Bolile de piele sunt o problemă comună și pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv schimbări hormonale, expunere excesivă la soare, un nivel scăzut al imunității. Acestea pot apărea la orice vârstă și implică simptome, severitate și tratamente variate, în funcție de particularități.

Dermatita atopică

Este important să cunoști ce este pielea atopică, deoarece este o problemă dermatologică des întâlnită. Pielea uscată, iritată și inflamată este cunoscută din punct de vedere medical ca dermatita atopică sau eczemă.

De obicei, apare la copiii mici, dar poate afecta persoanele de orice vârstă. Aceasta nu este contagioasă, dar poate provoca disconfort, iar recuperarea este de lungă durată și poate reapărea în timp. Dermatita atopică este asociată cu un risc crescut de a dezvolta astm, febra fânului sau alergii alimentare. [1]

Există creme sau unguente ce pot ameliora mâncărimile, iar un medic dermatolog îți poate face recomandări de produse adecvate și te poate ajuta, de asemenea, cu o schemă de îngrijire a pielii atopice care să se axeze pe o hidratare optimă.

Keratoza pilară

Aceasta este o afecțiune benignă a pielii, care apare adesea pe partea superioară a brațelor, coapselor, obrajilor sau feselor, și provoacă pete uscate, aspre și mici umflături. De obicei, umflăturile nu dor și nu provoacă mâncărimi.

Keratoza pilară este adesea privită ca o afecțiune comună a pielii. [2] Nu poate fi prevenită, dar medicul dermatolog îți poate recomanda produse hidratante care au rol în îmbunătățirea aspectului pielii. De regulă, această afecțiune dispare până la vârsta de 30 de ani. [2]

Acneea

Acneea este o altă afecțiune a pielii întâlnită frecvent. Există mai multe tipuri de acnee, fiecare cu simptome specifice și tratamente diferite. Principalele tipuri sunt vulgară, nodulară și cicatriceală. Dintre ele, forma comună este cea vulgară. Aceasta se caracterizează prin apariția unor coșuri maronii sau negre pe piele, iar unele sunt inflamatorii și pot provoca iritații și roșeața pielii.

Există mai multe tratamente disponibile pentru lupta contra acneei, în funcție de tipul sau severitatea bolii. Medicul dermatolog stabilește ce tip de tratament este adecvat fiecărui pacient.

Atunci când pielea nu răspunde la produse topice, medicul poate prescrie medicamente. Uneori, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a îndepărta chisturi sau cicatrici profunde ale pielii care sunt cauzate de acnee.

Psoriazisul

Acesta este o afecțiune cronică a pielii, se caracterizează prin apariția unor pete roșii acoperite cu scuame și este cauzat de schimbări care au loc în ritmul celular, fapt ce determină creșterea numărului de celule ale pielii.

Există mai multe forme de psoriazis și se manifestă în funcție de severitatea simptomelor și de localizarea lor. Psoriazisul în plăci este cea mai frecventă formă a bolii și se manifestă prin pete roșii mari, solzoase, pe scalp, coate, genunchi și în zona lombară.

Locurile afectate pot fi dureroase și se pot inflama sau exfolia. Pot apărea complicații dacă pacientul nu respectă cu strictețe tratamentul pe care i-l stabilește medicul dermatolog.

Alergiile cutanate

Acestea sunt rezultatul unei reacții imune neobișnuite la un anumit factor extern și pot duce la inflamarea pielii și la apariția mâncărimilor intense. Cel mai adesea, simptomele includ roseața, inflamarea și pruritul.

În cele mai multe cazuri, aceste reacții nu sunt periculoase pentru sănătatea pacientului. Tratamentul include folosirea cremelor hidratante si a unor medicamente cu acțiune topică recoamndate de medic. De asemenea, se recomandă evitarea factorilor care declansează simptomele. [3]

În concluzie, bolile de piele pot afecta persoane din toate grupele de vârstă. Cel mai bine este să consulți medicul dermatolog, pentru un diagnostic corect și pentru a afla care sunt metodele optime pentru gestionarea afecțiunii și ameliorarea simptomelor.

Surse de referință:

  1. “Atopic Dermatitis (Eczema).”Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 28 Oct. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273, accesat la 9 februarie 2023;
  2. “Keratosis Pilaris.”Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 23 Dec. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratosis-pilaris/symptoms-causes/syc-20351149, accesat la 9 februarie 2023;
  3. Skin Disorders: Pictures, Causes, Symptoms, and Treatment – Healthline. www.healthline.com/health/skin-disorders, accesat la 9 februarie 2023.