Lectura este o activitate esențială pentru dezvoltarea copiilor. Aceasta nu le oferă doar momente de relaxare și amuzament, ci și numeroase beneficii reale. Vom explora în continuare principalele avantaje de care se pot bucura micii cititori, de la stimularea creativității și imaginației la îmbunătățirea abilităților sociale și legăturilor cu membrii familiei.

Dezvoltarea creativității și imaginației

Universul celor mici se învârte în jurul poveștilor. Alege cărți de beletristică pentru copii de 7-10 ani și contribuie la stimularea creativității celor mici. Mai mult, lectura îi provoacă să se gândească la scenele și personajele despre care citesc, ceea ce le îmbogățește imaginația. Totodată, le va fi mult mai ușor să înțeleagă realitatea în care trăiesc și să găsească răspunsuri creative la diferite probleme cu care se confruntă în viața de zi cu zi.

Îmbogățirea vocabularului

Lectura este una dintre cele mai bune modalități de a-i îmbogăți pe copii cu noi cunoștințe și de a-i ajuta să-și dezvolte vocabularul. Vor fi capabili să descrie mai bine atât lucrurile din jurul lor, cât și propriile sentimente. În același timp, micii cititori au șansa de a-și îmbunătăți memoria. Încurajează-i să povestească ceea ce citesc și să explice, cu propriile cuvinte, termenii dificili sau neîntâlniți până la acel moment.

Îmbunătățirea abilităților sociale

Copiii care citesc constant își pot dezvolta mai ușor abilitățile de ascultare activă și empatia față de cei din jur. Cu ajutorul poveștilor, descoperă tipuri de persoane, mentalități și culturi distincte față de cea cu care sunt obișnuiți.  De asemenea, prin lectură, aceștia învață, în mod indirect, reguli sociale și norme de comportament, dar și deprinderi neacceptate sau neîncurajate în anumite situații. Astfel, se vor putea integra cu ușurință în diferite grupuri.

Învățarea de lucruri noi și dezvoltarea gândirii critice

Atât prin intermediul poveștilor, cât și al lecturilor științifice, micii cititori pot avea acces la noi idei, concepte și filosofii. Când citesc diverși autori și discută despre informațiile descoperite, aceștia învață să evalueze critic situațiile. Încurajează participarea la cluburi de lectură sau conversațiile cu prietenii și colegii, astfel încât copiii să se confrunte cu opinii diferite față de ale lor, să învețe să se exprime și să își susțină punctele de vedere.

Formarea de legături puternice cu familia

O modalitate excelentă de a încuraja lectura este de a crea un spațiu confortabil pentru această activitate. Toți membrii familiei pot citi împreună în fiecare zi sau ocazional și lua parte la conversații despre cărțile lor preferate. Astfel, se poate stabili o conexiune puternică între copii și părinți, dar și între frați.

Lectura este esențială pentru copiii de toate vârstele, iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care prichindeii sau adolescenții se pot bucura. Oricare ar fi categoriile de cărți de beletristică sau non-ficțiune sau romane grafice pe care le preferă micii cititori, au doar de câștigat: își dezvoltă imaginația, creativitatea, vocabularul și memoria, se pot exprima cu ușurință, devin empatici, formează legături cu familia sau cu diverse grupuri sociale și lista avantajelor nu se oprește aici.

Sursă foto: freepik.com