Progresul continuu realizat în domeniul medical și chirurgical a dus la crearea unor proceduri mult mai sigure și mai ușoare pentru pacienți. Intervențiile minim invazive au devenit opțiunile principale de tratament pentru multe afecțiuni, înlocuind astfel tehnicile chirurgicale tradiționale. 

Comparativ cu chirurgia deschisă, intervențiile minim invazive necesită doar incizii de mici dimensiuni care permit medicului să ajungă la zona afectată fără a deschide abdomenul sau alte părți ale corpului. Instrumentarul special, camerele video și computerele folosite în timpul procedurilor sunt capabile de mișcări precise și sigure, reducând astfel riscul de apariție a complicațiilor.

5 avantaje pe care le oferă intervențiile minim invazive

Fie că este vorba de proceduri endoscopice, laparoscopice sau de intervenții bazate pe catetere, toate acestea prezintă beneficii și avantaje specifice intervențiilor minim invazive, și anume:

Incizii de mici dimensiuni

În timp ce unele intervenții chirurgicale tradiționale pot necesita incizii chiar și de 20 de centimetri sau mai mult, anumite proceduri minim invazive cum ar fi procedura de angioplastie coronariană cu stenturi poate necesita doar o singură incizie milimetrică la nivelul unei artere pentru a putea fi realizată.

Intervenția menționată mai sus este realizată prin intermediul cateterelor, adică tuburi subțiri și flexibile care pot fi introduse în artere și ghidate până la zona afectată fără a mai fi nevoie de lezarea altor țesuturilor sănătoase.

Risc redus de complicații

Deoarece nu sunt lezate porțiuni mari de țesut pentru a realiza procedura, riscul de sângerare în timpul intervenției sau după finalizarea acesteia este mult mai mic. Adițional, riscul de infectare a plăgii este și el mult mai mic, ceea ce duce de regulă la o recuperare mult mai ușoară și rapidă.

În cazul intervențiilor prin cateter de exemplu, la finalul procedurii medicul va efectua compresia arterei folosite pentru a preveni sângerarea zonei, fără a fi necesare suturi de mari dimensiuni sau îngrijirea îndelungată a locului de incizie.

Nivel scăzut de durere și disconfort

Pacienții care trec printr-o intervenție minim invazivă prezintă de regulă un nivel mai mic de durere și disconfort, deoarece nu sunt lezate porțiuni mari de țesut sănătos. Pentru a ajunge de obicei la zona dorită în timpul unei intervenții chirurgicale tradiționale este necesară lezarea unor secțiuni mari de mușchi și țesut, fapt care duce la un grad mai ridicat de durere și la o recuperare mai lentă.

Un alt beneficiu al nivelului scăzut de durere este lipsa nevoii de administrare a medicamentelor analgezice, ceea ce reprezintă un avantaj atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al sănătății generale, deoarece anumite medicamente pot prezenta efecte secundare sau pot afecta într-un fel sau altul organismul în sine.

Timp de internare mult mai scurt

Deoarece inciziile sunt de mici dimensiuni, iar riscul de apariție a complicațiilor este redus, timpul petrecut în spital postintervenție sau postoperator este mult mai scurt, majoritatea cazurilor putând să se întoarcă acasă după doar o noapte de internare sau chiar în aceeași zi, ceea ce reprezintă un beneficiu și din punct de vedere financiar.

Comparativ cu timpul de internare al acestor intervenții, timpul necesar pentru unele proceduri chirurgicale tradiționale poate fi de 3-4 zile sau chiar mai mult, în funcție de intervenție, complicații și așa mai departe.

Recuperare mult mai rapidă

Datorită tuturor avantajelor menționate mai sus, intervențiile minim invazive pot oferi beneficiul cel mai important pentru toți, acela de recuperare mult mai rapidă, ceea ce înseamnă că pacienții se pot întoarce înapoi la activitățile zilnice mult mai rapid comparativ cu chirurgia tradițională.

Daca iei în considerare intervenția minim invazivă ca opțiune terapeutică, atunci apelează la cea mai apropiată clinică sau centru specializat pentru a intra în contact cu specialiștii de acolo și află mai multe informații despre serviciile lor.

Deoarece aceste tipuri de proceduri oferă numeroase beneficii, intervențiile minim invazive sunt disponibile pentru diferite afecțiuni cum ar fi cele ale sistemului digestiv, afecțiuni cardiovasculare, ginecologice, urologice și așa mai departe, ceea ce înseamnă că există o posibilitate ca afecțiunea ta specifică să poată beneficia de aceste intervenții.