“Max, el este Vlad. Te rog sa te obisnuiesti cu el, pentru ca va petrece mult timp alaturi de noi!”
Cati dintre cei care au bebelusi nu au rostit, cel putin o data, fraza de mai sus? Venirea pe lume a unui copil intr-o familie in care exista deja un animal de companie obisnuit cu rutina din casa, dar si cu atentia pe care o primeste constant din partea membrilor familiei poate fi cel putin dificila in ceea ce priveste comuniunea dintre animalul de companie si bebelus.  Multi dintre cei care au urmeaza sa aduca pe lume un bebelus, dar au si un animal de companie, sunt sfatuiti de apropiati sa renunte la cel din urma. Totusi, le poti avea pe amandoua: si bebelusi, dar si animale de companie.
Un studio realizat pe un esantion de aproape 600 de tineri a relevant faptul ca expunerea precoce la caini si pisici ii impiedica pe cei mici sa dezvolte alergii mai tarziu in viata. Ganesha Wegienka, cercetatoare in cadrul departamentului de stiinte ale sanatatii publice al Henry Ford Hospital, Detroit, cea care a condus cercetarea mai sus mentionata, a declarat: “Acest studio ofera o dovada in plus ca experientele din primul an de viata ale copiilor sunt associate cu starea de sanatate ulterioara si ca expunerea timpurie la animalele de companie nu ii pune pe copii in pericolul de a fi sensibilizati la aceste animale mai tarziu in viata”.
Si nu este singurul avantaj major in ceea ce priveste comuniunea bebelusi – animale de companie!
Numeroase Academii de Psihiatrie a copilului si adolescentului ii incurajeaza pe parinti sa ii creasca pe cei mici alaturi de un animal de companie, fie el caine sau pica, scotand in evidenta beneficiile de ordin psihologic: un copil invata sa aiba grija de animalul de companie respectiv, sa il trateze cu rabdare, aplicand acelasi tip de comportament si cu cei din jurul lui, cu semenii sai. Studiile au demonstrat ca acei copii care provin din familii care au animale de companie au un grad ridicat de empatie si aptitudini sociale superioare celor care nu au un animal de casa.
Mai mult decat atat, o cercetare facuta pe 600 de copii cu varste intre 3 si 18 ani a aratat faptul ca exista o legatura puternica intre cresterea alaturi de un animal de companie si un nivel crescut de incredere in propriile puteri ale copiilor, scrie EveryDayHealth.com.
Dar ce ne facem in primele luni de viata, cand cel mic este expus imbolnavirii din cauza sistemului imunitar slab dezvoltat? Iata cateva metode prin care poti sa ai si bebelusi, dar si un animalut de companie, unul la care nu trebuie sa renunti, ci caruia trebuie sa ii impui niste reguli stricte:

  • Asigurati-va ca animalul de companie este mereu curat si vaccinat. Faceti vizite regulate la veterinar!
  • Mentineti o igiena riguroasa in locuinta, aspirati frecvent parul de pe covoare si paturi.
  • Animalul de companie si bebelusul trebuie sa stea in camera diferite: pisica sau cainele nu va dormi niciodata in aceeasi camera cu cel mic.
  • Spalati manutele copilului dupa contactul cu animalul de companie, evitati ca bebe sa duca mainile murdare la ochi sau la introduca in gura dupa ce l-a atins.
  • Asigurati-va ca vasul cu mancare al animalului de companie nu este intr-un loc accesibil celui mic, dar si invers.
  • Nu neglijati animalul de compania dupa sosirea pe lume a bebelusului dumneavoastra. Macar 5 – 10 minute pe zi jucati-va cu el, pentru ca astfel ii faceti tranzitia mai usoara. Animalele sunt obisnuite cu rutina si devin rapid iritate daca sunt scoase din ea.

Cine a spus, asadar, ca nu le pot avea pe toate? Si bebelusi, dar si animale de companie? Cu putina munca si atentie, toate se imbina frumos sub acelasi acoperis.