Să fii părinte este una dintre cele mai frumoase experiențe de viață, care nu poate fi comparată cu nimic altceva. Cărțile de parenting vin în întâmpinarea mămicilor și a tăticilor și îi ajută să devină părinți mai buni, mai blânzi și mai apropiați de micuții lor. 

Responsabilitatea creșterii unui copil a fost o provocare din totdeauna, una despre care nu o să îți spună nimeni că este ușoară. Cu siguranță primești sfaturi din toate părțile, de la familie, prieteni și colegi de muncă, pe care trebuie să le treci prin filtrul propriu și să le aplici apoi doar pe cele pe care le consideri mai bune. Vei descoperi, însă, că de mare ajutor sunt și cărțile de parenting, scrise de specialiști în domeniu, din care vei învăța să creezi un mediu proprice educației copiilor tăi. Acestea te ajută să îți înțelegi copilul, să îi descoperi nevoile interioare, să gestionezi mai bine conflictele, să știi cum să îl încurajezi să fie independent și încrezător în el.

Iată un top cu cele mai bune cărți de parenting care îți propun abordări noi despre relația părinte-copil, dar și sfaturi despre cum să nu mai fii un părinte anxios, mereu temător că ai putea greși. 


Cele mai bune cărți de parenting de care orice părinte are nevoie în viață

  1. „Primele 6 săptămâni cu bebe”, de Cathryn Curtin

Îți vei aminti mereu de primele șase săptămâni de după naștere, se numără printre cele mai fericite momente, dar și printre cele dificile. Sfaturile oferite în cartea ”Primele 6 săptămâni cu bebe” îți vor prinde de minune fiindcă te vor îndruma să fii un părinte mai relaxat și cu o gândire mai pozitivă. Găsești în această carte toate resursele de care ai nevoie pentru a te adapta cu ușurință la schimbările survenite în primele șase săptămâni de viață ale lui bebe.

  1. „Cum să îmbrățișezi un arici”, de Brad Wilcox și Jerrick Robbins

    Relația părinte-adolescent este deseori presărată cu încercări și provocări, însă poți învăța de la autorii Brad Wilcox si Jerrick Robbins cum să o transformi în una armonioasă, liniștită și echilibrată. Vei descoperi în filele cărții “Cum să îmbrățișezi un arici” 12 pași de bază pentru a relaţiona eficient cu adolescenţii, care pot fi asemănați deseori cu un arici – țepoși și neprietenoși. 
  2. „Creșterea copilului în era digitală”, de Elizabeth Kilbey

Era digitală aduce noi provocări în viața unui părinte, astfel că este indicat să înveți cum să le faci față din timp. ”Creșterea copilului în era digitalăeste o carte de parenting utilă oricărui părinte care are copii cu vârste cuprinse între 4-18 ani. Telefoanele, laptopurile, tabletele şi alte device-uri au devenit prezențe constante în viața noastră, așa că nu trebuie neglijat modul în care acestea își pun amprenta asupra dezvoltării copiilor. Dr. Elizabeth Kilbey, care are o experiență vastă în lucrul cu familiile cu copii, oferă sfaturi practice despre cum îi poți „deconecta” pe cei mici de la aceste dispozitive moderne, astfel încât să nu fie afectați de timpul petrecut în mediul online. 

  1. „Cum să nu-i faci la cap”, de Oliver James

Dacă ai un copil mai mic de trei ani și te simți un părinte copleșit, atunci aceasta este cartea perfectă pentru tine. S-ar putea să fie una dintre cele mai dificile etape din dezvoltarea lui, fiindcă simți că nu îi poți satisface nevoile și nu poți vorbi pe limba lui. Ei bine, Oliver James, un psiholog de renume mondial, are sfaturile potrivite pentru tine în relaționarea cu un copil până la trei ani. 

  1. „Cartea pe care v-ați fi dorit să o citească părinții voștri”, de Philippa Perry

Privind acum în urmă la copilăria ta, simți că părinții tăi ar fi putut să acționeze altfel în anumite situații? Ei au prins alte vremuri, dar tu ai ocazia să citești Cartea pe care v-ați fi dorit să o citească părinții voștri”, scrisă de Philippa Perry, psihoterapeută londoneză celebră pentru documentarele sale pe teme de parenting și sexualitate

  1. „Ce le spunem celor mici ca să crească mari”, de Bernadette Lemoine și Diane De Bodman

Ce cuvinte folosești pentru a-l încuraja pe micuțul tău? Cum îl ajuți să își dezvolte personalitatea, dar și cum îi arăți iubirea ta? Descoperă 550 de gânduri pozitive de oferit în dar celor mici, care te vor ajuta să îi aduci prichindelului mereu zâmbetul pe buze. 

  1. „Cum să crești un copil fericit”, de Alexia Barrable

Fericirea copilului tău este cel mai important obiectiv pe care îl are un părinte. Această carte te va învăța să mergi pe drumul care aduce împlinire, stare de bine și fericire. Pentru unele dintre activitățile recomandate nu ai nevoie de mai mult de câteva minute. Citește cartea și află cum le poți include și în rutina familiei tale. 

  1. „Parenting conștient”, de Susan Stiffelman

Autoarea Susan Stiffelman prezintă cititorilor principiile de bază ale creșterii și educării copiilor. Și-a propus să le ofere părinților instrumente concrete și metode utile în viața cotidiană pentru a întări relația cu cei mici. Vei afla cum să transformi conflictul în negociere inteligentă, cearta în joc, alegerile dificile în momente de învățare și multe alte lucruri utile.

  1. „Mami, tati, mă auziți?”, de Jacques Salomé

Este momentul să descoperi minunata modalitatea prin care micuțul tău încearcă să comunice cu voi prin limbajul nonverbal. Acordă atenție semnelor pe care le transmite copilul – gesturi, somatizări sau simbolizări. 

  1. „Un părinte mai bun”, de Adele Faber

Conflictele apar des în relația dintre părinți și copii, indiferent de vârsta lor. Dacă te simți copleșit și nu știi cum să gestionezi situația, astfel încât să previi tensiunile și să rezolvi problemele, ai nevoie de acest ghid practic. Deprinde noi abilități de comunicare și vei reuși cu brio să rezolvi multe dintre conflictele care vor mai apărea pe viitor. 

Descoperă lista completă cu top 24 de cărți de parenting pe librarul.ro din care vei afla informații prețioase despre cum poți crește copii fericiți, cum îi poți sprijini constant în viață, dar și cum poți să rezolvi conflictele din relația voastră.