Într-o perioadă în care grija față de mediul înconjurător și planetă trebuie să se afle pe listele de priorități ale fiecăruia dintre noi, folosirea energiei regenerabile devine o realitate pentru cei care vor să aibă un impact benefic.

Panourile solare sunt de ani buni soluții potrivite pentru alimentarea cu energie a spațiilor rezidențiale sau comerciale, deoarece oferă beneficii pe termen lung, atât locuitorilor, cât și mediului înconjurător.

Iată care sunt principalele beneficii ale acestei alternative:

Economii la energie

Chiar dacă achiziționarea panourilor solare implică un cost inițial ridicat, prețurile la facturile de energie se vor amortiza rapid în timp. Mai mult decât atât, dacă folosești un aparat precum un contor inteligent bidirecțional, poți să ai o „rezervă” de energie electrică. În momentul în care panourile solare generează energie suplimentară, contorul va trece de la sursa de energie convențională, la cea oferită de panouri.

Un panou solar încălzește apa cu 5-7 grade pe oră, dar în lunile calde din vară, acest indice crește la 8-10 grade pe oră. Este important de ținut minte că în timpul zilelor înorate sau în perioada de iarnă, eficiența panourilor solare scade, moment în care trebuie să te bazezi pe energia oferită de furnizorul local.

Energie regenerabilă

Dincolo de buzunarul consumatorilor, folosirea panourilor solare aduce beneficii reale pentru mediul înconjurător. Acestea nu produc niciun fel de emisii dăunătoare, precum sursele clasice de energie pe bază de combustibil fosil.

Fabricarea panourilor fotovoltaice implică un nivel de generare a dioxidului de carbon în mediu, adică în jur de 50 de grame de CO2/KWh. Mai exact, această cantitate este de aproximativ 20 de ori mai mică decât cea generată de sursele clasice de energie. 

După trei ani de la instalarea panourilor solare, nivelul de poluare cauzat de fabricarea acestora se „recuperează”, iar acestea devin neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Versatilitate

Panourile solare sunt opțiuni pe care tot mai mulți oameni le aleg pentru locuințele sau afacerile lor. Fie că este vorba de spații de birouri, ferme, depozite, sau case, panourile pot fi instalate oriunde.

Tocmai flexibilitatea cu care acestea pot fi adaptate diferitelor nevoi, poate face din instalarea panourilor o oportunitate de a contribui pozitiv la binele planetei. Panourile solare pot fi instalate în diverse locuri și poziții, de la acoperiș, la câmpuri deschise sau în curte.

Pentru a încălzi o gospodărie cu ajutorul panourilor fotovoltaice, trebuie să faci un calcul care include o aproximare a nevoilor în materie de energie. La fel de important este să verifici câtă energie consumă electronicele și electrocasnicele din locuința ta. Poți găsi aceste informații pe etichetele cu caracteristicile produselor.

Întreținere minimă și facilă

Durata de viață a panourilor solare este de 25-30 de ani, iar întreținerea acestora este simplă și la îndemână. Depinde însă și de locul în care ai instalat panourile și cât de ușor ai acces la acestea.

Panourile trebuie curățate regulat, în special atunci când se observă un strat de murdărie pe suprafața acestora, iar dacă sunt instalate pe acoperiș, va trebui să le cureți cu maximum de atenție sau să angajezi o echipă specializată.

Nu uita că panourile solare trebuie ținute mereu în bătaia directă a soarelui, altfel riști ca acestea să nu mai dea randament. La fel de importantă este monitorizarea cantității de energie care se produce într-o anumită perioadă, pentru a observa momentele în care panourile încep să dea mai puțin randament și să discuți cu producătorul.

Panourile solare te ajută să beneficiezi de energie regenerabilă, verde și să nu lași o amprentă asupra mediului înconjurător. De asemenea, acestea pot fi achiziționat prin diverse subvenții oferite de către stat, care te ajută să-ți acoperi o parte dintre cheltuieli.

Nu ezita să ceri detalii și sfaturi de la comercianții care vând aceste produse și să descoperi cât mai multe despre avantajele panourilor fotovoltaice.