Racelile apar fracvent in cazul celor mici si un aspirator nazal nu trebuie sa lipseasca din setul unei mame de nou-nascut. Este un instrument usor de folosit, dar extrem de util in cazurile de raceala la cei mici. Aspiratorul nazal poate fi folosit de copii cu varste cuprinse intre 0 si 6 ani, perioada in care acestia nu-si pot sufla singuri nasul.
Din cauza sistemului imunitar destul de scazut, raceala este o afectiune frecventa in randul bebelusilor. Nasul infundat este una dintre principalele caracteristici ale unei raceli, iar pentru cei mici aceasta afectiune reprezinta o problema destul de mare. In primul rand, pentru ca nu-si pot sufla singuri nasucul. Pentru aceasta situatie exista un aspirator nazal care curata secretiile ce ingreuneaza respiratia. Acesta functioneaza relativ simplu. Este format din trei componente, un cap de aspiratie, un rezervor colector si un adaptor. Capul de aspiratie se introduce in nasul copilului, in tubul colector se strang secretiile, in timp ce adaptorul se ataseaza unui aspirator.
Cand folositi un aspirator nazal, trebuie sa stiti ca micutul trebuie sa stea pe un scaun, in timp ce capul de aspiratie trebuie sa-i acopere toata nara. Aspiratia se face cu intreruperi de cateva secunde, iar procedeul se repeta zilnic, de cel mult doua-trei ori pe zi, pana cand copilul scapa de raceala. Este recomandat sa folositi aspiratorul nazal cu 10-15 minute inainte de masa. Pentru o curatare cat mai eficienta, se poate apela si la ser fiziologic. Este important de stiut ca furtunul care absoarbe secretiile trebuie sterilizat inainte de fiecare utilizare, prin spalarea cu apa si sapun. Este interzisa folosirea acestuia pentru mai multi copii, deoarece exista riscul de infectie.
Adriana Strainu, medica pediatru, explica de ce un aspirator nazal trebuie sa faca parte din arsenalul fiecarei mamici: “Mamele ar trebui sa il cumpere asa cum cumpara biberoanele. Pentru ca, folosindu-l, copiii scapa de secretii si, o data cu ele, si de obligativitatea de a face aerosoli. De asemenea, riscul ca acesti copii sa ajunga la afecţiuni mai grave, care sa necesite tratament cu antibiotice, este destul de scazut. Pentru ca secretiile care raman mult timp in nasul copiilor se pot suprainfecta, le pot infunda urechile etc.”, a explicat aceasta pentru jurnalul.ro.
Daca inca nu aveti un aspirator nazal, Noriel va vine in ajutor cu variante pentru toate buzunarele.