. 

Solicitantul indemnizatiei de crestere a copilului trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de minim 12 luni in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului. Aceasta regula este valabila si pentru situatiile de adoptie sau de preluare a tutelei. 

Daca ambii parinti indeplinesc toate aceste conditii, oricare dintre ei poate solicita concediul de ingrijire a copilului. Totusi, este obligatoriu ca celalalt parinte sa beneficieze de acest concediu timp de minim o luna. Aceasta luna este cunoscuta adeseori ca “luna tatalui” – caci in general mamele sunt cele care solicita concediul de ingrijire a copilului. Daca vrei sa descoperi mai multe despre drepturile de care poate beneficia tatal  intra pe MiculRinocer si informeaza-te. 

Imi poate fi revocat dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?

Exista unele situatii in care dreptul de a beneficia de concediul de ingrijire a copilului si de indemnizatia pentru cresterea copilului poate fi revocat in instanta. Este vorba despre beneficiarii care sunt decazuti din drepturile parintesti, care executa o pedeapsa cu privare de libertate, care sunt in arest preventiv pentru mai mult de 30 zile.

O situatie aparte este cea a beneficiarului care realizeaza venituri supuse impozitarii mai mari de 3750 lei pe luna in perioada in care primeste si indemnizatia. 

Care sunt beneficiile de care te poti bucura?

In cazul copiilor sanatosi, valoarea indemnizatiei poate varia intre un minim garantat de stat, de 1250 lei, si maximum de 85000 lei pe luna. 

In cazul sarcinilor multiple, incepand cu al doilea copil, se plateste indemnizatia minima.

In cazul persoanelor cu dizabilitati grave, care ingrijesc un copil cu handicap, si care nu au nici o alta sursa de venit, statul ofera un sprijin lunar suplimentar. Acesta are o valoare de 45% din indemnizatia minima in cazul copiilor mai mici de 3 ani, respectiv 35% din indemnizatia minima pentru cresterea copilului de 3 – 7 ani. 

Persoanele cu dizabilitati grave, care au copii in intretinere dar nu indeplinesc conditiile necesare obtinerii indemnizatiei pot primi un sprijin lunar de 45% din indemnizatia minima pana cand copilul implineste 2 ani, respectiv 15% pentru copiii cu varste de 2 – 7 ani. 

In cazul in care ai in grija un copil cu handicap sever, ai dreptul la un program de lucru redus la doar 4 ore pana cand copilul implineste varsta de 18 ani. In plus, ai dreptul la o indemnizatie lunara de 50% din nivelul minim al indemnizatiei in vigoare. 

Ce trebuie sa contina dosarul de solicitare a indemnizatiei de crestere a copilului?

Daca doresti sa soliciti acordarea indemnizatiei de crestere a copilului este necesar sa depui o cerere adresata primariei localitatii de resedinta. Acesteia ii vei atasa: copia actului de identitate, copia certificatului de nastere a copilului sau livretul de familie. Aceste copii trebuie insotite de original.

In cazul in care copilul este adoptat, in plasament sau sub tutela solicitantului, la dosar trebuie atasate documentele care sa ateste aceasta relatie. 

Se includ in dosar documentele care demonstreaza ca solicitantul a realizat venituri impozitate timp de 12 luni din ultimele 24 anterioare nasterii / adoptiei copilului si din care sa reiasa cuantumul acestor venituri, in baza carora se va calcula cuantumul indemnizatiei. 

Dosarul este considerat complet atunci cand i se adauga dovada suspendarii activitatilor profesionale si orice alte documente necesare pentru a justifica de ce solicitantul are dreptul sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului.