Şemineul şi soba au în linii mari acelaşi efect: crearea unui ambient plăcut din punct de vedere termic în urma arderii unui combustibil, de cele mai multe ori lemn. Ambele variante sunt folosite de mai multe secole şi au încălzit cu succes case, hanuri, palate şi castele. În cele ce urmează îţi prezentăm diferenţele celor două sisteme de încălzire şi câteva sfaturi cu privire la alegerea modelului potrivit:

Ce este soba

Soba este una dintre cele mai vechi instalaţii pentru încălzit sau pentru gătit. Poate fi construită din cărămidă, teracotă, fontă sau fier. Fiecare sobă este o construcţie în sine, alcătuită din soclu, corp principal şi hornuri. În interior, focarul şi camerele de fum trebuie să menţină flacăra sub control, în deplină siguranţă, şi să evacueze reziduurile rămase în urma arderii în siguranţă. Un sistem eficient trage oxigen din încăpere şi îl evacuează prin horn sub formă de fum.

Ce este un şemineu

Numele de şemineu îi defineşte scopul: cămin pentru foc. La origine, este tot o sobă, dar mai joasă, cu vatră generoasă, fără uşă. Acest tip de construcţie permite o vizibilitate mai bună a focului. Căldura degajată este exclusiv din dreptul focului deschis, fără încălzirea unor pereţi refractari, asemenea sobelor clasice.

Avantajele sobei

Principalul avantaj al sobelor este tradiţia şi familiaritatea de care se bucură în ţara noastră, în special în mediul rural. Foarte multe generaţii au crescut cu acest mod de încălzire.

Eficienţă

Unul dintre cele mai mari beneficii ale utilizării sobelor cu lemne este eficienţa: 70% din materia organică a materialului lemnos este transformată în căldură, un procent de vârf în comparaţie cu alte soluţii de încălzire.

Diversitate

Pe lângă lemn, sobele mai folosesc combustibili naturali cum sunt cărbunele şi gazul metan. Dintre combustibilii artificiali, brichetele cin diferite soiuri ce cărbune şi cocsul sunt cele mai utilizate alternative.

Capacitate

Cu o singură sobă poţi încălzi nu doar o încăpere, ci două sau chiar trei camere dacă au un perete sau un colţ comun. Atunci când soba este construită în perete, partea de alimentare poate fi într-o cameră, în timp ce un perete poate alimenta camera paralelă; în mod excepţional, dacă este amplasată pe colţ, o parte din sobă poate încălzi un spaţiu suplimentar.

Beneficiile unui şemineu

Şemineele sunt folosite mai rar drept sursă principală de încălzire. În schimb, ca alternativă la o instalaţie centrală reprezintă o soluţie excelentă. Iată ce beneficii poţi avea dacă alegi şeminee şi alte produse de la brandul Prity:

Economie

O casă racordată la o sursă centralizată de energie presupune costuri de întreţinere considerabile în fiecare iarnă, mai ales dacă ţinem cont de creşterile de preţ ale facturilor. În schimb, dacă în camera de zi ai instalat un şemineu pe lemne, confortul termic este mult sporit, iar centrala nu va fi nevoită să pornească atât de des.

Confort

Calitatea căldurii degajate de lemnul ars nu se compară cu nimic. Numai imaginea şi zgomotul natural al focului sunt ca o terapie într-o seară rece de toamnă târzie sau iarnă. Cu un partener de dialog, o carte bună, un pahar cu ceai sau vin fiert, timpul petrecut în faţa şemineului este o plăcere.

Design

În orice cameră ar fi construit, şemineul atrage instant toate privirile şi devine protagonist din punct de vedere vizual. Pe lângă toate beneficiile de mai sus, adaugă creşterea şi menţinerea valorii de piaţă a casei tale.

Ce să alegi?

Alegerea între şemineu şi sobă depinde exclusiv de stilul de viaţă al fiecăruia. Indiferent ce ai alege, nu poţi da greş. Ambele reprezintă soluţii excelente de încălzire şi pot atenua din cheltuielile la factura de energie a casei. În plus, pot fi construite ca adevărate bijuterii de design interior.