Atunci când construiești sau renovezi, unul dintre cele mai importante materiale de construcții este tencuiala. Acest material este deosebit de important, iar despre rolul tencuielii, tipuri și avantaje, poți citi în acest material.

Ce este tencuiala și ce rol are?

Tencuiala este de fapt un strat de mortar de ciment cu granulație mică ce are un prim rol de a finisa suprafețele pe care se lucrează. Tencuiala poate fi aplicată pe majoritatea suporturilor, fără grija aderenței materialului, pentru că tencuiala este un material care se comportă excelent indiferent de suprafață. 

Este important însă să alegi materiale de calitate, pentru a avea siguranța reușitei. Poți să găsești materiale de construcții la prețuri accesibile în magazinele specializate, astfel încât să nu fii nevoit să folosești materiale care nu s-ar potrivi cu substratul sau cu tipul elementelor structurale pe care vrei să le acoperi.

Rolul tencuielii nu este însă doar unul de ordin estetic, ci este și unul funcțional, care ține de izolare și de stabilirea planeității suprafețelor. Izolarea vine ca urmare a faptului că tencuiala este un strat final care, o dată uscat, oprește propagarea sunetelor. Alături de o izolație fonică potrivită, tencuiala poate reduce semnificativ nivelul de zgomot resimțit la interior, oferind așadar confort acustic. 

Un alt rol important este acela de material izolator. Desigur, izolarea termică a clădirilor se face cu ajutorul materialelor specifice, precum vata minerală bazaltică sau vata de sticlă, polistirenul sau spuma poliuretanică, însă și tencuiala creează un strat care reține temperatura la interior, ajutând astfel în ceea ce privește izolarea.

Tencuiala are și rolul de a proteja construcțiile de infiltrații de apă, însă pentru aceasta este nevoie de o aplicare corectă a materialelor și de o foarte bună pregătire a substratului. De asemenea, tencuiala protejează împotriva razelor ultraviolete, în cazul folosirii tencuielilor exterioare. Acestea au rolul de a respinge razele UV, contribuind la o mai bună protecție a suprafețelor exterioare. 

Un aspect important este faptul că tencuielile trebuie să fie aditivate în cazul folosirii acestora în zone cu umiditate foarte mare. Aditivii ajută la impermeabilizare și o mai bună protecție a clădirilor. 

Câte tipuri de tencuieli există?

Magazinele de materiale de construcții oferă o gamă amplă de tencuieli, care pot fi grupate în funcție de câteva criterii specifice. Iată câteva dintre acestea:

Tencuieli în funcție de mediul de aplicare

În acest caz se deosebesc următoarele tipuri de tencuieli:

  • Tencuieli interioare- cu clase mai mici de rezistență, pentru folosire în cazul suprafețelor interioare;
  • Tencuieli exterioare- cu rezistențe mai bune și caracteristici performante care garantează expunerea la exterior. 

Tencuieli în funcție de tipul execuției

În funcție de tipul aplicării pe suprafețe putem deosebi următoarele tencuieli:

  • Tencuieli umede;
  • Tencuieli uscate.

 

În funcție de acest aspect mai pot fi definite și tencuielile care se aplică pe materiale prefabricate. În general aceste elemente prefabricate sunt realizate în fabrici, pentru ca mai apoi acestea să fie transportate direct pe șantier. 

Tencuielile mai pot fi de asemenea sclivisite, simple sau gletuite, lucru care conferă aspectul final al finisajului. De asemenea, în funcție de caracteristicile lor speciale, putem vorbi despre tencuieli acustice, antiacide sau despre tencuieli cu rol de impermeabilizare. 

Tencuiala ar trebui să fie aplicată în două straturi, pentru ca rezultatele să fie eficiente. Se recomandă să se lucreze în straturi subțiri, sub formă de amorsă și tinci, care să confere suprafețelor caracterul de protecție și de strat final estetic.

Indiferent de tencuiala aleasă, aceasta va oferi cu siguranță clădirilor un aspect potrivit și un nivel ridicat de protecție. Alegerea corectă a materialelor și aplicarea acestora conform specificațiilor va garanta execuția unor lucrări de calitate.